TV Sony FHD czy UHD

realoem

New member
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Przeglądając forum od ładnych kilku tygodni wybrałem 2 intersujące mnie modele tv:

1. SONY KDL 55W807C
2. SONY KD 55XD8505

Zdaję sobie sprawę że to całkowicie różne tv i może ciężko je ze sobą porównać ale:
Cena czyni cuda 1,5 kPLN różnicy daje do myślenia. W moim przypadku TV będzie wykorzystywane do oglądania telewizji kablowej, filmy blue-ray, netflix, konsoli nie posiadam.
Mając na uwadze fakt iż w przeciągu 5 lat nie planuję zmiany telewizora czy Waszym zdaniem warto dopłacić i zakupić już UHD?
Dodam że w trakcie rozmowy z doradcą w jednym z marketów dowiedziałem się że FHD lepiej poradzi sobie ze słabym sygnałem z kablówki (ze 174 kanałów tylko 30 mam w HD) niż UHD. Chętnie poznam Wasze obiektywne opinie na ten temat :)

suchy0070s

New member
Wg mnie nie warto dopłacać za 4K w tej chwili, jeżeli zmienisz tv za 5 lat. Bo w tej cenie kupisz przeciętny UHD, a bardzo dobry FHD. Polecam ostatnie sztuki z Sony 55w755C lub 755CB, jeżeli nie zależy Ci na 3D, cena to 3100-3200.

suchy0070s

New member
No to już masz z głowy wybór :) ja w tym tyg też zamówię tego Sony 755, bo wiele się o nim dobrego naczytałem, wkrótce już nie będą dostępne, a po co dopłacać 800 zł za model 809 który ma tylko zbędne 3D. Zapytaj tylko sprzedawców, czy oby nie były powystawowe, prawdopodobnie w menu serwisowym idzie to sprawdzić .

Seizo

Active member
Bez reklam
Oczywiscie ze lepszy dobry FHD.
4K nie ma skad brac...zreszta i tak tanie tv 4K to tylko zrodlo frustracji. Slaby obraz.
Przecież pisze że będzie oglądał Netfilxa, a tam materiałów UHD z HDR jest coraz więcej.
Sony XD8505 to dobry telewizor 4K, Pomimo że na matrycy IPS, to czerń jest tutaj na dobrym poziomie. Wydaje mi się że koledzy musieli coś brać zanim napisali tutaj te swoje wypociny i z dwojga tych modeli proponują FHD.

Przecież pisze że będzie oglądał Netfilxa, a tam materiałów UHD z HDR jest coraz więcej.
Sony XD8505 to dobry telewizor 4K, Pomimo że na matrycy IPS, to czerń jest tutaj na dobrym poziomie. Wydaje mi się że koledzy musieli coś brać zanim napisali tutaj te swoje wypociny i z dwojga tych modeli proponują FHD.

Jesli bedzie placil 52 pln miesiac dodatkowo za netflixa to 4K zobaczy. Tyle ze w jakosci 16 mbit/s.
Ble, co to za jakosc jest dla 4K HDR ?
Dla mnie to naciaganie na kasę.

Zreszta tam nie ma co ogladac w 4K. :(
Aktualnie sa chyba tylko seriale i to bez szału. W HDR chyba tylko 2 sztuki :(

Jak 4K wejdzie do telewizji, to wtedy bedzie mozna na powaznie myslec o TV 4K. A za ile to bedzie 5 lat ?
Przeciez my nawet w telewizji nie mamy 1080p ! Tylko fatalne 1080i... :(

Seizo

Active member
Bez reklam
Na allegro dostępy UHD chodzą po 10 zł. Kolega nie wybiera pomiędzy dobrym FHD, a słabym UHD. XD85 to solidny telewizor, a nie 60 Hz prowizora. Moim zdaniem na FHD szkoda już kasy. Zresztą, teraz już się nie produkuje dobrych FHD (Samsung seria F czy H 7000/8000). Wszystko to panele 60 Hz, ale jego kasa jego wybór.

Ostatnia edycja:

DrWredman

Active member
Bierz 4K bo jeśli kupisz FHD to bedziesz żałował już po tygodniu. W telewizji i tak nie ma co oglądać, a filmów na BR UHD i streamowanych bedzie coraz wiecej.

suchy0070s

New member
Zapoznaj się z testami kolegów z "zaprzyjaźnionego" forum, oraz poczytaj opinię tych co kupili ten UHD, to zobaczysz jaki jest świetny ten Twój UHD. Faktycznie strasznie dużo materiałów z Netflixa, seriali szczególnie. Gratuluje wzroku, który odróżni materiał UHD od FHD z odległości 4m. Najlepiej poradź mu TCL w tej klasie cenowej najlepszy tv na tym forum. No i porównujesz tv 60 Hz (UHD) do 100 hz (FHD), z Twoim wzrokiem nie widzisz różnicy? dziwne.....

