UE40F6400 Rysa na matrycy :(

thorgalxxx

New member
Witam. Panowie mam taki problem. Syn się czymś bawił i uszkodził mi matrycę/folię. Chodzi o to, że na samym środku ekranu jest tak jakby przecięte nożykiem na długości ok 3mm po skosie, ale płytko. Uszkodzenie obejmuje jakieś 3 piksele oczywiście po skosie. Wszystko byłoby ok gdyby nie fakt, że na kolorowych i ciemniejszych obiektach te 3 piksele świecą na biało :sad:. Jest to jedyny nieruchomy jasny obiekt na samym środku ekranu. Jedynie na 3d tego nie ma. Tv ma raptem pół roku.

I teraz pytanie mam takie. Czy istnieje jakiś płyn, folia lub coś czym można to zamaskować?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Mialem kiedys podobnie, nic nie zrobisz. Z czasem sie przyzwyczaisz.
Wymieniac tv z tego powodu chyba nie ma sensu.
Nie bede Ci juz pisac jak probowalem to zamaskowac, bo efekt byl dalej fatalny.

thorgalxxx

New member
To tylko trzy piksele, ale centralnie na środku. Trochę boli. zastanawiałem się nad folią co się okleja lampy w aucie. Chodzi głównie żeby nie waliło po oczach światłem na ciemnych tłach oraz żeby nie było ciemne na jasnych. Podejrzewam, że złotego środka raczej nie znajdę.

prezy

New member
Bez reklam
Jedyne rozwiązanie jakie mi przychodzi do głowy to wymiana matrycy, którą może uda ci się kupić np. na allegro lub na eBAY'u.
Niczym tego raczej nie zaklejaj bo odniesiesz skutek odwrotny do zamierzonego :-(

thorgalxxx

New member
Aż tak źle nie jest żebym musiał wymieniać matrycę. Po prostu przeboleję i oddam córce za jakiś czas. Przy małych dzieciach nie warto naprawiać bo może być gorzej :)

Do góry