UE40F6400 a DYSK SIECIOWY

Tsubasa

New member
Bez reklam
A jaki to model dysku sieciowego. Zapewne ma serwer DLNA/UPnP, więc po jego włączeniu powinny się ukazać media na TV.

kcezar

Member
A jaki to model dysku sieciowego. Zapewne ma serwer DLNA/UPnP, więc po jego włączeniu powinny się ukazać media na TV.
Router TP-LinkWR842ND i chcę podłaczyć do niego dysk Segate. Jak podłaczam do niedo dysk usb flash 8GB, to niestety TV nie widzi go. Pokazuje się w TV TP-LinkWR842ND, ale co jest na nim nie widać. Konsultant Samsunga na chacie powiedział, że dysków sieciowych nie obsługuje, ale... różnie to bywa ;)

witgit

New member
Jeżeli twój router wspierane są przez alternatywne softy to podinstaluj na tym routerze serwer dlna np: mini dlna , a jak nie można to pozostaje jedynie czekać na samygo i oglądanie zasobów sieciowych po sambie , ftp.

Tsubasa

New member
Bez reklam

kcezar

Member
Włącz usb settings > media server, dodaj folder który chcesz udostępni 'add share folder' i przeskanuj dysk przez 'scan all'. Są pewne ograniczenia. Możesz mieć max 6 folderów i 3000 plików. Obsługiwany system plików FAT32 i NTFS.
W ten sposób mogę jedynie poprzez AllShare Samsunga odtwarzać z kompa do TV a ja chciałbym aby dysk zewnętrzny był podłączony do routera i abym przy wyłączonym kompie mógł odtwarzać filmy z tego dysku podłączonego do routera.

kcezar

Member
Router widzi dysk? Dysk sformatowany jest poprawnie? Zrobiłeś jak radził ci kolega?

Napisał Tsubasa Zobacz post
Włącz usb settings > media server, dodaj folder który chcesz udostępni 'add share folder' i przeskanuj dysk przez 'scan all'. Są pewne ograniczenia. Możesz mieć max 6 folderów i 3000 plików. Obsługiwany system plików FAT32 i NTFS.
W ten sposób mogę jedynie poprzez AllShare Samsunga odtwarzać z kompa do TV a ja chciałbym aby dysk zewnętrzny był podłączony do routera i abym przy wyłączonym kompie mógł odtwarzać filmy z tego dysku podłączonego do routera.

Póki co właśnie taka wersję testowałem:

Router, jak i komputer widzą dysk i co na nim jest ale TV nie widzi.
Do obsługi mediów z kompa TV Samsung potrzebuje aplikacji AllShare. Na Dysku sieciowym nie ma i stąd chyba problem.
Dodanie folderu do AllShare z dysku sieciowego nie wchodzi w rachubę, bo cały czas daje komunikat, że ten folder nie może być udostępniony. Poza tym nawet gdyby sie udało to komputer musiałby być włączony.

Tsubasa

New member
Bez reklam
chciałbym aby dysk zewnętrzny był podłączony do routera i abym przy wyłączonym kompie mógł odtwarzać filmy z tego dysku podłączonego do routera.
Podłącz dysk lub pendrive do routera, następnie uruchom media server i postępuj jak Ci napisałem wyżej. Zobacz czy nie jest to wina tego ze masz dwa serwery w sieci LAN, wyłącz ten na komputerze.
Do obsługi mediów z kompa TV Samsung potrzebuje aplikacji AllShare. Na Dysku sieciowym nie ma i stąd chyba problem.
Do obsługi mediów przez TV potrzebny jest serwer DLNA w LAN. Na oryginalnym firmware do tego służy media server, a na OpenWRT Mini DLNA. Sprawdź czy serwer znajdujący się na routerze zobaczysz w komputerze przez Windows Media Player lub otoczenie sieciowe.

Do góry