UE50J6200 czy UE50H6400

kamyk1234

New member
Witam

Mam wielką prośbę o pomoc przy wyborze telewizora.

Byłem w posiadaniu telewizora Samsung UE46ES6800 (kupiony w 2012roku za około 3700zł) oddałem go na gwarancję ponieważ pojawiły mi się czarne piksele (5 sztuk). Dziś Ergo Hestia oddzwoniła do mnie że mam możliwość wymiany telewizora na nowy do kwoty 2899zł ze strony RTV AGD.
Zastanawiam się nad dwoma modelami: SAMSUNG UE50J6200 i UE50H6400.
Nie zależy mi na 3D.
Proszę o informację lub jakieś podpowiedzi który model wybrać.

Seizo

Active member
Bez reklam
J6200 to tzw. następca H6400. Obydwa TV posiadają 120 Hz matrycę. W H6400 zyskujesz dodatkowo 3D, okulary i dwa piloty, czego J6200 nie posiada. Posiada za to nowy system Tizen. Ja wziąłbym H6400 chociażby z uwagi na 3D.

kamyk1234

New member
3D miałem w tym poprzednim TV i używałem 3D może z 3 razy. Nie jestem fanem filmów 3D. Chociaż okulary mógłbym sprzedać. A ten system Tizen w porównaniu do wcześniejszego systemu w praktyce dużo usprawnia działanie telewizora?

Seizo

Active member
Bez reklam
Inaczej wygląda w porównaniu do ubiegłorocznych modeli Samsunga ale jest tak samo intuicyjny i co najważniejsze chodzi płynnie. Pamiętaj też ze okulary są kompatybilne tylko z określonymi modelami TV. Jeżeli nie chcesz 3D to bierz J6200. Jedno jest pewne. Tizen na pewno będzie wspierany przez Samsunga, więc można się spodziewać aktualizacji czy nowych aplikacji.

kamyk1234

New member
Dzisiaj na stronie RTV AGD pojawił się nowy TV do tej kwoty którą dysponuję. Jest to model Samsung UE48JU6000 i co sądzisz o takim wyborze pomiędzy:
UE50J6200 vs UE48JU6000.

Seizo

Active member
Bez reklam
To słaby model UHD na 60 Hz matrycy, więc daruj go sobie. Jeżeli UHD i Samsung to tylko od JU7000 wzwyż. Jeżeli to ja stałbym przed takim dylematem, zdecydowanie wybrałbym 50J6200.

kamyk1234

New member
Mam prośbę bo okazało się że nie mogę odebrać tego telewizora ponieważ nie posiada on oznaczenia "Transport do domu już jutro". Jedyny telewizor który posiada takie oznaczenie to Samsung UE48J6300 Curved. Co sądzisz o tym TV? Czy ekran Curved jest dobrym ekranem?

Seizo

Active member
Bez reklam
Ale posiada oznaczenie transport do 30 dni. Spieszy ci sie? Musi to byc koniecznie zakup w Rtv Euro? Nie możesz tego tv zakupić w Saturnie czy MM? Tam jest dostepny od ręki. Zawsze to 2 calej wiecej. 5 cm po przekątnej.

kamyk1234

New member
No właśnie mi się nie spieszy. Stary TV został oddany do serwisu dzięki zakupionej dodatkowej gwarancji w Ergo Hestia w rtv agd. I dziś do nich zadzwoniłem i podaje model i nr katalogowy i kobieta mi mówi że TV UE50J6200 nie mogę wybrać bo nie posiada on opcji : "Dostawa do domu już dziś" a tylko taki dopisek posiada TV UE48J6300 Curved. Mogę wybrać TV tylko taki co ma dopisek "Dostawa do domu już dziś". I musi to być sklep w którym sprzęt został zakupiony.

Seizo

Active member
Bez reklam
Kurde, troche szkoda bo jenak 2 cale. Niby tylko 2 a roznica widoczna. J6300 to praktycznie to samo co J6200 z tą różnicą ze ma właśnie zakrzywiony ekran. Wg mnie zakrzywienie poprawia design telewizora i ładniej się on prezentuje ale najlepiej ogladac tv siedzac na wprost, bo w tym przypadku kąty mogą być gorsze w stosunku do tv z płaską matrycą. W tej cenie masz jeszcze dostępny u nich 50h6400 z dostawa 24h.

kamyk1234

New member
No powiem Ci coś zaskakującego dla mnie. TV 50h6400 jakieś 1.5h temu był niedostępny a naście minut temu odświeżyłem stronę i nagle patrze dostępny jest.

Seizo

Active member
Bez reklam
To sam dokonaj wyboru i zdecyduj, czy wolisz większy ekran, czy może bardziej "stylowy" (curved) ale kosztem 2". Coś za coś. Nie wiem jaką masz odległość od ekranu i czy to wygięcie wpłynie w jakiś sposób na oglądane przez Ciebie materiały. Niby wygięte TV mają większą głębie obrazu ale trzeba siedzieć blisko aby tego doświadczyć. Jeżeli oglądamy z daleka, tak że widzimy cały prostokąt, to wg mnie nie ma to żadnego znaczenia w stosunku do TV z płaskim ekranem. Obydwa modele to 100 Hz panele.

Do góry