TX-P50G30: ekran "miga" niczym w telewizorze CRT 50 Hz.

Namacany

New member
Czołem!

Pisałem w wątku dotyczącym P42, lecz nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi, a jestem plazmowym neofitą i nie wiem jak interpretować przypadłość mojego nowego telewizora.

P50G30 to mój pierwszy TV PDP/LED, dotychczas używałem CRT; filmy z kolei oglądałem na ścianie przy wykorzystaniu projektora DLP Dell M409WX.

Niestety, słychać "bzyczenie" plazmy oraz widoczny jest niewielki "efekt tęczy" (żółta poświata, szczególnie na białych napisach). Jestem w stanie to zaakceptować, jakkolwiek najbardziej niepokoi mnie, że... ekran "miga" jak w 50 Hz telewizorze kineskopowym (wpatruję się w jeden róg ekranu - kątem oka dostrzegam miganie drugiego).

W kilku postach poruszano temat źródła (50/60 Hz) choć bez bliższych szczegółów. U mnie źródłem jest dekoder Cyfry+ (50 Hz bez możliwości zmiany na 60 Hz). Telewizor nieużywany wcześniej, podłączony z prawidłowym uziemieniem. Opcje ekranu (IFC, ostrość, nasycenie barw, etc.) nie mają wpływu na to zjawisko.

Ważne: owo "mruganie" jest widoczne nawet jeśli wyświetlany jest ekran opcji TV (bez podłączenia żadnego zewnętrznego źródła sygnału) lub film MKV / MP4 via USB. Wydaje mi się, że nieznacznie zmniejsza się wraz z odległością od telewizora (przy "standardowych" 3 metrach jest mocno widoczne, przy 5 metrach - jakby mniej).

Czym może to być spowodowane? U kolegi posiadającego kiepski i stary telewizor LCD obraz nawet oglądany z bliska jest stabilny, mimo zauważalnie gorszej jakości... Czy oznacza to, że "plazmy tak mają"?

Pozdrawiam i bardzo proszę o odpowiedź.

Ostatnia edycja:

HD Viewer

Banned
Musisz użyć tej słynnej funkcji 600HZ. Jak to zrobić w panasonicu musisz poszukać na forum. Pewnie jakieś tryby film czy coś podobnego.

Namacany

New member
Tryby Film, THX, Normalny nie mają na to wpływu... W THX (przy wyłączonych ustawieniach IFC) obraz zdaje się migać jeszcze bardziej.

Czy Panasonic nie ma domyślnie włączonego słynnego wyświetlania 600 Hz? Jedyne co znalazłem na ten temat to wytłumaczenie działania tego jako chwytu marketingowego. Nie znalazłem też żadnej opcji włączenia go.

diuczysko

New member
Bez reklam
Na plazmie obraz nie jest w pełni stabilny tak na LCD, kolory uzyskiwane są poprzez miganie z różną częstotliwością poszczególnych subpikseli i tu ma zastosowanie to wspomniane 600 Hz. Posiadam starsze PDP jeszcze bez magicznych 600 Hz i co prawda z bliska (50cm) widać, że obraz nie jest w pełni stabilny ale z 2,5 m jest naprawdę dobrze i stabilnie, nie tak źle jak na CRT 50hz. A wspomniany "efekt tęczy" to tak naprawdę green ghosting, charakterystyczny dla każdego PDP (związany z szybkością wygaszania luminoforu)

HD Viewer

Banned
Nie mam Panasonica ale jesli to miganie które opisujesz to to o ktorym ja mysle ;) to wlasnie jest brak wlaczonej funkcji 600Hz. Poszukaj w instrukcji - być może dziala to jako kombinacja tryb film włączony, i jakies True motion czy cos w tym stylu na wyłączony - tak jest np. w LG i samsungach (chociaz w kazdym inaczej sie te tryby nazywaja). Najlepiej to widac jak leci film w Full HD z 24 klatkami na sek. Jak masz wszystko ustawione prawidlowo to odtwarzajac film powinno sie pokazac na ekranie 1080p 24Hz

@Namacany to nie chodzi o tryb obrazu Film, Standardowy, Dynamiczny itd. tylko funkcje korekcji obrazu - te wszytskie polepszacze itd.

