UE40F6400 a dekoder Polsatu

tdx

New member
Bez reklam
pewnie ma jakieś auto off po bezczynności w samym dekoderze.
Dziwne skoro Ci dekoder sam włącza to znaczy że jest ok :D, spróbuj wyłączyć synchronizacje wyłączysz ręcznie dekoder i tv odpalić od nowa i ją włączyć

blaem

New member
sprawdziłem w necie i znalazłem info i automatycznym wyłączaniu dekodera po 3h . Zrobiłem tak jak proponowałeś, ale teraz przestał się włączać automatycznie.

tdx

New member
Bez reklam
raczej nie bo parowałem już F6400 z HD5000 i wszystko działało łącznie z włączeniem i wyłączeniem dekodera

Comret

Member
Tv ue46f6400
Dekoder UPC Pace 7111/06
Soft Tv 1116

Działa zmiana kanałów, wyłącza się razem z Tv, problem jest w tym, że dekoder nie włącza się razem z TV. Za to jak pierwszy włączę dekoder to TV przy włączeniu go wyłącza.
Wygląda na to, że Tv przy włączeniu wysyła sygnał wyłączający zamiast włączającego, to dziwne bo zawsze myślałem, że to jeden i ten sam sygnał :/.

Problem występuje nizależnie od sposobu parowania, czy to wybieram operatora tv i region, czy samo urządzenie problem ten sam. Przy okazji innych problemów wymieniłem dekoder na nowy, płytę główna w Tv, i soft z 1111 na 1116, nie zmienia to występowania problemu.

Ktoś ma pomysł co jest źle?

tdx

New member
Bez reklam
Sygnał musi być taki sam do on/off. Różnica może polegać tylko na tym że gdy dekoder masz wzbudzony TV wysyła sygnał a gdy jest na standby nie...

I to by też powoli zaczęło tłumaczyć czemu Twój dekoder nie daje sygnału na TV...

Zrób test...

Podepnij do portu IR słuchawki >> ja tak już robiłem gdy zgrywałem sobie dźwięki jakie sterują TV :D >> zobacz czy jest dźwięk kiedy odpalasz TV gdy dekoder jest na on a czy jest jak będzie na OFF

Comret

Member
Tak właśnie myślałem, że to jest jeden sygnał.

Ojjj do tego testu to musiałbym zdjąć Tv ze ściany, w ostateczności to zrobię.
Ale od czego mamy 2 plioty :)

A więc przycisk power STB wyłącza włączony dekoder, ale już nie mogę go włączyć.

I to by też powoli zaczęło tłumaczyć czemu Twój dekoder nie daje sygnału na TV...
A tej myśli nie zrozumiałem... mój dekoder daje sygnał TV, ale nie wszystkie moje telewizory go odbierały :), opiszę to w stosownym wątku.

tdx

New member
Bez reklam
A więc przycisk power STB wyłącza włączony dekoder, ale już nie mogę go włączyć.

Za każdym razem jak paruje TV z dekoderem:
1. Po włączeniu TV przyciskiem POWER z jakiegokolwiek pilota samsunga
a) Jeśli TV był zostawiony na złączu na którym pracował dekoder >> dekoder się włącza
b) Jeśli oglądałem inne źródło dekoder się włącza w momencie zmiany na to źródło w TV automatycznie

Comret

Member
No niestety u mnie to tak nie działa. Mam 2/3 funkcjonalności tej opcji :D

Co ciekawe moduł IR jest na płycie głównej, którą mi wymieniono, więc nie podejrzewam uszkodzenia.

Myślę, że mam do czynienia z jakimś bugiem w sofcie dotyczącym współpracy z moim dekoderem.

Może jak będę miał chwilę to przestawię IR blastera na współpracę z amplitunerem, aby sprawdzić czy to działa.

Ostatnia edycja:

Piwek80

Member
Działa komuś prawidłowo F6400 z dekoder Polsatu HD 5000? Mam na myśli wyłącznie dekodera razem z TV, wszystkie inne funkcje działają prawidłowo. Przez chwilę działało ok teraz po wyłączeniu tv dekoder pozostaje włączony i ponowne włączenie tv powoduje wyłączenie dekodera. Jeżeli tv i dekoder są wyłączone to włączają się prawidłowo. Soft w tv aktualny.

Do góry