TV + Soundbar + Dekoder kablowy + PS4

Kolos28

New member
Witam.
Moje obcne podlączenie to
Sounbar do TV przez HDMI Arc
Dekoder do TV przez HDMI
Konsola do TV przez HDMI
Sounbar posiada:
1x HDMI Out
1x HDMI In
1x Optical In
1x Aux In
TV posiada 4 porty HDMI a w tym 1x HDMI Arc.

Czy jest sens abym podpiął dodatkowo dekoder kablowy do soundbar kablem optycznym przy takim podłączeniu urządzeń jaki wymieniłem powyżej?
Da to jakieś dodatkowe korzyści dźwięku?
Ogólnie po włączeniu TV i soundbar i tak automatycznie wszystko ustawia się na Arc więc raczej dźwięk z dekodera do sounbara jest nie aktywny po optyku w takim układzie?

Drugie pytanie to dlaczego przy moim podłączeniu nie mogę uzyskać DTS czy DD z konsoli?
Dodam, że zależało by mi na pełnym automacie z zachowaniem najlepszego dźwięku.

Tapatalk - S5

collider

New member
Bez reklam
Czesto telewizory nie przesylaja sygnalu DD a jedynie PCM. Sprawdz czy twoj tv ma ta mozliwosc. Jezeli nie to pozostaje ci podpinac sprzet bezposrednio do soundbara.

Kolos28

New member
W obecnej konfiguracji mam możliwość ustawienia PCM i DTS Neo 2:5. Reszta opcji jest nie aktywna. Ale jak podepne dysk przenośny z filmem który obsługuje DD i DTS to opcje DTS i DD są dostępne.

A czy jest sens dopinania optyka z dekodera do soundbar skoro mam podpięty dekoder do TV kablem hdmi gdzie TV podpięty jest z soundbarem również hdmi (Arc). Przypomne, że przy moim podłączeniu wszystko przełącza się automatycznie z IN na ARC i dlatego nie wiem czy w takim przypadku dodatkowe połączenie dekodera z soundbarem kablem optycznym może coś zmienić?

Tapatalk - S5

Do góry