TV Sony czy Philips

Orion66

New member
Witam,

Obecnie posiadam 1,5 roczny TV Samsung 40''. Tak w ogromnym skrócie - miesiąc temu został wymieniony panel LCD na nowy (na poprzednim były różowe plamy i zacieki). Nowy panel ma wadę fabryczną - po rozgrzaniu matrycy (po około 30 min) zaczynają wariować lampy (to chyba lampy) - obraz na niektórych scenach faluje jak na monitorze CRT nastawionym na 60Hz odświeżanie. Serwis się wypiął i powiedzieli że oni tego nie widzą - mimo mojej demonstracji obrazu u nich w serwisie. W żywe oczy powiedziano mi że oni nic nie widzą i nie mogą naprawić matrycy. Zrobili ze mnie idiotę. Nie mam siły na szarpanie się z Samsungiem i ich idiotycznym serwisem - TV był już 3 razy w naprawie. (dwa razy na różowe plamy i raz teraz na falowanie obeazu) Czwarty raz nie oddam. Jestem już 2 miesiąc bez TV.

A zatem postanowiłem kupić nowy LCD. Tak do 3500zł oczywiście nie biorę pod uwagę Szajsunga.

Zastanawiam się jaką markę mi polecicie. Ja zastanawiam się nad Sony lub Philips:

-Philips 42PFL8404H
- Sony Bravia KDL-40W5500

Może ktoś może mi dopomóc jaką markę mogę wybrać? Kto robi najlepsze TV?

jgx

New member
Bez reklam
też mailemm taki dylemat - godziny oglądania w sklepach i Sony Z4500 - wierne ne przejaskrawione kolory super radzi sobie z sd, obraz z cyfry w sd jak dobry materiał - SUPER, NIE BRZECZY ELEKTRONIKA JEST CICHUTKO, w5500 bedzie równie dobre - POLECAM

Waldorff

Member
Hmmm....a ja mogę polecić Philipsa 42PFL8404: kolory także nie przejaskrawione, SD nieźle skalowane, HD to wiadomo:D, brzęczenia do jak do tej pory nie zarejestrowałem, a do tego dźwięk-jak na LCD dobry, a na pewno lepszy od Soniaka.

LUPO78

Banned
Może LG 42LH7000?Rok temu stałe przed wyborem LG 7000 vs szajsung a656 odstraszyły mnie negatywne komentarze na temat tego modelu zdecydowałem się na LG jestem zadowolony,szajsung ma jedynie naprawdę dobrych dizajnerów chociaż też nie zawsze.

Ostatnia edycja:

Hartson

New member
Bez reklam
Obydwa LCD, zarówno Sony jak i Philips są warte polecenia. Telewizory posiadają jedne z najlepszych obecnie procesorów obróbki obrazu na rynku: Bravia Engine 3 w Sony i Pixel Plus HD w Philipsie.
Co do awaryjności, to tylko elektronika i zawsze może się popsuć i dlatego np. biorąc pod uwagę tylko wątek awaryjności, kierowałbym się raczej opiniami, której firmy serwis jest nazwijmy to sprawniejszy i szybszy w swoim działaniu.

vienna1980

Member
Bez reklam
Serwis Sony ma lepszą opinię od serwisu Philipsa oraz w Polsce jest więcej autoryzowanych punktów obsługi gwarancyjnej i pogwarancyjnej produktów Sony.
A tak na marginesie to firma Philips traktuje po macoszemu Polski rynek nie tylko jeżeli chodzi o serwis,ale także w zaopatrzenie naszego rynku w ich produkty,a najbardziej w telewizory.
A jeżeli miałbym Ci doradzić który Lcd lepszy to Philips jest tylko trochę lepszy od Sony,a bardziej adekwatna ocena była by remisowa.Oba modele są warte zakupu.

browarek

New member
Podepnę się do tematu z zapytaniem który z tych dwóch lcd lepiej sprawdzi się w kablówce ,na razie analogowej a po nowym roku cyfrowej (odbiór przez wbudowany tuner w telewizorze dvb-c). Głownie zależy mi na dobrym skalowaniu ,widziałem w sklepie i philips lepiej radził sobie z pasami czarnymi na dole i górze wycinając je zupełnie ,miał ustawione auto a sony smart.Za sonym przemawia cena 3200 ,philips 3800. I wyciszanie reklam czy działa w tych tv. Dziękuję z góry za wszelkie porady

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
nie słyszałem o problemach serwisu i zostaję przy Philipsie właśnie z uwagi na skalowanie sygnału SD.

Waldorff

Member
browarek napisał:
Podepnę się do tematu z zapytaniem który z tych dwóch lcd lepiej sprawdzi się w kablówce ,na razie analogowej a po nowym roku cyfrowej (odbiór przez wbudowany tuner w telewizorze dvb-c). Głownie zależy mi na dobrym skalowaniu ,widziałem w sklepie i philips lepiej radził sobie z pasami czarnymi na dole i górze wycinając je zupełnie ,miał ustawione auto a sony smart.Za sonym przemawia cena 3200 ,philips 3800. I wyciszanie reklam czy działa w tych tv. Dziękuję z góry za wszelkie porady
Rzeczywiście, Philips z sygnałem SD radzi sobie całkiem nieźle, autoformat też jest ok (pod warunkiem, że nie korzystasz z "n"-ki bo z nią z tego co wyczytałem, większość telewizorów ma jakieś "przygody" odnośnie formatowania, u mnie np. raz działa a raz nie, za to z kablówki śmiga jak złoto). Z wyciszaniem reklam, to nie zwróciłem uwagi, ale czytałem jak ktoś o tym pisał, że jest ok. Co do cen to Philipsa możesz kupić już za 3500 jak poszukasz (Na Ceneo 3530 zł na chwilę obecną), ja kupowałem jakieś 2 miesiące temu za 3800 z dostawą, niestety :(:D

Ostatnia edycja:
Do góry