Uchwyt naścienny

bigul

New member
Witam, jaki uchwyt polecacie do telewizora 60-65cali?
Bez zbędnych bajerów jak przechylanie itd
Uchwyt ma po prostu jak najbardziej przybliżyć TV do ściany, żeby to wyglądało prawie, że jak obraz na ścianie a nie, że odstaje

Henry

Active member
Bez reklam
Masz już TV czy masz zamiar dopiero kupić?
Zwróć uwagę gdzie w TV umieszczone są wszelkiego rodzaju wejścia, kabel zasilający.
60-65'' to już dość spory telewizor i jeśli panel z wejściami HDMI,optyk czy USB nie będzie umieszczony blisko krawędzi, to wpięcie czegokolwiek wiązać się będzie ze zdejmowaniem TV, chyba, że masz wyjątkowo chude ręce ;) . Piszę to na podstawie własnego doświadczenia, gdyż podobnie zależało mi na w miarę bliskiej odległości od ściany, ostatecznie zamontowałem uchwyt z dystansami....
Wydaje mi się, że znacznie lepszym rozwiązaniem może być uchwyt uchylny, jak będziesz chciał coś podpiąć, to nie będzie problemu...

karbeti

New member
Vivanco Titan wygląda na porządny uchwyt. Szkoda że go nie widziałem kupując swój. Mój odstaje 12mm a ten tylko 5, praktycznie na grubość kabli.

bigul

New member
TV dopiero kupowany będzie w 1/4 wysokości TV bedzie rynna w ścianie w której beda kabelki iść do gniazdek, ktore są w szafce poniżej :>
no ta gadzina vivanco calkiem wporzo

Henry

Active member
Bez reklam
Ok, u mnie też kable są poprowadzone kanałem w ścianie, chodzi mi o utrudnioną dostępność do niektórych wejść/wyjść.
Zobacz na przykładzie samsunga, gdzie przy tego typu uchwytach slim praktycznie niemożliwe jest korzystanie np. z wyjścia optycznego, a kabel do zasilania opierałby się na ścianie, bo niestety nawet przy wtyku kątowym wystaje on więcej niż 5mm poza TV . Niestety projektanci bardzo niefortunnie to przemyśleli umieszczając je na tylnej ścianie.
Warto więc sprawdzić i zmierzyć wszystko przed zakupem ;)
Zobacz zresztą jak to wygląda w Samsungach
View attachment 10339

Ostatnia edycja:

bigul

New member
Hmm bardziej w Szarpa celuje chociaz kto wie jeszcze nic nie postanowione na 100% :> najwyzej sie zrobi dziury w scianie na odstajace kable hehe

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Henry zwrócił uwagę na ważną kwestię. W tego typu uchwytach ważna jest budowa telewizora z tyłu. Jeśli gniazda na kable są jak powyżej to i tak czeka Cię albo zastosowanie dystansowników (są w zestawie razem z uchwytem, ale wtedy zastosowanie takiego uchwytu psuje całą zabawę) albo jak napisałeś zrobienie otworu, gdzie wtyczki kabli "wejdą" w ścianę. Całe szczęście dziś zazwyczaj wystarcza kabel zasilający (raczej sprytnie umieszczony) i HDMI z amplitunera wpięte do ARC. Warto czasem zastosować wtyczkę kątową. Czasem może jeszcze ktoś używać USB, ale ten zazwyczaj jest gdzieś z boku obudowy.
Zwróć też uwagę czy telewizor jaki chcesz kupić jest płaski z tyłu po całości czy np. jest pogrubiony na dole ze względu na głośniki. Jeśli tak to też szkoda, bo taki tv i tak będzie odstawał od ściany i wtedy zakup Titana nie ma sensu.

Jak ultra cienki uchylny to:
http://www.vogels.com.pl/plaski-uchwyt-do-tv-lcd-plazma-led-vogels-thin-315.html
Wadą jest cena, oraz to, ze pasuje do 52 cali. Odstaje na 20 mm, ale na większe rozmiary już 27-30 mm. I tak dużo mniej niż inne uchylne.

Ostatnia edycja:

karbeti

New member
U mnie przewód zasilający psuł cały efekt pomimo że kątowy to opierał się o ścianę. Młotek, przecinak i do przodu. Dziura w ścianie ale za telewizorem nie widać 😁

Do góry