Ja jestem zwolennikiem praktyki, że kupuje sie wyswietlacz pod zrodlo jakie sie podlacza. Zawsze nalezy rownac jakosc sygnału z natywną rozdzielczoscia ekranu.
Jesli ogldasz kablowke czy satelite to bierz FHD, bo natywna rozdzielczosc matrycy zawsze da lepszy efekt niz najlepsze skalowanie. Czysta fizyka.

suchy0070s

New member
My Roberto PL się nie znamy, bo o tym muszą świadczyć posty :) w dodatku my coś bierzemy, szkoda że nieświadomie:) Lepiej niech kolega kupi FHD za 3000, i za 5 lat wymieni na wypasie tv 4K za 5000zł, albo idąc tokiem marketingu 8K. Jak wszyscy "fachowcy" twierdzą, lada chwila zaleją nas bezpłatne źródła 4K HDR, tak jak się stało to z natywnym HD, mnóóóóstwo źródeł dostępnych, w kałach SD to już nie nadają lata świetlne....hehe.

Seizo

Active member
Bez reklam
Zapoznaj się z testami kolegów z "zaprzyjaźnionego" forum, oraz poczytaj opinię tych co kupili ten UHD, to zobaczysz jaki jest świetny ten Twój UHD. Faktycznie strasznie dużo materiałów z Netflixa, seriali szczególnie.
Tak się składa, że nie muszę czytać opinii, bo mam styczność z tym telewizorem. Mój FHD 120 Hz to przepaść. Podobnie jak W755c.

Gratuluje wzroku, który odróżni materiał UHD od FHD z odległości 4m.
Gdzie jest napisane ze ogląda z 4m?
Najlepiej poradź mu TCL w tej klasie cenowej najlepszy tv na tym forum.
Najlepiej niech kolega kupi HD Ready, bo przecież i tak żadna telewizja nie nadaje obecnie w FHD, a za 5 lat zmieni sobie na FHD.
No i porównujesz tv 60 Hz (UHD) do 100 hz (FHD), z Twoim wzrokiem nie widzisz różnicy? dziwne.....
XD85 to 120 Hz panel.

suchy0070s

New member
Podaj mi różnicę na korzyść Twojego tv porównując go do 755C, oprócz możliwości odtworzenia 4K, zakładając, że faktycznie będzie ktoś oglądał z 3-4 m (różnicy w obrazie nie dostrzeże, chyba ze z odległości 1.5 m)?? Bo nie pytam np o kontrast, jasność bo względem Twojego 755C zżera go na wstępie, kosztując 2000 mniej.

Ostatnia edycja:

realoem

New member
Dziękuję za Wasze opinie, faktycznie nie wziąłem pod uwagę 55w755C. 3D jest mi zbędne totalnie więc napewno rozważę tą propozycję. Porównując go do 55W807C zauważyłem jeszcze różnicę w parametrze: Motionflow XR 800Hz a drugi 1000 Hz. Czy jest to istotna róznica?
Oczywiście zakup tv 4K UHD (55XD8505) byłoby najlepszą opcją ale stosunek ceny do jakości ok 2 tys PLN to jednak dla mnie odpowiedni motywator :)

suchy0070s

New member
Motionflow XR 800Hz a 1000 Hz nie zauważysz różnicy. Ja dziś zamówiłem właśnie 755CB za 3150PLN (produkcja 10.2016), bo szkoda mi przepłacać 2000 za 4K, a zależy mi bardziej na jakości obrazu (np czerń) i ten tv ma lepsze parametry, które są zmierzone fizycznie a nie na papierze (poczytaj na konkurencyjnym forum i porównaj obydwa tv). Najgorzej słuchać ludzi, którzy z tv nie mieli do czynienia, i nie interesuje ich zdanie fachowców, bo uważają, że to co maja jest najlepsze. Jakie to polskie.......Gdybyś mieszkał np w USA lub Canadzie, gdzie materiałów 4K jest bardzo dużo, wtedy 4K jak najbardziej (to moje zdanie). Tak na marginesie, to te modele 755 wczoraj były tańsze o 100zł, więc albo ruch przed świętami i podnoszą ceny, żeby je potem sztucznie zaniżyć, albo poczuli że coraz większe zainteresowanie tymi modelami.

Ostatnia edycja:

Seizo

Active member
Bez reklam
Podaj mi różnicę na korzyść Twojego tv porównując go do 755C, oprócz możliwości odtworzenia 4K, zakładając, że faktycznie będzie ktoś oglądał z 3-4 m (różnicy w obrazie nie dostrzeże, chyba ze z odległości 1.5 m)?? Bo nie pytam np o kontrast, jasność bo względem Twojego 755C zżera go na wstępie, kosztując 2000 mniej.
Nigdzie nie napisałem że posiadam XD8505. Napisałem natomiast, że mam z nim styczność i obraz jest nieporównywalnie lepszy w porównaniu do mojego FHD i W755c z któym też mam do czynienia.
Kto będzie oglądał z 4m?? Widziałeś Ty w ogóle na żywo XD85?? Różnicę widać gołym okiem ale proszę bardzo: lepszy procesor obrazu, szeroka paleta barw Trilumios Display, większa głębia obrazu, HDR, skalowanie treści FHD, 4K, design.
Moim zdaniem w tym przypadku zakup FHD mija sie z celem, tym bardziej że kolega ma budżet na XD85.

realoem

New member
Faktycznie budżet by się znalazł, aczkolwiek wiadomo 2 tys piechotą nie chodzi :) cały czas biorę pod uwagę XD8505. Jeśli tv nie będzie się psuł napewno 5 lat będzie wisiał na ścianie, a może i dłużej. Dlatego dylemat ciągle pozostaje. Mimo wszystko serdecznie dziękuję za wszystkie opinie.

Do góry