TV za 10-12k PLN

6666

New member
Witam wszystkich! Szukam TV do salonu pow 30 m2. Budżet do 12 k PLN. Musi być efektowny :bober:(rozumiecie, żona), interesuje mnie przekątna najlepiej 60 cali ((odległość od ekrenu 4,5-5 m) i możliwe jak najcieńszy. Będzie wisiał... Najbardziej podoba mi się Sony serii HX ale jest tylko 55 cali w tym przedziale cenowym... trochę mało, zwłaszcza że teraz mam 46 cali.
Nasłonecznienie to nie problem, bo będę używał go wieczorami. Główne przeznaczenie - filmy BR i N-ka. Będę wdzięczny za sugestie.

6666

New member
Dzięki, ale zapomniałem dodać, że niestety obudowa musi być czarna lub antracytowa - takie klimaty wnętrza...

salon.jpg

don111

Banned
jeśli liczy się też jakość obrazu to już dopłać minimalnie do Panasonic 65VT30
filmy BR w zaciemnieniu nie będą wyglądały lepiej na żadnym LED

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Do Takich potrzeb byłbym za prezentacją w domu.
Ale rzeczywiście na czoło zdecydowanie wysuwa się Panasonic 65VT30 .

6666

New member
Rozumiem, tylko jest jeden problem - ten TV Panasa wygląda nie za wyjściowo.. Prawde mówiąc to jak z początku wieku :neutral: Nie przejdzie żony...

Sformułuję zatem pytanie inaczej. Czy jest jakiś tv, ktróry wygląda jak seria HX Sony, tylko ma większy ekran? Idealny byłby HX 65 tylko cena przekracza na razie mój budżet dwukrotnie...

raivel

New member
Jeśli zależy Ci aby TV był "efektowny" wtedy gdy jest wyłączony to raczej można wydać dużo mniejszą kwotę, jeśli zależy Ci na "efektowności" obrazu to nic lepszego od VT30 nie dostaniesz.

6666

New member
A dlaczego w waszych rekomendacjach są głównie plazmy? LED aż tak źle odbiera wieczorem? Docelowo i tak planuje oglądać filmy na ekranie z projektora 3D, ale musi to poczekać ze dwa sezony, bo sensowne rozwiązanie to koszt 20-25 k PLN.
Wydawało mi się, że to przestarzała technologia "na wymarciu" i prądożerna...
Czy jest jakaś sensowna alternatywa dla LED Sony HX65 poza Samsungem 60D8000? Czy różnica między 55 a 60 jest bardzo odczuwalna, bo jeżeli nie to kupiłbym HX920 55 - odbira dla mnie ok i wygląda dobrze także po wyłączeniu :cool:.

Monkin

New member
Bez reklam
A dlaczego w waszych rekomendacjach są głównie plazmy? LED aż tak źle odbiera wieczorem? Docelowo i tak planuje oglądać filmy na ekranie z projektora 3D, ale musi to poczekać ze dwa sezony, bo sensowne rozwiązanie to koszt 20-25 k PLN.
Wydawało mi się, że to przestarzała technologia "na wymarciu" i prądożerna...
Czy jest jakaś sensowna alternatywa dla LED Sony HX65 poza Samsungem 60D8000? Czy różnica między 55 a 60 jest bardzo odczuwalna, bo jeżeli nie to kupiłbym HX920 55 - odbira dla mnie ok i wygląda dobrze także po wyłączeniu :cool:.

