TV ze smartTV do ~2500

vekh

New member
Cześć wszystkim! Zastanawiam się nad kupnem swojego pierwszego TV 8) Głównie ma służyć do oglądania filmów i seriali z pendriva - oglądanie na 21'' ekranie kompa już mnie zmęczyło. Fundusz to 2500. Spodobały mi się modele LG z magicznym pilotem posiadającym coś a'la trackball, ale nie będę się przy tym rozwiązaniu upierał.

Odpowiedzi na pytania:
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor?
20m^2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora?
~3.5 m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem?
2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu?
Raczej bokiem, ale to jeszcze kwestia ustawienia mebli.
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć?
Stać.
6.Jak słońce świeci w pokoju?
Słońce będzie padać z boku na ekran
7.Jaki masz obecnie telewizor?
Nie mam. Ew. monitor BenQ 3210HD
8.Co chcemy aby telewizor posiadał?
DLNA, WiFi, USB, SmartTV, odczyt popularnych plików video + napisy (ale to ostatnie chyba już wszystkie mają)
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora?
Otóż raczej nie będzie nic - ew. jakiś darmowy pakiet z kablówki osiedlowej. Nie interesuje mnie na ten moment oglądanie telewizji.
10.Jakie urządzenia?
Mam zestaw 2.1, laptop/komputer/tablet, ale te ostatnie tylko opcjonalnie.
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor?
4-5h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą?
Obojętnie - preferuję taką, która będzie miała lepszą jakość
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?
Filmy i seriale
14.Czy zamierzasz serfować po internecie?
Tak.
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
Nie. Chyba, że mi odbije i podłącze kompa pod TV :-D
16.Preferencje co do marki?
Obojętnie - choć jak już wspomniałem LG mi przypadł do gustu z WebOS i tym pilotem.
17.Preferencje co do wielkości?
43'' to minimum, myślałem nad 48-50''. Oczywiście wszystko zależy od ceny/jakości.
18.Co Cię denerwuje w telewizorach?
Powolne działanie menu, funkcji smart TV, słaba jakość obrazu (smużenie, lagi itp. itd).
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień?
98% wieczorem
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup?
Okolice 2500 to max.
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne?
Nie. Chyba, że będzie jakiś fajny model spełniający powyższe wymagania a 3D będzie "przy okazji"

No. To chyba wszystko. Z góry dziękuję za wszystkie porady i rady :)

Ostatnia edycja:

chreasy1

New member
@vekh

Nie przeszkadza ci, że modele tegoroczne 2015 FHD mają dwurodzeniowe procki ? TRoche czasem podczas przeglądania stron potrafi przymulić. Szkoda, że dali tylko 1,5GB ramu

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Do Twoich potrzeb :
- Philips 48PFH5500 z ANdroidem, Kodi, MxPlayerem, bardzo dobra czerń.
- Sharp 50 LE 761
-

vekh

New member
Witam polecam LG 50LF652V
A jest gdzieś może jakiś konkretny test tego modelu? Szukałem po necie, ale znalazłem jedynie na YT nagranie z działania telewizora. Pytam jedynie dlatego, że chciałbym mieć jakiś punkt odniesienia do innych propozycji jeśli chodzi o wady/zalety.

@vekh

Nie przeszkadza ci, że modele tegoroczne 2015 FHD mają dwurodzeniowe procki ? TRoche czasem podczas przeglądania stron potrafi przymulić. Szkoda, że dali tylko 1,5GB ramu
Szczerze mówiąc to internet będzie sporadycznie przeglądany (głównie YT - jakby jakieś tam kabarety itp. się zachciało :p ). Najbardziej zależy mi na tym, żeby sam TV sprawnie działał - bez lagów i zacięć + dobra jakość ekranu.

Do Twoich potrzeb :
- Philips 48PFH5500 z ANdroidem, Kodi, MxPlayerem, bardzo dobra czerń.
- Sharp 50 LE 761
-
Android wg. mnie to już przesada na TV - nie to żebym miał coś przeciwko, ale z doświadczenia wiem, że to średnio działa jeśli nie jest dopieszczone pod sprzęt (mówię głównie w oparciu o urządzenia mobilne). Bardziej zależy mi na płynności działania niż na "nieograniczonych możliwościach" softu.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
A montowałeś KODI z właściwymi wtyczkami ?
A w klasie cenowej zawsze i tak jako najważniejszy argument w ofercie to Jakość obrazu,
To dotyczy tego Philipsa.

vekh

New member
Nie montowałem na TV (na tablecie się bawiłem), ale mam świadomość, że dużą część czasu TV będzie obsługiwane przez osoby, dla których android to taki robot z filmów + cena przekracza założony budżet. Nawet niezłe opinie zbiera ten Panasonic, który zaproponowałeś.
Teraz waham się pomiędzy:
-Sharp 50 LE 761 (2499 PLN)
- LG 47LB671 (2399 PLN)
-PANASONIC LED TX-50CS520 (2279PLN)
W patrząc po cenach to pewnie Sharp będzie lepszym wyborem, ale lepiej pytać ;-)
No chyba, że jeszcze ktoś wpadł na jakiś pomysł.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ale Panasonic na matrycy 50Hz, a Sharp 100Hz.
Powiem Ci że jak ktoś raz zobaczy filmy nowe w Hd z dialogiem polskim lub z napisami, a wybór ma już jak załączy jeden przycisk z pilota- to później wie dokładnie co chce. A tych rzeczy tylko przybywa...
Zabawa naprawdę dla każdego , nawet babcia po kilku razach sama obsługuje.

Do góry