Uniwersalny (telewizja + ps3) TV do 2,5 tyś

drasquez

New member
Cześć! To mój pierwszy post na tym forum jednak śledzę je od bardzo dawna szukając różnych rad na temat sprzętu. Pierwszy raz stoję przed problemem, którego nie potrafię sam przezwyciężyć ograniczając się do czytania wątków. Planuję kupić nowy TV, ponieważ stary trafił szlag. Na rynku telewizorów zrobił się taki ruch, że nie jestem w stanie tego ogarnąć. Prosiłbym Was żebyście polecili coś konkretnego na podstawie moich odpowiedzi.

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ?
3,5m x 4,5m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ?
3-3,5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ?
1-2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ?
Wprost.
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ?
Stać.
6.Jak słońce świeci w pokoju ?
Za TV.
7.Jaki masz obecnie telewizor ?
Obecnie żaden. Wcześniej jakiś starszy model lcd od LG 37'
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ?
Full HD, tuner dvbt, 42'+
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ?
Cyfrowy
10.Jakie urządzenia ?
PS3.
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ?
2-3h średnio. W weekendy 4-5h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?
Raczej matową jednak nie jestem w tej dziedzinie ekspertem i lepsza opcja z błyszczącą mi nie przeszkadza.
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ?
W tv zupełny standard - to co w naziemnej. Oglądam często filmy na dvd/blu-ray.
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ?
Nie.
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
Tak. 30-60% zależy od chęci i czasu. Aczkolwiek gry są dla mnie bardzo ważnym aspektem.
16.Preferencje co do marki ?
Najważniejsza jest dla mnie jakość TV - marka w ogóle mnie nie interesuje.
17.Preferencje co do wielkości ?
42"+
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ?
Słaba czerń, "szumiący"/nieostry obraz, długi czas przełączania kanałów
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ?
Wieczorami.
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?
2500 zł. Jakby był jakiś model zaspokajający moje potrzeby a tańszy (np. za 2100) to tym lepiej.
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ?
Może mieć, ale nie musi jak dla mnie. Jeżeli ma mieć to pasywne.

Acha. Jeszcze jedna gorąca prośba - piszcie jak możecie dlatego taki a nie inny TV polecacie (doświadczenie, analiza specyfikacji, znajomy ma etc.). Nie chcę mieć tutaj przeglądu dostępnych modeli tylko rzeczowe opinie na ich temat.

Z góry dzięki za pomoc i serdecznie pozdrawiam!

drasquez

New member
Pierwsza Twoja propozycja 3,5 tyś, druga 3 tyś... Może jednak coś w podanym przedziale cenowym czyli o TYSIĄC złotych mniej.

drasquez

New member
Ten Philips jest teraz na pierwszym miejscu. Prawie na pewno go wezmę - dzięki za radę.

Mam jednak do niego jeszcze dwa pytania:
1. Czy do tego 3d pasują każde okulary czy tylko te w zestawie?
2. Czy w zestawie jest jedna czy dwie pary okularów?

Edit:
Karpaj, jak wrócę z pracy to sprawdzę Twoje propozycje. Chociaż wolałbym żebyś napisał o nich chociaż po zdaniu ;)

drasquez

New member
Karpaj, zachęciłeś mnie do tego Philipsa ;) zerowy imput lag i większa przekątna raczej bardziej mnie interesują niż 3d. Do tego jest po prostu bardzo ładny - co nie jest zasadą przy dobrych tv.

Omot, wyraźnie prosiłem w temacie żeby uzasadniać wypowiedź. Rozumiem, że odradzasz ten model, ponieważ Twój egzemplarz jest wadliwy, tak? To już coś, poczytam czy wiele osób narzeka w tej kwestii.

hdfan

New member
jaki tv wybrać, 2100zł max
tv chciałbym podłączyć przez hdmi do pc, 80% seriale i filmy, przeważnie hd, 20% gry z PC
odległość 2m
na 3d i multimediach mi nie zależy

zrobiłem listę
Philips 42PFL4007 2089 PLN rtv euro agd, mediaexpert
PANASONIC TX-L42E5 2049 PLN mixelectronics
Toshiba 40TL933 1999 PLN mediaexpert
Sharp 40LE730 2099 PLN mediaexpert

który wybrać do moich zastosowań ?

drasquez

New member
Mimo wszystko, po godzinach oględzin witryn Internetowych, chyba zdecyduję się dołożyć grosza do Philipsa 42PFL6007 z pierwszego polecenia kikiego. TV kupię dopiero pod koniec lipca także jest czas na ewentualne propozycje i rozwianie wątpliwości przez bardziej obeznanych ;)

Oto kilka pytań:
1. Pilot. Widziałem w teście pfl7007 pilota, który od spodu ma klawiaturę qwerty. Niby w teście 6007 pilot jest taki sam, ale czy on również ma qwerty na odwrocie? Jeżeli nie to czy istnieje możliwość dokupienia tamtego i czy byłby on kompatybilny?
2. Kalibracja. Zastanawia mnie także ta kwestia. Poczytałem trochę o kalibracji TV i ponoć daje ona wspaniałe efekty. Nie znalazłem firmy kalibrującej w łodzi jednak zapytam: ile kosztuje taka usługa zazwyczaj? I czy efekt faktycznie jest tak powalający?
3. Kalibracja 3d. Wyczytałem też, że 3d powinno się kalibrować osobno. Bez tego ponoć efekt jest mizerny. Prawda?
4. Opłacalność. Jak wspomniałem , TV kupię dopiero pod koniec lutego. Czy do tego czasu przewidywane są jakieś obniżki cen lepszych modeli lub wejście na rynek nowych (/lepszych) do 3000 zł?
Edit:
5. Wybór między Philips 42PFL6007 a Panasonic Panasonic TX-L47ET5E. Jakie są między nimi różnice po za przekątną? Który jest po prostu lepszy? Dodam tylko że wielkosć ekranu nie jest dla mnie najważniejsza. Wolę lepszą jakość a mniejszy ekran.

Ostatnia edycja:
Do góry