TV z naturalnym obrazem

Adam F.

New member
Witam
poszukuję dobrego TV , wielkość około 75"
Cena nie jest priorytetem.
Obecnie mam 50" plazmę.
Oglądam w sklepach różne TV i w porównaniu do mojej starej plazmy wszystkie mają jakiś nienaturalnie sztuczny obraz.
Nie interesuje mnie ani super czerń ani super kontrast ani super jasność , chciał bym mieć jedynie naturalnie wyglądający obraz.
Głównie oglądam filmy i sport.
Nie wiem czy to jest sprawa regulacji obrazu czy też zastosowanej technologii.
Może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie?

Adam F.

New member
Tak też myślałem że są to jakieś specjalne nastawienia.
Co do kalibracji to również się zgadzam.
Niemniej tzw. jakość obrazu która "leje" plazmę jakoś mnie nie przekonuje.
Tak jak wspomniałem nie interesują mnie parametry typu kontrast ekstremalna czerń czy wyczynowa jasność.
Dla mnie liczy się przyjemność z oglądania i naturalność obrazu.
Na rynku jest wiele modeli i wiele technologi budowy matryc.
Ta mnogość trochę poraża.
Na pewno są wśród nich lepsze i gorsze pod kątem naturalnie wyglądającego obrazu (zakładając oczywiście że najpierw dokonamy profesjonalnej kalibracji)

Sudek

Member
Bo praktycznie wszystkie telewizory w sklepach są w tak zwanym trybie sklepowym.Jest to tryb ,w którym parametry obrazu takie jak kontrast ,nasycenie kolorów,jasność ,ostrość czy upłynniacze są ustawione na maksa.
Robi się to po to ,żeby potencjalny klient na widok akurat tego a nie innego telewizora zrobił wielkie "łał" i od razu kazał go zapakować.Pomijam ,że wszyscy producenci stosują ten sam trik.Dlatego w sklepie telewizory grają tak jak grają.Oczywiście może się trafić sztuką ,którą już ktoś się "bawił".Ale nawet taki egzemplarz może być daleki od akceptowalnego poziomu grania.
Plazmy ogólnie charakteryzowały się raczej naturalnie wyglądającym obrazem i nie trzeba było mocno "kombinować" ,żeby osiągnąć zadowalający efekt.Miałem plazmę.Teraz mam lcd.I ten lcd "leje" plazmę jak chce w kwestii jakości obrazu.
A doszły jeszcze telewizory Oled.

To jest sprawa regulacji.A najlepszą regulacją jest profesjonalna kalibracja(nie taka z "pakietu").Chociaż są podobno użytkownicy ,którzy nie widzą różnicy i twierdzą ,że kalibracji nie potrzebują.
No nie zgadzam się z Tobą.
Również mam plazmę i leda i oledy mam nawet i powiem ,że led ,którego posiadam wcale nie leje pod kątem jakości obrazu mojej 10 letniej Plazmy.
Jakiego posiadasz obecnie leda , jaką plazmę miałeś? Można to wszystko szybko zweryfikować.
Bardzo zgarbnie odbiłeś się od oleda.
Można lubić nie lubić oleda , pisać o wypaleniach w oledach w nieskończoność, ale faktem jest, że oled na obecną chwilę generuje najlepszy obraz na rynku .

Piramida

Well-known member
Bez reklam
No nie zgadzam się z Tobą.
Również mam plazmę i leda i oledy mam nawet i powiem ,że led ,którego posiadam wcale nie leje pod kątem jakości obrazu mojej 10 letniej Plazmy.
Jakiego posiadasz obecnie leda , jaką plazmę miałeś? Można to wszystko szybko zweryfikować.
Bardzo zgarbnie odbiłeś się od oleda.
Można lubić nie lubić oleda , pisać o wypaleniach w oledach w nieskończoność, ale faktem jest, że oled na obecną chwilę generuje najlepszy obraz na rynku .
Możesz się nie zgadzać !!! :mrgreen:
Przecież Ty nigdy w życiu nie miałeś telewizora,tylko naczytałeś się z "sieci" :grin:

Sudek

Member
Panasonic miał wtedy wyższe modele ale już seria ST grała bardzo dobrze.Tak ,była kalibrowana profesjonalnie.

Różnica jest odrazu zauważalna .Te telewizory dzieli niemal dekada .A dodatkowo QN 91A to topowa seria od Samsunga.Ja rozumiem ,że posiadacze plazm chwalą sobie te telewizory.Ja też uważam że plazmy grały ja na swoje czasy bardzo fajnie.Ale były też słabsze modele ,które grały ,no bo grały.Owszem ,lepiej niż większość ówczesnych lcd.Ale nie pszesadzałbym z tą jakością.Kuro od Pionka,wysokie modele Panasa były ok.Ale reszta?Powiedzmy sobie szczerze...grało to fajnie ale dupy nie urywało.Teraz wydaje się nam że to było nie wiadomo co.Ale poza topowymi modelami były to zwykłe telewizory.
Zgadzam się z Tobą ale ...
No właśnie: Wszystko zależy od źródła. Gdy na swojej plazmie w miarę ciemnym pomieszczeniu odpalę coś na blu ray , to jakość obrazu nadal mnie zachwyca .
Ty widzisz to inaczej .
Niech tak zostanie .

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ila masz max kasy ?
Naturalnym przedłużeniem jakości plazm jest Oled TV.
Jeśli kasy nie wystarczy na obecne modele w granicach 15.000 zł
To zostają najbliżej mini ledy 75" za 8999 zł

Katar10

Member
Kiki specjalne forum dla kolegi HD-Kids na pewno tam się odnajdzie tak jak w swojej wirtualnej rzeczywistości- tylko żeby sobie ręki nie złamał:)

Marlo

Active member
Dla mnie najlepszą jakość ma QD OLED , moim zdaniem najlepszy TV.
LG popsuło OLEDY poprzez zastosowanie technologi WRGB a nie czystego RGB.
TV z matrycą IPS ma lepsze kolory od Oleda (WRGB) , jak wygląda biały kolor na Oledzie (WRGB) ,
każdy wie , obejrzyj sobie skoki narciarskie, lub mecz hokeja , i zobacz jak wygląda śnieg lub lód.

Do góry