TX-L47ET5 czy 46TL933 bądź...

mocher3

New member
Witam serdecznie , prośba o pomoc w wyborze , który TV będzie lepszy do moich potrzeb
TX-L47ET5 czy 46TL933 inne sugestie mile widziane ;)

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? - 4m x 5m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? - około 3,5 metrów
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2 osób
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? - na wprost, i też czasem bokiem
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? - wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? - występuje w małych ilościach
7.Jaki masz obecnie telewizor ? - JVCLT42S90BU
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? - smart TV, łączność bezprzewodowa z PC
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? - telewizja kablowa
10.Jakie urządzenia ? - PS3 , AMPLITUNER , BLU RAY
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? - koło 6 godzin
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? - obojętnie
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? - film
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? - okazjonalnie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? - 1 godziny na dobę
16.Preferencje co do marki ? - toshiba panasonic sharp
17.Preferencje co do wielkości ?- 46-50 cali z wskazaniem na 50" ale kaska nie puści niestety :(
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? - efekt smużenia w grach , słaba ostrość
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? - 30 /70
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? - +/- 3200zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? tak pasywne
22. Dvb-t: tak
23. Na czym najbardziej Ci zależy: dobrej jakości obraz
Z góry dziękuję za pomoc

Karpaj

New member
Bez reklam
W sumie obojętne. Toshiba ma lepszą współpracę z urządzeniami jak konsola lub PC, Panaś 1" więcej i wi-fi wbudowane. Różnią się też 3d, ale to w sumie szczegół, bo większość ludzi i tak nie wykorzystuje potem tej funkcji więcej niż raz w miesiącu, więc to pewnie schodzi na dalszy plan.

mocher3

New member
Dzięki piękne za odpowiedź , już myślałem że jestem napiętnowany na forum ;) A tak serio to na 3d zbytnio mi nie zależy za bardzo, ale jak już kupuję nowy TV to niech będzie . Jeśli obojętne, to raczej zdecyduję się na ten który bardziej mi przypadnie do gustu w wyglądzie i oczywiście pod względem jakości obrazu , jeszcze raz dzięki !

maniek530

Banned
IMHO - Tośka jest ładniej "skrojona" - Panas jakby trochę z inne epoki ale to kwestia gustu,obraz chyba też lepszy w Tośce przynajmniej czerń? ,nie ma wi-fi ? to nie problem -kupujesz dongla i po sprawie - ja stawiam na Toshibe
Minus w Tośce to aktywne 3D - trzeba dokupić okulary - zobacz model 46VL933 może przypadnie bardziej Ci do gustu (kolega kupił i jest bardzo zadowolony - zakupił ze sklepu internetowego za 3224zł już z przesyłką)

Ostatnia edycja:

Karpaj

New member
Bez reklam
IMHO - Tośka jest ładniej "skrojona" - Panas jakby trochę z inne epoki ale to kwestia gustu,obraz chyba też lepszy w Tośce przynajmniej czerń? ,nie ma wi-fi ? to nie problem -kupujesz dongla i po sprawie - ja stawiam na Toshibe
Minus w Tośce to aktywne 3D - trzeba dokupić okulary - zobacz model 46VL933 może przypadnie bardziej Ci do gustu (kolega kupił i jest bardzo zadowolony - zakupił ze sklepu internetowego za 3224zł już z przesyłką)

raczej 47VL963 :p
Ale to rzeczywiście - telewizorek godny, zwłaszcza że ostatnio spadły na niego ceny do poziomu 3.5tyś, co jest bardzo bliskie Panasonicowi, a jakość obrazu jest zdecydowanie lepsza.

maniek530

Banned
raczej 47VL963 :p
Ale to rzeczywiście - telewizorek godny, zwłaszcza że ostatnio spadły na niego ceny do poziomu 3.5tyś, co jest bardzo bliskie Panasonicowi, a jakość obrazu jest zdecydowanie lepsza.

Sorrki za błąd : oczywiscie 47VL963 !!! Patrzyłem w necie ale nie ma narazie ceny za którą został kupiony przez mojego kolegę czyli 3124zł !!! Naprawdę super deal on zrobił - za moją namową zresztą :D !!! (100zł koszt przesyłki za pobraniem czyli wyszło 3224zł !!!)

mocher3

New member
Jeśli jakość obrazu zdecydowanie lepsza to na bank wezmę Toshibę , tylko czy opłaca się dopłacać do 47VL963 ? czy zostać przy 46TL933 , w sumie najbardziej mi zależy na jakości obrazu i wielkości min 46", wi-fi i 3D nie mają zbyt wielkiego znaczenia i schodzą na dalszy plan ;)
dzięki za porady panowie ;)

mocher3

New member
Troszkę poczytałem o tym 47vl963 i powiem szczerze że jaram się jak ślepy latarką ;) a normalnie mówiąc , spodobał mi się bardzo i cena jest jak najbardziej akceptowalna około 3300 zł plus 4x okulary , tak że jeszcze obejrzę na żywo i myślę że wybór padnie na 47VL963 ;)

maniek530

Banned
Troszkę poczytałem o tym 47vl963 i powiem szczerze że jaram się jak ślepy latarką ;) a normalnie mówiąc , spodobał mi się bardzo i cena jest jak najbardziej akceptowalna około 3300 zł plus 4x okulary , tak że jeszcze obejrzę na żywo i myślę że wybór padnie na 47VL963 ;)

Jakość wykonania tego tv jest bardzo dobra,bezramkowy !!! Panas ze swoim designem się umywa do tego tv.
Poszukaj dobrej ceny - jak wspomnialem tydzien temu na ceneo był po 3124 !!!