Bo plazma ma w odpowiednich warunkach oświetleniowych ( ciemny pokój) bardzo dobry obraz i trudno ledom z nią konkurować. W ciemnych warunkach na ciemnych scenach widac na krawędziowych ledach nierówne podświetlenie. Ale już przy odrobinie światła w pomieszczeniu jest to niezauważalne. Za to w ciagu dnia w nasłonecznionym pomieszczeniu ledy są ( moje osobiste zdanie) bardziej komfortowe w oglądaniu. Szczególnie na matowej matrycy, bo nie widzisz odbić.
Alternatywa zawsze jest w wielkości przekątnej. W 2012 mają być ledowe sharpy o przekątnej 80 cali Aquos LED bodajże 80LE632( na razie są w USA) . Na 30 metrach to dopiero będziesz miał co pokazać żonce i kolegom. Przekątna prawie jak z projektora , ale nie wiem na 100 proc. czy mają 3D no i jaka będzie cena w Polsce :niewiem:. W Stanach są po 5,4 tys. baksów. Ale 65 calowy Panas VT30 robi świetne wrażenie. Tylko trzeba mu stworzyć warunki aby pokazał swoją klasę.

Ostatnia edycja:

6666

New member
Ok, dzięki. Czyli, jeżeli dobrze rozumiem, przy LED wystarczy mieć wieczorem włączoną lampkę albo oświetlenie ledami i TV da radę. Przyznam, że jakoś do mnie plazma nie przemawia...

Ciekawe z tymi większymi przekątnymi - bo salon ma sporo powyżej 30 m2 (napisałem wcześniej pow. jako powyżej co jednak zostało zinterpretowane jako powierzchnia). Poza tym mam na dole open space i TV będzie też widać z jadalni, łącznie to będzie sporo pow 60 m2 "obszaru obserwacji TV". Może zatem warto poczekać do lata i kupić sharpa 70' albo ten sony 65' (najbardziej mi się podoba). 80 cali to już chyba byłaby przesada. Poza tym czy ściana z porothermu to utrzyma, do szafek kuchennych musiały być wzmicnienia? Do tego czasu jescze parę tys uskładam :)

Przemawia do mnie za to argument energetyczny - plazma ciągnie prawie 2x więcej prądu. U mnie to ważne bo dom mam dość duży i pobór energii też...

Monkin

New member
Bez reklam
Przy twoich 60 m kw to i 80 cali będzie prawdziwym , skromnym maleństwem a nie przesadą. Wytnij sobie z bristolu prostokat z przekątną o długości nieco powyżej 2 metrów i sam zobacz. A prądem przy tv plazmowym za ileś tysięcy złociszy, to się nie przejmuj. Rachunki w ciągu roku o kilka dych droższe i to przy oglądaniu po 10 godzin dziennie. To nie jest argument. Liczy się jakość obrazu.
Na porothermie powiesisz bez problemu, tylko trzeba to zrobić fachowo. Utrzyma znacznie więcej niż kilkadziesiąt kilo.
Ja teraz z odległości 4-4,5 m oglądam 60 cali. Jak powieszę na ścianę będzie z metr więcej. I wiem, że za kilka lat walnę właśnie 80 cali. Ale wtedy to chyba już tv na oledach.
Przy włączonym wieczorem oświetleniu w pokoju ( u mnie lampa nocna) wad technologii krawędziowej nie widać.Mam matową matrycę, bo nie lubię żadnych odbić na ekranie. Za dnia już zupełnie tego nie uświadczysz. Ale matrycę ledową przed kupnem tv lepiej sprawdzić na bardzo ciemnych scenach, czyli najlepiej u siebie w domu, bo w sklepie będzie ciężko . U różnych producentów wygląda to raz lepiej, raz gorzej.

Ostatnia edycja:

6666

New member
kupowanie tv za 12k i przejmowanie się poborem prądu za max 50zł miesięcznie jest po prostu śmieszne

