TV UHD do 2500zł

fidzos

New member
Witam
Chciałbym Was prosić o pomoc przy wyborze telewizora.
Zastosowania:
- YouTube w 4K
- Netflix (zapewne)
- Pliki z USB lub DLNA w 4K
- TV Sat w 1080p

I tutaj pojawia się pierwsza moja niepewność. Czy jeżeli kupię Smart TV w 4K i podłączę go pod szybki internet aplikacja obsłuży jakość 4K czy film będzie pobierany w 1080p i skalowany do 4K?

W jednym sklepie polecono mi -> Samsung UE43KU6072U
W innym Samsung UE48JU6000
Czy może polecacie coś innego? Bardziej zależy mi na kompatybilności z 4K i jakości niż rozmiarze.
Z góry dzięki za odpowiedzi

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Podajesz albo modele z odświeżaniem 50Hz albo fullhd.
W klasie cenowej model 4K, 100Hz, HDR i VP9 ma tylko Philips 43PUS6501.
Ma też Ambilight, Androida który wkrótce będzie miał update 6,0, Kodi, MxPlayer.
Ten właśnie do tego służy żeby obsłużyć przez lata internet w 4K i nie tylko internet.
http://www.hdtv.com.pl/forum/o-forum-i-serwisie/14168-klub-hdtv-com-pl.html
Jak się zalogujesz w klubie HDTV to masz jeszcze kalibrację profesjonalną gratis.

fidzos

New member
Patrzyłem teraz jeszcze raz i obydwa TV mają rozdzielczość 4K. Chyba że czegoś nie rozumiem to wybacz.
Patrzyłem teraz na szybko i niestety tego modelu Panasonica nie ma w mojej okolicy nigdzie. A zakładając że ten mniejszy co podałem faktycznie ma 4K to jakie on ma odświeżanie? Szukałem wczoraj cały wieczór i znalazłem wszędzie tylko jakiś wskaźnik jakości obrazu. Ten większy ma chyba 800 a mniejszy 1200.. Ale znowu na innej stronie znalazłem info że to jakiś chwyt marketingowy i zgłupiałem już ;).

Edit

Po kilku godzinach lektury zaczynam rozumieć o co Ci chodziło. Znalazłem stronę z parametrami matryc i faktycznie wszystkie które brałem pod uwagę (nie tylko te 2 co podałem) są 60Hz. Więc rozpocznę poszukiwania tego Philipsa. Mam tylko jedno pytanie bo nie mogę tego nigdzie znaleźć. W sieci znalazłem informację że w TV 4K producenci stosują niekiedy matryce RGBW która ma fatalny obraz. W tym Philipsie jest standardowa RGB?

Dzięki jeszcze raz za odpowiedź

Ostatnia edycja:
Do góry