Miło mi bardzo i dziękuję za powitanie!
Na pewno będę miał jeszcze pytania co do ustawienia różnych parametrów, na razie prosta, kilkugodzinna "zabawa"....
))
Nie omieszkam podzielić się jakimiś uwagami z "testów" - o ile coś godnego napisania będzie...
))
Pierwsze wrażenia...
"Przesiadłem się" z Thompsona CRT 29", z tym że fizyczny obraz to 25". Tak zmierzyłem - bo teraz wszystkie programy są nadawane praktycznie jako "panorama"...
Warunki odbioru mam takie. Pokój 5x4,5 m, TV ustawiony w połowie dłuższej ściany. Fotele ustawione naprzeciw w odległości ok 3,5m. Drugi "punkt odbioru" to wersalka z max odległością oglądania ok 4-4,20 m
Oświetlenie naturalne - okno w scianie naprzeciwległej TV na wschód i drzwi balkonowe w ścianie "krótszej" na południe. Oświetlenie sztuczne to lampa stojąca, rozpraszająca światło do góry, ustawioną w kącie pokoju lub/i żyrandol 2+2 żarówki 60W
Po pierwsze - sądząc z dyskusji w różnych miejscach toczonej - obawiałem się odblasków od oświetlenia naturalnego i sztucznego. Ale jestem bardzo pozytywnie zaskoczony! Żadnych odblasków! Może dlatego że przesiadłem się z TV o bańce szklanej, gdzie do szału doprowadzało mnie przez lata odbijające się światło zawsze i w każdych warunkach!
Po drugie - wielkość dobrałem idealnie - mimo "utyskiwań" rodziny że to za duże "bydle"...
)))
Nareszcie wszystko, z każdego punktu pokoju widać niezwykle wyraźnie!
W końcu WIDZĘ napisy, nawet najdrobniejsze z odległości 4-4,5 metra!!!!!
Jeszcze eksperyment z obrazem i dźwiękiem mnie czekają bo obie funkcje "do 30cm" i "powyżej 30 cm" - jeżeli chodzi o ustawienie głośników TV są nienaturalne. Ale dopiero jak TV znajdzie swoje miejsce docelowe i podłączę to do wzmacniacza to dam sobie czas na dokładne "zabawy"....
Pozdrawiam
A.