Witam
Czy udało się komuś uzyskać z optycznego wyjścia audio dźwięk 5.1? Może jestem głąb kapuściany i nie umiem tego ustawić, ale _zawsze_ mam tylko stereo. Opcji, która zmienia format dźwięku dla tego wyjścia, a o której wspomina instrukcja obsługi, menu mego telewizora po prostu nie ma.
Urządzenia na wejściu: Turbodekoder nTV oraz DVD Pioniera po HDMI.
Jakieś pomysły?
Ustawienia turbodekodera są poprawne. Nie mam dźwięku 5.1 ani z dekodera, ani z DVD.
Liczyłem na to, że wygodnie podłączę system dźwięku jednym kablem, a telewizor sam się zajmie przekierowaniem strumienia z HDMI na wyjście optyczne. Z tego, co czytałem, nie tylko ja mam ten problem. Pozostaje chyba kontakt z Sharp.
Jakieś sugestie? Może powinienem zmienić w ustawieniach coś, o czym nie wiem?
Przewertowałem instrukcję jeszcze raz - jest w niej napisane, jak zmienić format sygnału na wyjściu optycznym. Podanej opcji jednak w moim menu nie ma.
(...) powinieneś N-kę połączyć optykiem bezpośrednio z AV.Jest tylko jeden problem ,może wystapić opóznienie dżwieku w stosunku do obrazu,(...)
Ooooo widzę, że nie jestem sam. Ja mam model LE810 i to samo się dzieje. Trzaski są cały czas nawet jak godzinę oglądam i nawet po 30 - 40 minutach od wyłączenia! Pisałem do sklepu z którego kupiłem oraz bezpośrednio do Sharpa czy może mają jakiś sposób na to, ale od tygodnia cisza. Znalazłem za to ciekawy zapis w instrukcji (strona 50).
Problem - Z telewizora czasem dochodzą trzaski.
Możliwe rozwiązanie - Nie jest to objaw nieprawidłowego działania. Dzieje się tak, gdy obudowa nieznacznie się rozszerza lub kurczy, w zależności od zmian temperatury. Nie ma to wpływu na pracę telewizora.
Wydaje się więc, że pozostaniemy z tymi trzaskami do śmierci (naszej lub TV ). BTW myślałem już o tym by lekko poluzować śruby mocujące tylnią część obudowy, ale i mam cichą nadzieję, że jednak kiedyś się te trzaski skończą i boję się, że potem w razie awarii nie uznają gwarancji.