UPC Horizon -> HDMI Matrix -> Onkyo -> Epson 5350

sethosh

New member
Witam,

Do napisania pierwszego posta i proszenia o pomoc zmusił mnie taki problem:

urządzenia, których to dotyczy:
  • komputer
  • UPC Horizon Pace DMC7002KLG
  • HDMI Matrix 2x2
  • TV Philips PFL7606k
  • Onkyo SR-TX444
  • Projektor Epson EH-TW5350

Połączyłem sobie to wszystko w nastęujący sposób:

PCw5DTOs.png

Matrix: dekoder na projektor i dekoder na telewizor
W takiej konfiguracji sygnał z dekodera na projektor nie dochodzi. Kiedy wyłączę projektor, dzwięk idzie z amplitunera na głośniki. Jego ponowne włączenie powoduje zanik dźwięku. Sam projektor jest wtedy jakby 'zawieszony' - nie da się wejść do menu lub zmienić wejścia.

Bezpośrednie podłączenie Amplitunera do Dekodera z pominięciem matrixa skutkuje poprawnym wyświetlaniem obrazu przez projektor i dźwiękiem na głośnikach.

Wyłączenie amplitunera, kiedy ustawiony jest sygnał z dekodera przez matrix nic nie zmienia.

Zmiana źródła, z którego sygnał z matrixa ma iść na telewizor nic nie zmienia, jeżeli chodzi o projektor.

Sygnał z dekodera jest wyświetlany na telewizorze, ale co chwilę zanika i pojawia się ponownie.

Wymuszanie różnych trybów EDID na matrixie nic nie zmienia.

Matrix: dekoder na projektor i pc na telewizor
Problemy z projektorem identyczne jak powyżej. Telewizor poprawnie wyświetla sygnał z PC.

Matrix: pc na projektor i pc na telewizor
Wszystko ok, klonowany obraz i dźwięk z PC na obu odbiornikach.
Wyłączenie ampli powoduje zadziałanie pass-through i wyświeltanie obrazu z PC przez projektor.

Matrix: pc na projektor i dekoder na telewizor
Wszystko poprawnie, PC na projektorze, UPC na telewizorze.
Wyłączenie ampli powoduje zadziałanie pass-through i wyświeltanie obrazu z PC przez projektor.

Macie jakiś pomysł co zrobić, by projektor wyświetlał obraz z dekodera, kiedy po drodze ma splitter?

Pozdrawiam,
sethosh.

tomodo

New member
Cześć wszystkim!

Mam podobny problem jak Kolega powyżej, przy czym w moim przypadku układ wyglądana następująco:
Dekoder UPC Horizon -> HDMI -> Amplitiuner Yamaha RX-V671 -> HDMI -> Projektor Optoma HD300X ==> efekt brak wizji i dźwięku
(poprzedni dekoder Mediabox działał w tym układzie poprawnie).

Co ciekawe, przy bezpośrednim podłączeniu dekodera do projektora obraz jest wyświetlany (mogę też uzyskać dźwięk przez chinch, ale jest to dla mnie rozwiązanie niewygodne).

Macie pomysł jak rozwiązać ten problem?
Czy może on wynikać z niekompatybilności HDCP?
Czy kabel iHDMI może tu pomóc?

Pozdrawiam.

Do góry