UPC + Satelita

opatulony

New member
Cześć,

W przyszłym tygodniu przychodzi monter z UPC żeby zainstalować telewizję i internet.
Do tego czasu chciałbym zorientować się jak ma wyglądać instalacja z równolegle podłączonym sygnałem satelitarnym.

W lokalu (TBS) zainstalowane jest gniazdo z trzema 'dziurami' opisane: Data, TV, R
Administrator budynku zapewniał mnie że w tym gniazdku jest sygnał z anteny satelitarnej umieszczonej na dachu budynku. Kupiłem więc telewizor z wbudowanym tunerem SAT (nie będzie żadnego dekodera do telewizji sat, chodzi o niekodowane kanały)

Nie mam pojęcia które 'dziury' wykorzysta UPC a w której jest wspomniany sygnał SAT?

Czy przewody mogą być równocześnie wpięte do telewizora (oczywiście ten z UPC przez dekoder który dostanę) a sygnał będzie można przełączać z pozycji TV (Samsung UE37D6500)

mostom

New member
Cześć,

W lokalu (TBS) zainstalowane jest gniazdo z trzema 'dziurami' opisane: Data, TV, R
Administrator budynku zapewniał mnie że w tym gniazdku jest sygnał z anteny satelitarnej umieszczonej na dachu budynku. Kupiłem więc telewizor z wbudowanym tunerem SAT (nie będzie żadnego dekodera do telewizji sat, chodzi o niekodowane kanały)

Nie mam pojęcia które 'dziury' wykorzysta UPC a w której jest wspomniany sygnał SAT?

Czy przewody mogą być równocześnie wpięte do telewizora (oczywiście ten z UPC przez dekoder który dostanę) a sygnał będzie można przełączać z pozycji TV (Samsung UE37D6500)

UPC najprawdopodobniej wejdzie z nowymi kablami. Dostaniesz dekoder do którego będzie dociągnięty sygnał z ich skrzynki kablem antenowym. Od dekodera ty musisz podłączyć się najlepiej przez HDMI do telewizora. A niekodowane kanały podłącz normalnym kablem antenowym do telewizora. Jak będziesz chciał oglądać zwykłe programy niekodowane - to będziesz wykorzystywał tuner TV, a jak będziesz chciał działać z dekodera to wtedy w TV przełączysz się na HDMI - i programy będziesz zmieniał dekoderem.

Do góry