TV tylko pod PS5, SeriesX do max 55 cali

helganin

Boss
VIP
1. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2m
3. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również
bokiem do ekranu - czy kąty są ważne? - Na wprost
4. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać, czym mniejsza nóżka tym lepiej bo będę go mógł bliżej ściany ustawić
6. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Jakość obrazu
7. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4-5 godzin dziennie
9. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Nie
10. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? TV tylko pod konsolę PS5 i SeriesX
12. Preferencje co do wielkości? 55 max bo to tylko 2 metry
13. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Plamy podświetlania
15. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
16. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 5000-6000

To tak, tv tylko pod konsole nowej generacji czyli żeby te wszystkie ich bajery obsługiwał.
Siedzę dość blisko tv to żeby był łaskawy dla oczu :)
Teraz siedzę na samsung UE48JU7500L

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Wszystkie bajery plus Konsola - to masz najlepsze na rynku w klasie.
I jeśli deklaracja jest prawdziwa , że głownie do grania to na granie - to nie max 55" - ale zdecydowanie 65" !!!
- LG 65C11 za 6299 zł
- Philips 65Oled706 za 5999 zł
- Samsung 65Qn91 za 6299 zł
- TCL 65C825 mini led za 4999 zł
- LG 65Qned 913 mini led za 4899 zł
- Philips 65PUS9206 za 5299 zł
Tym bardziej, ze mieścisz się w klasie cenowej, a przecież zakup na lata

Z modeli 55 masz
- LG 55C11
- Philips 55Oled 806
- Samsung 55QN91
- TCL 55C825
Jak będziesz niebieski masz dodatkowo do każdego pakiet gratisów o wartości 500 zł .

helganin

Boss
VIP
Nie chce oleda i jak najmniejszy tv, podkreślam że siedzę 2 metry od tv i gram już od 30 lat więc oczy są już słabe :p
Mam tego samsunga 48 cali i to jest wystarczające :)

O widzę ze jest 50 cali : Samsung QE50QN91A

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Właśnie dlatego i głownie dlatego, że oczy słabe i aby ich nie osłabiać dodatkowo. Zapytaj swojego okulistę lepiej dla oka jak się mniei wytęża czy jak mocniej - nerwy wzrokowe.
Ok. jest 50 QN91 Samsung.
Jest 50PUS8546 Philips.
Jest 50 C735 TCL.

Ale czemu chcesz zmienić 48" , jeśli piszesz że jest wystarczający ?

helganin

Boss
VIP
48 z dwóch metrów nie wytężam wzroku jest optymalne, ogólnie patrzenie w tv nie jest zdrowe. Nie mam swojego okulisty chociaż gram od 30 lat :)
Chce zmienić bo nie ma funkcji konsol jak 120 klatek, vrr itd

helganin

Boss
VIP
Mi wielkość nie potrzebna, tak vrr i 120 klatek robi robotę :)
Biorę tego samsunga ale 55 bo 50 ma okrojone funkcje.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Czyli jednak skusiłeś się ma większy ?
Faktycznie możesz spokojnie sięgać po 65".

helganin

Boss
VIP
Pisałem w pierwszym poście że do 55 cali.
50 cali ma okrojony dźwięk, hdr.
Ten samsung nadal posiada plamy na podświetlaniu choć jest w miarę dobrze. Nigdy tego chyba nie ogarną aby obraz był czysty i równomiernie podświetlony :/

helganin

Boss
VIP
Wada że jest 1 z 4 wejście na 120MHz, potrzebuje 2
LG C11 ma 4 wejścia 120 ale to oled i nie podoba mi się wypalanie matrycy.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Wg mnie to świetny model i bez tej wady.
Masz go w specjalnej ofercie dla niebieskich razem z dodatkowym pakietem.

helganin

Boss
VIP
Wady które widzę na ten moment:
-mam wrażenie ze na dolby vision czy hdr jak się stoi w czarnej przestrzeni to jest ona szarawa, najlepiej to widać w grze Forza Horizon 5 w salonie jak kupujemy auto: podłoga, koła, nadkola są szare lub w cyberpunk - można to trochę zniwelować stabilizacją czerni z 10 na 5 w menu gry
-brak synchronizacja głośniki tv i dodatkowe - nie mam rozwiązania
-ogólnie hdr w menu i napisach bo strasznie to wali po oczach, w grach da się przeżyć - jedynie widziałem rozwiązanie w cyberpunk gdzie w menu możemy wybrać aby napisy nie świeciły oraz na PS5 w trybie hdr - HGiG
-czasem mam wrażenie że obraz miga, czasem na tle widziałem jak czarne tło robiło się na szaro w małych obszarach np na ekranach ładowania - tutaj wygląda jak przeskakiwanie pikseli

Jeszcze mam ten tydzień na obczajenie tv czy mi pasuje bo mogę zwrócić.

Ostatnia edycja:

helganin

Boss
VIP
Nie wiem kto to jest Marek i jak się z nim skontaktować :)
Nie będzie się wypalał HUD z gry jak jest na maksa rozjaśniony? W sumie gram w różne gry i nie ma tak że na raz gram 100h w jedną grę.

Z pierwszym punktem sobie poradziłem bo jest coś takiego jak jasność w telewizorze :D , sugerowałem się tylko poradnikami jak ustawić a sam nic w nich nie zmieniałem. Ustawiłem pod siebie jest akceptowalnie.

Zostało:
-brak synchronizacja głośniki tv i dodatkowe - nie mam rozwiązania

-ogólnie hdr w menu i napisach bo strasznie to wali po oczach, w grach da się przeżyć - jedynie widziałem rozwiązanie w cyberpunk gdzie w menu możemy wybrać aby napisy nie świeciły oraz na PS5 w trybie hdr - HGiG

-czasem mam wrażenie że obraz miga, czasem na tle widziałem jak czarne tło robiło się na szaro w małych obszarach np na ekranach ładowania - tutaj wygląda jak przeskakiwanie pikseli

helganin

Boss
VIP
Doszedłem chyba co z tym miganiem obrazu. Jak obraz jest statyczny to jest idealny ale jak się delikatnie ruszy to się rozjaśnia kilka tonów i to widać. Nie wiem jak to rozwiązać.

Do góry