Miałem podobny dylemat jakieś 8 miesięcy temu, tzn co wybrać:
UE55ES8000S vs PS64E8000GS
Różnice w oszczędności energii pominąłem bo przy normalnym używaniu to ok 200zł rocznie.
Żeby porównać powinieneś postawić w normalnych warunkach (nie przy sklepowym oświetleniu jarzeniowym) obok siebie LED i PDP. Stwierdzisz, że LED świeci a PDP wyświetla

Muszę powiedzieć, że do sklepu jechałem z nastawieniem zakupu LEDa i bym go kupił gdyby nie kierownik, który z obsługą postawił mi 2 TV obok siebie i dał czas na porównania. Z mojego doświadczenia, raczej nie zobaczysz różnicy przechodząc od półki z jednym TV do 2giej półki. Wręcz prawdopodobnie możesz stwierdzić przy świetle jarzeniowym, że LED lepiej wyświetla bo będzie jaśniejszy.
Mam w domu LED co prawda mniejszy i PDP i mogę powiedzieć, że oglądanie na PDP naprawdę cieszy oko.
No chyba, że tak jak napisał tdx stawiasz TV w bardzo jasnym pomieszczeniu, w takim przypadku LED może być lepszy bo jaśniejszy.
Niemniej LEDy z serii ES7000S i ES8000S (przypuszczam, że ten nowszy UE55F8000SL tym bardziej) to są bardzo dobre TV i myślę, że też będziesz zadowolony.
Co do wielkości ekranu to o ile warunki pomieszczenie na to pozwalają, im większy tym lepszy. To będziesz w stanie stwierdzić po jakimś czasie używania.