Witam.
Jestem posiadaczem TX-L42V20E od jakiegoś czasu. Zastanawiałem sie nad odpowiednikiem tego modelu w plaźmie TX-P42V20E bo trochę tańsza i niby obraz bardziej zbliżony do naturalnego, ludzie chwalą kolory itp..itd.. Zdecydowalem się jednak po wielu testach wizualnych i wizytach w salonach i marketach na LED LCD. Widziałem w Markecie te 2 modele dokładnie koło siebie i z tym samym sygnałem zapodanym z tego samego źródła. Wybrałem to LCD z kilku względów. Obraz sie mi jednak bardziej podoba, jest bardziej ostry i wyraźny od plazmy, plazma ma obraz trochę jakby rozmyty, no nie ma tej ostrości. LCD ma jednak ładniejsze kolory (w/g mnie) oraz o wiele wiele mniej widać na nim tzw "powidoków" czyli przejść tonalnych kolorów czy odcieni. Może czarne jest w plazmach bardziej czarne ale te powidoki je w/g mnie deklasują, a występują bardzo często w różnych scenach jako plamy i "tęcze". W moim LCD praktycznie to nie występuje

Plazma posiada wentylatory które słychać jak chodzą (ciekawe czy z czasem nie bedą chodzić jeszcze głośniej jak w komputerowych zasilaczach) to mnie wnerwiało, wogóle plazma głośniej chodzi, jakieś bzyczenia, wysokie częstotliwości jak przy CRT i buczenia z niej dochodziły, oczywiście delikatne i subtelne ale jednak

Na LCD jest zupełna cisza - bajerka, jakby nic nie było załączone jak się oczy zamknie. Plazma była cała nagrzana, a z tyłu szedł strumień ciepłego powietrza które te wentylatory usuwały z obudowy, normalnie "farelka" jak w komputerze

TV służy też jako monitor do kompa więc ze względu na statyczny obraz przewyższa plazme pod wiadomym względem

Żużycie energii u mnie wynosi o.k 75-85W w zależności od ustawień co też wpłneło na decyzje. Jeśli chodzi o ta nieszczęsną czerń to wiadomo jak węgiel ona nie jest

W PLAZMACH TEŻ NIE. Może po ciemku jak sie ogląda to to może komuś przeszkadzać ale pytanie kto ogląda po ciemku? Ja bynajmniej musze mieć jakieś światło bo oczka bolą przy dłuższym oglądaniu, zresztą takie oglądanie psuje wzrok

Przy jakimś oświetleniu szczątkowym tupu lampka nocna problem "małej czerni" znika zupełnie

to samo z nierównomiernym podświetlaniem. Jak jest zupełnie ciemno i ekran jest czarny to troche u dołu widać taką delikatną nierówność ale to jest tak subtelne że aż subiektywne

Przy lampce nocnej nic nie widać, a na kolorze tym bardziej. Grubość panelu 3,5 cm, plazma miała ponad 10cm. Mam jasny salon i uważam że do takich pomieszczeń to LCDLED jest idealne. Czarne jest czarne, a białe białe, kolory żywe i bardzo ostre. Design też jest super, rama koloru grafitowego ze srebrnymi listwami. Oglądałem modele na 2011 rok i żaden sie mi nie podobał ;( Parametrów też lepszych za bardzo nie mają

więc zadowolony jestem z tego zakupu

A cena była dobra

Siedze teraz i bawie sie serverem servio 0.5.2. Podłączyłem do kompa bezpośrednio kablem i tv nie widzi serwera. Niby połączenie jest a nie widzi servio. Niewiem jak sie to konfiguruje po stronie kompa i tv. IP mam wpisane raczej jak trzeba a servera jak nie widział tak nie widzi. Miałem testową wersje Mezzmo i działało

Może napisze ktoś krok po kroku co należy wpisać w ustawienia karty sieciowej i tv żeby zagrało