TX-L37G15E - jak włączyć serwis multimedialny

piodes

New member
Stałem się po długich wyborach i namysłach szczęśliwym posiadaczem Panasonica TX-L37G15E - jak włączyć serwer medialny by połączyć się z komputerem domowym i oglądać z niego filmy czy zdjęcia?
Jak urichomie serwer medialny to wyświetla mi się nazwa mojego komputera i nazwa użytkownika ale po wejściu mam NIC - co mam na kompie ustawić?

Pozdrawiam, i z góry dziękuję - Piotr!

PS. Telewizorek jest SUPER! miodzio jak dla mnie!
PS2. Przepraszam za błąd w temacie co do słowa serwis multimedialny :)

Ostatnia edycja:

piodes

New member
OK udało się ale nie podoba mi się to!
Dostęp ustawiłem programem Windows MediaPlayer ale:

1. Jakość odtwarzanych plików nie podoba mi się - widzimy kosteczki!
Może gdzieś się to ustawia ale nie wiem gdzie - domyślam się że chrzani temat windows media player! Jestem zaskoczony że można oglądać pliki RMVB! AVI Divx spoko ale nie da się plików VOB i MP3!

2. Wyświetlana lista plików i folderów nie zgadza się z kompem - straszny bajzel na TV powstaje - domyślam się że znów tu miesz Windows MediaPlayer - ustawiłem odpowiednie foldery zaktualizowałem dane "zastosuj zmiany o multimediach" ale niestety wkradają się inne nie wiadomo czemu podkatalogi!

A może znacie inny program serewra mediów którym można by wszystko ładnie posegregować? Spróbuje programem z Nero i programem Windows Media Center.

A tak przy okazji czy można wysłać obraz z TV na kompa - szalone pytanie ale może ...

Pozdrawiam, Piotr!

piodes

New member
No to potestowałem co nie co :p
Mimo że Windows MediaPlayer robi troszeczke bałaganu polegającego na:
- zrobiłem przydzielenie do odpowiedniej biblioteki odpowiednich katalogów i tak do Obrzów dodałem katalog gdzie mam fotki OK do Wideo dodałem katalog gdzie mam filmy i OK ale nic by w tym dziwnego nie było tylko WMP zauważył że z aparatu cyfrowego w Katalogu zdjęć miałem kilka plików mov i od razu rzucił ten katalo zdjęciowy do WIDEO - pytam się po co skoro ja zrobiłęm inny podział!
WIndows Media Player pozwala odtowrzyć mi na telewizorze pliki RMVB, AVI (Divix, DV) ale nie pliki VOB.
Nie wiem czy przez to że jest przesyłąnie strumieniowe ale jakość odtwarzanych plików z kompa w przeciwieństwie do odtwarzania ich na kompie jest nie zbyt fajna - widać pikseloze niestety!

Potestowałem Nero MediaHome 4 - ogólnie LIPA!!! O Divixach zapomnijcie, ale za to ładnie odtwarza pliki mpeg-2, vob mmm... podoba mi się :)
Ale tylko dla tego że powyższe pliki odtwarza kupować Nero MediaHome - porażka! Wole pikseloze i uruchomiony window mediaplayer!

Czytałem że dużo ludzi wybiera program Cyberlink Media Server 2 - triala nie znalazłem a nie kupie softu którego nie mogłem uprzednio przetestować. Znacie może inne dobre i godne polecenia softy?

Pozdrawiam, Piotr!

ippfam

New member
Bardzo Tobie współczuję walki, którą jak sądzę mógłbyś sobie oszczędzić gdybyś......
Przejdźmy do rzeczy, w opakowaniu twojego TV znajdowało kilka różnych broszur, pośród nich powinna znajdować się "PacketVideo Announcement" czyli komunikat firmy PacketVideo. Tam masz informacje o TwonkyMedia server i dodatkowo na tytułowej stronie numer klucza licencji. Oprogramowanie jest do pobrania ze strony producenta http://www.twonkymedia.com/server_download.html. Pobrałem oprogramowanie TwonkyMedia server 5.0.68 for Windows i sobie chwale. Udostępnianie plików przez Windows Media Player jak i jemu podobne nie obsługują poprawnie napisów i dodatkowo należy pamiętać o zmianie standardu polskiej czcionki w plikach tekstowych na ISO8859-2 wtedy twój Panasonic odczyta wszystkie polskie ogonki. Dodam od siebie,że najlepsze są pliki *.srt;)

piodes

New member
Odpuściłem sobie kompa ...
Zakupiłem Media serwer firmy Linksys - rewelacja!
iedość że mam backup swoich rodzinnych zdjęć i filmów to oglądam je w super jakości na TV.

Hmmm czemu ja nie miałem żadnej broszurki na temat tego softu i nie posiadam żadnego numeru seryjnego do tego softu! TV kupiłem w EURO RTV więc nie sądze żeby coś podebrali bo oryginalnie był zapakowany i zamawiałem przez neta a odbiór w sklepie zrobiłem.

Zadzwonie do Panasonica Polska po Świętach i zapytam.

Pozdrawiam, Piotr!

Do góry