TV42ZV635D + komp + hk avr370

kiliusz

Member
Witajcie,

Zamówiłem amplituner z kolumnami i teraz zanim przyjdzie chciałbym się przygotować do podłączenia wszystkiego, żeby szybko to zrobić i cieszyć się sprzętem, a nie denerwować na próby połączenia czegoś.

TV jaki posiadam to Toshiba TV42ZV635D w kompie GTX960 i dźwiękówka integra. ampli hk avr370.

Powiedzmy, że chciałbym puścić film z komputera (zawsze to robie po HDMI na telewizor) i żeby dźwięk leciał z kolumn. Muszę dodatkowo połączyć HDMI tv z av?

Chciałbym na przykład bez używania TV puszczać dźwięk z kompa poprzez amplituner. Na przykład puszczenie czegoś na utubie jak znajomi przyjdą. Jak to wszystko najlepiej poustawiać?

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
Wszystko łączysz z amplitunerem a wyjście amplitunera do TV. Dźwiękówka w komputerze nie ma znaczenia i będzie pominięta w torze audio.
Amplituner robi całą robotą z dekodowaniem sygnału.

Pamiętaj po prawidłowym ustawieniu kolumn żeby zrobić kalibrację systemu.
Potem będzie poezja ;)

kiliusz

Member
Czyli rozumiem, że idzie to tak:

1. komputer z ampli poprzez HDMI. I kolejny hdmi z ampli do TV.

2. Czyli z komputera obraz przechodzi przez ampli i idzie do telewizora tak?

3. Jak w takim przypadku zamknę TV i chce posłuchać youtube na kompie i mam podłączenie HDMI do amplitunera to będę na kolumnach słyszał dźwięk z tego youtuba?

4. Jak ogarnąć słuchanie zwykłej telewizji z telewizora? W tv mam mpeg4 więc jak puścić dźwięk z niego na Tv?

5. Czy to już wszystko jeśli chodzi o tv komp ampli?

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
Dziwne to troszkę bo myślałem że YT jest do oglądania :)

Zależy od ampli ale powinno grać bez przeszkód tzn ścieżka audio powinna płynąć nieprzerwanie.

Co do audio z TV to zależy od samego TV bo nowe ampli nie mają z tym problemu.
Chodzi konkretnie o ARC czyli Audio Return Channel. Szczegóły szukaj w instrukcjach obsługi.

Ostatnia edycja:

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
Tak, po prostu dodatkowy kabel z TV oprócz hdmi a w ustawieniach ampli będziesz wybierał odpowiednie wejście np TV z przypisanym źródłem - w tym wypadku "optic" lub "toslink"

Do góry