TX-L47DT60E wysoka temperatura, usterka czy standard?

Rainmanatb

New member
Witam.
Mam pytanie do wszystkich posiadaczy dt60 zwiazane z pracą telewizora.
Od miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem tego modelu, któregoś dnia po kilku godzinach oglądania dvb-t chciałem podłączyć pendriva z filmem i ku mojemu zdziwieniu lewa strona telewizora (bok i tył) jest dość gorąca, a przytrzymując rękę nawet troche parząca. Warunki pracy w pokoju 22*C, telewizor znajduje się na stoliku rtv w odleglosci 15cm od ściany, do okoła telewizora jest wolna przestrzen (brak szafek, pulek, etc.) i nie znajduje sie w żadnej wnęce. Czy to jest standard, czy traktować to jako usterkę, bo jak wiadomo jednym z wrogów elektroniki jest wysoko temperatura, w połączeniu z lutami Pb free zaraz sie objawi jakiś zimny lut albo coś podobnego.

lajkonik122

Klub HDTV.com.pl
vip
nie pamietam dokladnie czy to o ten model chodzilo ale gdzies tu na forum bylo juz kiedys ze lewa strona sie grzeje poniewaz telewizor ma tylko z lewej strony ledy. Ale nie jest w 100% pewien czy chodzilo wlasnie o ten telewizor, mozesz zadzwonic do serwisu Panasonica i tam moze uzyskasz jakies dokladniejsze informacje.

Rainmanatb

New member
Raczej to nie Ledy, bawiłem się termometrem na podczerwień i najwyższą temperaturę tv ma 46*C na metalowej płytce znajdującej się między krawędzią ekranu a portami USB/HDMI, prawdopodobnie tam jest płyta główna z procesorem

electro69

New member
nie pamietam dokladnie czy to o ten model chodzilo ale gdzies tu na forum bylo juz kiedys ze lewa strona sie grzeje poniewaz telewizor ma tylko z lewej strony ledy. Ale nie jest w 100% pewien czy chodzilo wlasnie o ten telewizor, mozesz zadzwonic do serwisu Panasonica i tam moze uzyskasz jakies dokladniejsze informacje.
Chodziło o model Panasonic ET60 ... rzeczywiście ludzie pisali że po lewej stronie jest gorący ale to wynika właśnie z tego jednostronnego podświetlenia diodami LED w tym modelu ... wątpie żeby w wyższym (i znacznie droższym) TV też było tylko jednostronne podświetlenie ... ale tu się trzeba już spytać fachowców :-o ... praktycznie w każdym temacie na forum dotyczącym konkretnego producenta TV można spotkać się z podobnymi problemami ... czyżby wkładając coraz bardziej wydajne procesory i podzespoły ogólnie zapomniano o właściwej wentylacji obudowy ? ... np. oglądając zdjęcia LG LA660s (nie zaglądałem na żywo z tyłu obudowy jak to wygląda) w ogóle nie widzę żeby były tam jakieś otwory wentylacyjne.
Pozdrawiam
ps. jak dostaniesz odpowiedź z serwisu daj znać co Ci powiedzieli

lajkonik122

Klub HDTV.com.pl
vip
Skoro komputery ktore w teorii maja dobra wentylacje potrafia sie przegrzewac to mysle ze i w tv sie takie rzeczy zdarzaja, moze tez byc jakas wada fabryczna i np to chlodzenie nie jest az tak wydajne jak wymagaja tego podzespoly.

koalaxp

New member
U mnie występuje to tylko wtedy gdy podłączę dysk twardy do usb i oglądam ze 3 godz. jakieś filmy z tym,że ta część telewizora gdzie zamontowane są złącza usb i hdmi jest cieplejsza ale nie aż tak (gorąca) jak opisuje "Rainmanatb". Podczas normalnego oglądania telewizora nawet kilka godzin obudowa i ekran są chłodne.

lajkonik122

Klub HDTV.com.pl
vip
U Ciebie to moze byc po prostu tymczasowe (czas podlaczenia dysku) wieksze wykorzystanie procesora czy cos i dlatego jest troche cieplej :)

Do góry