ernet napisał:
Wczoraj dzwiniłem do działy technicznego TVN24 ( link- kilka postów wyzej ). Z tego,co zrozumiałem, to napisy są nadawane w takiej proporcji ponieważ nadawany obraz jest w 16:9 ,a użytkownicy telewizorów niepanoramicznych ( 4:3) nie widzieliby na swoich ekranach całego paska inforacyjnego. Tak przynajmniej zrozumiałem.
Jakoś to próbuję zrozumieć ale generalnie to mnie zupełnie takie tłumaczenie nie zadowala.
Po pierwsze to dlaczego mniejszość z telewizorami 4:3 blokuje właściwy sposób nadawania (kadrowania i oprawy graficznej)???
Ok. mogę się zgodzić, że w skali kraju starych tv 4:3 może być sporo - pewnie to cały czas większość. Ale wśród odbiorców TVN24, a więc posiadaczy odbiorników sat i abonentów kablówek udział starych tv 4:3 na pewno nie jest tak duży. Zresztą zakładam, że jednak posiadanie sat lub kablówki wymaga pewnego minimalnego obycia z technologią, co sprowadza się do kilku zaledwie decyzji zw. właściwym ustawienia opcji w dekoderze lub(i) telewizorze.
Nie wiem, niech ktoś mnie oświeci, ale nie ma i nie było chyba na świecie takiego telewizora crt 4:3 (problem dotykać może wyłącznie takich odbiorników), który wymuszałby przy sygnale 16:9 jakąś opcję pan&scan czy zoom, która obcinałaby pasek u dołu ekranu, czy boki (to dziwne kadrowanie TVN24 jawnie przed tym zabezpiecza)?
Bardzo stary tv 4:3 co najwyżej może nie mieć żadnej opcji związanej formatowaniem obrazu i wtedy obraz zwykle (na takim tv) jest widoczny bez usunietej anamorfozy (ściśnięty). Ale nic nie jest ucięte.
Nie łapię tego wszystkiego. To znaczy, że jeśli w Polsce nawet za parę lat będzie paru emerytów z takimi tv, to dla tych poaru osób TVN wstrzyma wprowadzenie właścicwego kadrowania?
Paranoja.
EDIT: A taki Polsat News, który przecież jest na platformie bardziej nakierowanej na ubogiego odbiorcę (2/3 użytkowników to prowincja i wieś) jakoś z kadrowaniem i oprawą nie ma problemu?