Namacany

New member
Moi drodzy, dziękuję za odpowiedzi. Przyznam, że trochę mnie martwi "miganie" na "suchym" obrazie generowanym przez telewizor (np. menu).

Za chwilę podjadę do Saturna w Galerii Krakowskiej i sprawdzę jak to dokładnie wygląda na takim samym, wystawionym TV.

W domu przekopię raz jeszcze instrukcję w poszukiwaniu możliwości włączenia magicznych 600 Hz, choć wydaje mi się, że nie natknąłem się w niej na nic o tym...

wozaq

New member
A to nie jest tak, że te migotanie jest widoczne jedynie przy wyświetlaniu jaśniejszych scen (np. dużo białego na ekranie)? Bo jeśli tak to u mnie na GT30 też tak jest (delikatnie, ale jednak), ale jak już są ciemniejsze sceny to problem nie występuje. Generalnie przestałem na to zwracać uwagę.

diuczysko

New member
Bez reklam
Nie mam Panasonica ale jesli to miganie które opisujesz to to o ktorym ja mysle ;) to wlasnie jest brak wlaczonej funkcji 600Hz. Poszukaj w instrukcji - być może dziala to jako kombinacja tryb film włączony, i jakies True motion czy cos w tym stylu na wyłączony - tak jest np. w LG i samsungach (chociaz w kazdym inaczej sie te tryby nazywaja). Najlepiej to widac jak leci film w Full HD z 24 klatkami na sek. Jak masz wszystko ustawione prawidlowo to odtwarzajac film powinno sie pokazac na ekranie 1080p 24Hz

@Namacany to nie chodzi o tryb obrazu Film, Standardowy, Dynamiczny itd. tylko funkcje korekcji obrazu - te wszytskie polepszacze itd.

600 Hz w plaźmie to nie to samo co True motion, czyli IFC w panasonicach. Przeczytaj mój post powyżej. A efekt, który Ty masz na myśli to problem 24p i judder.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jest tak że tylko nieliczni widzą migotanie. Widocznie się do nich zaliczasz.Wówczas zostaje Ci tylko do wyboru LCD.
Ale nowe lcd są bardzo dobre więc nie musisz się martwić.

HD Viewer

Banned
@diuczysko nie chodzi mi o judder i 24Hz

Nie wiem jak jest w Panasonicu ale w LG aby włączyć funkcję 100Hz, 200Hz itd. (zalezy jak to sobie nazywają ;) ) trzeba w ustawieniach obrazu (ale nie tryb obrazu) wyłączyć True Motion i włączyć tryb FILM (nie jest to rodzaj obrazu: dynamiczny, standardowy, film itd. tylko tryb film w ustawieniach zaawansowanych). Wtedy znika efekt migotania (na tyle na ile dany TV na to pozwala). Oczywiście inna sprawa to obraz wyświetlany przez TV plazmowe - jednym sie podoba innym mniej.

Namacany

New member
Jest tak że tylko nieliczni widzą migotanie. Widocznie się do nich zaliczasz.Wówczas zostaje Ci tylko do wyboru LCD.
Ale nowe lcd są bardzo dobre więc nie musisz się martwić.

Jestem wybrańcem. Limitless, po prostu. Słyszę bzyczenie, widzę miganie... Ech. ;)

Najprawdopodobniej tak właśnie jest, sprawdzałem w Saturnie na innych plazmach (pendrive z białym prostokątem 1920x1080 px, "mruganie" występuje na wszystkich.

Przy zachowaniu optymalnej odległości od telewizora problem nie jest bardzo dokuczliwy, charakterystyka wyświetlacza plazmowego bardzo mi odpowiada, a małżonka zachwycona - pozostanę więc przy nim.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Do góry