UE55MU6172 problem z pilotem

dudson3

New member
Witam.
Posiadam TV jak w tytule. Do tv podłączone jest kino domowe philips przez HDMI. Dodatkowo do kina wyprowadzam dzwiek z TV przez wyjście optyczne.

I tu pojawia się problem. Skonfigurowalem pilot samsunga do obsługi kina. Pilot oczywiście działa poprawnie, ale tylko, kiedy jako źródło jest wybrane kino domowe.

Kiedy na przykład oglądam netflixa lub telewizję, a kino jest używane jedynie poprzez optical audio, nie ma żadnej reakcji na samsungowskiego pilota.

Czy da się jakos ten problem rozwiązać?
Pozdrawiam

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Guzioo_PL

Member
Bez reklam
Witam.
Posiadam TV jak w tytule. Do tv podłączone jest kino domowe philips przez HDMI. Dodatkowo do kina wyprowadzam dzwiek z TV przez wyjście optyczne.

I tu pojawia się problem. Skonfigurowalem pilot samsunga do obsługi kina. Pilot oczywiście działa poprawnie, ale tylko, kiedy jako źródło jest wybrane kino domowe.

Kiedy na przykład oglądam netflixa lub telewizję, a kino jest używane jedynie poprzez optical audio, nie ma żadnej reakcji na samsungowskiego pilota.

Czy da się jakos ten problem rozwiązać?
Pozdrawiam

Cześć,
Możesz podać dokładny model tego kina Philipsa?

adawro

New member
Spróbuj zadeklarować drugie kino domowe ale tym razem jako złącze podaj "optical"
Wtedy w ustawieniach TV-dżwięku zmieniasz wyjście dźwięku na optical i może zadziała,

dudson3

New member
Jak tylko będę w domu spróbuje zrobić taki myk, ale z tego co pamiętam podczas konfiguracji były tylko opcje HDMi do wyboru.

Co do modelu kina - Philips HTB 3510.

Szczerze powiedziawszy kina używam w 99% przez optical out i trochę to denerwujace sięgać po drugiego pilota dla regulacji dzwieku...

Guzioo_PL

Member
Bez reklam
Jak tylko będę w domu spróbuje zrobić taki myk, ale z tego co pamiętam podczas konfiguracji były tylko opcje HDMi do wyboru.

Co do modelu kina - Philips HTB 3510.

Szczerze powiedziawszy kina używam w 99% przez optical out i trochę to denerwujace sięgać po drugiego pilota dla regulacji dzwieku...

Skoro masz podłączone kino HDMI to dlaczego dodatkowo masz optyka? Kino wspiera CEC (EasyLink) i na pewno TV również. Podłączasz kino do HDMI ARC w TV, upewniasz się, że CEC włączone i możesz zmniejszać głośność jednym pilotem.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

dudson3

New member
W sumie nie wiem, tak mialem przy poprzednim TV i tak samo podłączyłem teraz. Przez wiekszosc czasu kino i tak dziala tylko jako odbiornik dźwięku.

Problem rozwiazany, faktycznie wystarczylo przy konfiguracji pilota wybrac wyjscie optyczne, wczesniej tego nie zauważyłem.

Dzieki wszystkim za pomoc i pozdrawiam.

Do góry