Może dla ciebie. Słyszałeś o ekologii? Poza tym przy ponad 250 punktach świetlnych i 3 TV to może mieć znaczenie, uwierz mi... Jak mam wydać 12 k pln to chcę m.in. żeby sprzęt był TEŻ ekonomiczny. Idąc twoim tokiem rozumowania całe AGD też można kupić w klasie C albo D, kto bogatemu zabroni... Ja m.in. dzięki temu, że zwracam uwagę na takie "śmieszne" szczegóły np. zbudowałem spory dom w stolicy bez kredytu. Pozdrawiam :)

crimson-pirate

New member
Mysle , ze zle forum wybrales. Uzytkownicy tutaj sa milosnikami i znawcami TV . Doradzaja Ci sprzet najlepszy w najlepszej cenie ( ich zdaniem) , a ty nie przyjmujesz do wiadomosci bo dla ciebie wazniejszy jest wyglad lub kolor...:) Bez urazy ale chyba nie jestes otwarty na sugestie innych tutaj :)
Ja tazke polecilbym VT30, jesli zamierzasz jeszcze grac na PS3 lub w przyszlosci na innej konsoli to tym bardziej polecalbym plazme. A to ze kupisz super nowoczesny wyglad teraz to nie znaczy , ze zostanie on na topie za 2 lata. A zwykle elegancki panas moze nie jest super nowoczesny ale za to jest prosty i elegancki , za 2 lata ta elegancja i prostota zostanie.

Monkin

New member
Bez reklam
Może dla ciebie. Słyszałeś o ekologii? Poza tym przy ponad 250 punktach świetlnych i 3 TV to może mieć znaczenie, uwierz mi... Jak mam wydać 12 k pln to chcę m.in. żeby sprzęt był TEŻ ekonomiczny. Idąc twoim tokiem rozumowania całe AGD też można kupić w klasie C albo D, kto bogatemu zabroni... Ja m.in. dzięki temu, że zwracam uwagę na takie "śmieszne" szczegóły np. zbudowałem spory dom w stolicy bez kredytu. Pozdrawiam :)
Taka argumentacja do mnie teraz trafia. Wcześniej napisałeś zbyt ogólnikowo. Jeśli to jest b.ważne i liczy się atrakcyjny design, to szukaj czegoś na ledach, bo to zawsze zeżre mniej energii przy porównywalnej przekątnej w stosunku do plazmy... Ale te różnice nie są aż tak drastycznie wielkie. W dziedzinie poboru energii sharp zrobił duże postępy i konkurencja może z nich brac przykład.
Poczekaj, jeśli możesz na te 70-80 calowe sharpy jeśli ci się spodobają ( odpada ewentualnie kupno projektora i ekranu), bądź szukaj czegoś w ledowym samsungu, który pod względem dizajnerskim jest chyba dzisiaj absolutnie na topie.
Ja jednak wolę jak największą przekątną( za daną kasę), prostotę i tzw. ponadczasową elegancję, bo to się nigdy nie znudzi. A w telewizorach to na pierwszym miejscu stawiam matową matrycę i bardzo dobry obraz bez odbić. Multimedia i inne bajery są na samym końcu. Bo w końcu mam mieć przyjemność z oglądania w każdej chwili, a nie walczyć ze światłem, odbiciami, zasłanianiem kotar, etc.,etc. Sama obudowa odbiornika nie zagra w odpowiedniej jakości HD. Z taką gotówką na pewno coś fajnego kupisz. I jeśli w pokoju nie będzie drugiego telewizora, to odpada ci porównanie w jakości obrazu. Więc jeśli cokolwiek kupisz za te 12 koła, to i tak będzie grało dobrze.

Ostatnia edycja:

Ethar

New member
Jak dla mnie ten Panasonic wygląda najlepiej z wszystkich zaprezentowanych w tym wątku modeli. Ponadto jest największy, a osobiście wyznaję zasadę, że telewizor powinien być możliwie największy no chyba, że ktoś decyduje się na projektor.
Ewentualnie możesz się pokusić o sprowadzenie ze Stanów tego monstrum Sharpa w cenie poniżej 3000$:
Sharp LC-70LE732U

Gdybym był na Twoim miejscu to tak bym zrobił. :krol:
Miałem podobny dylemat jak Ty i popełniłem błąd kupując w Polsce. Asortyment słaby, do tego nie ma większości dużych ekranów dostępnych w Stanach w niezłej cenie. U nas 60 cali to już fanaberia.

Ostatnia edycja:
Do góry