TV to salonu [Jambox/UPC + konsola] max 55"

kayjay

New member
W tym roku muszę już wymienić wysłużony 21" kineskopowy telewizor na coś bardziej nowoczesnego i większego :)
Jako że półki w sklepach aż się uginają od sprzętu a każdy producent ma 30 rożnych modeli różniących się jedną literką w nazwie - ciężko mi się odnaleźć i coś wybrać.

Poniżej kilka założeń:
  • Telewizor będzie stał w salonie o wymiarach 4,2m x 4,3m
  • będzie służył do oglądania meczów, grania na konsoli, do oglądania filmów
  • budżet 2500-3500zł (im mniej tym lepiej)
  • płynny obraz
  • nagrywanie programów na USB
  • Sygnałem będzie albo UPC albo Jumbox
  • TV będzie używany w dzień i w nocy, pod różnymi kątami - raczej nie większe niż 120 stopni
  • Nie chciałbym widzieć jakiegoś smużenia na ekranie
  • Myślałem o TV między 47" a 50", max 55" (to już chyba za duży)

Chodząc po sklepach:
  • spodobał mi się WEB OS 2.0 - wydawał mi się taki szybki i łatwy w obsłudze
  • Jakość obrazu na TV SONY powaliła mnie na kolana - niestety nie zanotowałem modelu ale kosztował ok 3500zł

Doradźcie proszę czy przy tych wymaganiach znajdę coś sensownego na rynku?
Czy warto inwestować w telewizor 4K, czy może warto upolować wyższy model Full HD?
Zastanawiałem się nad LG LB700V - co o nim powiecie?

kayjay

New member
Zgadza się - nie upieram się przy tym modelu. Znalazłem go tylko w Media Markt, także jest już prawie niedostępny.
Chętnie rozważę nowsze i inne modele, tylko nie wiem co jest godnego uwagi.

kayjay

New member
Wertowałem jeszcze forum i znalazłem 2 modele, które są często polecane;
  • LG 50LF652V
  • Samsung UE50H6400

LG jest do kupienia w Saturnie za ok 2700zł i o ile się nie mylę w Saturnie można oddać sprzęt do 30 dni - w razie gdyby coś było nie tak z matrycą (smużenie itp)
Jutro podjadę zobaczyć ten telewizor na żywo, Samsunga nie mogę znaleźć w pobliskich sieciówkach.

Widzę że te TV różnią się rodzajem matrycy i rodzajem 3D - Samsung ma aktywne 3D a LG pasywne - czym to się w praktyce różni?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Z dobrych masz :
- Philips 55PFT6510
- Sharp 55SFE7462
- Hitachi 55HZT66

Sony 50W809
Hitachi 49HGW69
Samsung 50H6400

kayjay

New member
Byłem w Media Markt i widziałem Samsunga 50H6400 - sprawiał bardzo fajne wrażenie, widziałem też LG 55LF652V ale niestety na stoisku LG nie było prądu, więc nie mogłem zobaczyć jakości obrazu.
Wizualnie bardziej podoba mi się LG - w czwartek postaram się zrobić kolejne podejście i obejrzeć zaproponowane przez Was telewizory.

Natknąłem się jeszcze na promocje w Saturnie na LG 49LF632V, jest za 2399zł - jeden cal mniej mi nie zrobi różnicy a za 300zł kupię magic pilota i jeszcze zostanie na jakiś gadżet :)

Myślicie że ten LG 49LF632V jest wart uwagi?

kayjay

New member
OK - jest gorszy od LG 50LF652V, czy jest gorszy od tych, które zaproponowałeś?
Mógłbyś w kilku słowach napisać co wyróżnia zaproponowane przez Ciebie telewizory i w czym 49LF632V jest gorszy i od których?
Chce wiedzieć na co zwrócić uwagę będąc w sklepie, będę kupował w Saturnie bo mam kartę podarunkową, którą chce pokryć część wartości TV.

Do góry