Aha - jak tv ma byc powieszony bardzo blisko sciany to moze byc problem bo wyjscia kilku gniazd sa usytuowane tak ze kable musza byc wpiete prostopadle do tv

Ostatnia edycja:

Raku2006

New member
Kurcze już byłem zdecydowany na 47et5 a tu pojawił się vl963, którego cena w media jest tylko 200 zl większa, jeżeli piszecie że jakość obrazu jest dużo lepsza to trzeba będzie się zastanowić,a jak z odbiciami światła w toshibie? Mam okno od południowego zachodu, no i wieczorami, ze względu na żonę tv oglądamy przy świetle.
Wysłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk

Karpaj

New member
Bez reklam
Odbicia są takie jak wszędzie na lustrzanych matrycach od LG :p Akurat światło nie przeszkadza, ale na okna trzeba będzie rolety / zasłony użyć.
Porównując TL i VL pod względem obrazu - kolory w miarę podobne, płynność raczej też - obydwa mają 100hz matrycę. Jednak VL ma lepsze skalowanie - 2 rdzeniowy procesor jest w środku. No i czerń jest tam naprawdę fajna :).
Żałuję że nie ma go w 32", bo tak to pewnie on by był u mnie na biurku a nie TL :p

maniek530

Banned
Tak jak napisał Karpaj - każda błyszcząca matryca będzie odbijać - mam 6007 i też odbija więc albo rolety/zasłony albo się przyzwyczaić ;-) albo też oglądać tylko wieczorem choć i wtedy trzeba mieć wyłączone światło naprzeciw tv bo przy ciemnych scenach będzie odbijać - taki urok błyszczących matryc.
Widziałem obydwa tv na żywo w multipleksie i czerń w Tośce o niebo lepsza niż w Panasie ! Obraz ogólnie mówiąc też - zarówno z satki jak i z podpietego pena.
Co mi się jeszcze w Panasie nie spodobało : na podpietym penie rozbija wszystko na czynniki pierwsze - nie widzi folderów - i doszukaj się czegoś w miarę szybko - trzeba wertować sterty fotek np. zanim trafi się na odpowiednią !!! masakra !

Ostatnia edycja:

amoorek78

New member
Witam.

Ja się cały czas zastanawiam nad Panasonic 47ET50.
Podobno matryca Panasonica no i chyba nie odbija światła tak jak Toshiba ? Nie mam porównania bo nie widziałem.
Mam okno od północy na przeciwko telewizora - pewnie i tak będę musiał zasłaniać.
Ale generalnie w ET50 podoba mi się ramka no i że ma 200Mhz, więc płynność powinna być lepsza.
Wcześniej zastanawiałem się nad WL863 ale chyba mocno odbija światło.
No i wydaje mi się, że ET50 byłby chyba najlepszym wyborem dla mnie a od ET5 jest niewiele droższy.

Tomek

Raku2006

New member
Aha, czyli jeżeli chodzi o odbicia to mam dobre rolety,a wieczorkiem będę musiał Żonkę przekonać, ze filmy to ogląda się w warunkach kinowych, czyli ciemność widzę, widzę ciemność :-D po świętach ide na rekonesans.

Ostatnia edycja:

maniek530

Banned
Aha, czyli jeżeli chodzi o odbicia to mam dobre rolety,a wieczorkiem będę musiał Żonkę przekonać, ze filmy to ogląda się w warunkach kinowych, czyli ciemność widzę, widzę ciemność :-D po świętach ide na rekonesans.

Weż jakiegoś Philipsa z ambilightem i nie będziesz musiał lampek zapalać wieczorkiem - żoncia napewno będzie zadowolona ;-)

Karpaj

New member
Bez reklam
Witam.

Ja się cały czas zastanawiam nad Panasonic 47ET50.
Podobno matryca Panasonica no i chyba nie odbija światła tak jak Toshiba ? Nie mam porównania bo nie widziałem.
Mam okno od północy na przeciwko telewizora - pewnie i tak będę musiał zasłaniać.
Ale generalnie w ET50 podoba mi się ramka no i że ma 200Mhz, więc płynność powinna być lepsza.
Wcześniej zastanawiałem się nad WL863 ale chyba mocno odbija światło.
No i wydaje mi się, że ET50 byłby chyba najlepszym wyborem dla mnie a od ET5 jest niewiele droższy.

Tomek

et50 też ma matrycę od LG, też lustrzaną. Ale rzeczywiście - ma 200hz.

mocher3

New member
Jakość wykonania tego tv jest bardzo dobra,bezramkowy !!! Panas ze swoim designem się umywa do tego tv.
Poszukaj dobrej ceny - jak wspomnialem tydzien temu na ceneo był po 3124 !!!

Aha - jak tv ma byc powieszony bardzo blisko sciany to moze byc problem bo wyjscia kilku gniazd sa usytuowane tak ze kable musza byc wpiete prostopadle do tv

To dobrze , na wyglądzie też mi zależy , oczywiście o wiele mniej jak na jakości obrazu , tak więc panasonic TX-L47ET5 już raczej nie wchodzi w grę , za Toshibą przemawia jak wspominacie ,lepszy obraz i wygląd więc panas odpada , raczej Toshiba VL niż TL , jeśli super czerń ,lepsze skalowanie, to dopłacić jestem w stanie ;)
Z tymi gniazdami też zauważyłem w teście , ale u mnie będzie luzu 6 cm , więc powinno być ok , jak nie to kłania się zmiana kabla HDMI i po kłopocie , bo tylko on będzie podpięty , no i na razie antenowy ,reszta idzie przez amplituner ;)

Do góry