TV samsung i ustawienia obrazu 3D dla zielonych

ibox366

New member
Witam, to jest mój pierwszy post i nawet nie wiem czy w dobrym dziale ale mimo tego liczę na pomoc z waszej strony.
Posiadam telewizor Samsung UE40H603 do których dokupiłem okulary 3D Acitve Gllassess SSG-4100GB.
Ogólnie w telewizorze posiadam 3 opcje obrazu 3D z czego mogę wybrać tylko jedną i nie wiem dlaczego :( Obraz gitarka ale czy da radę jakoś go polepszyć? A dokładnie kolory, ostrość i co najważniejsze żeby opcja 3D była tak jak widziałem w sklepie, czyli obraz na jakieś pół metra od ekranu, a nie jak u mnie zaledwie 5cm od ekranu:( Z początku to się zacząłem zastanawiać czy ten obraz 3D już jest czy nie bo nie widać dużej różnicy.

DaRcO

Banned
Założyłeś 2 takie same tematy, co już sugeruje że z elektroniką jesteś na bakier... Zapewne włączasz konwersje obrazu 2D do 3D i przez to nie masz takich samych efektów jak w prawdziwym 3D. W odbiorniku uaktywniają się pozostałe funkcje 3D dopiero jak puścisz materiał w tym formacie... Inaczej są nieaktywne. Myślałeś że telewizor 3D magicznie odtworzy wszystko w 3D?
Niestety bez materiału nagranego kamerami 3D nie będzie efektu. Musisz mieć odtwarzacz Blueray 3D i filmy 3D, lub pliki np. kontenera mkv SBS/OU, lub załączyć satelitarny kanał nadający program w 3D.
Za oglądanie 3D bez konwersji niestety trzeba dodatkowo zapłacić, bo sam tv ich Tobie z powietrza nie stworzy. :)

Najbliższa możliwość zobaczenia prawdziwego 3D będzie w sobotę o 18.55 na darmowym kanale TVP HD (nie mylić z TVP 1 HD) w programie Strefa 3D: skrót meczu finałowego z Euro Hiszpania-Włochy.

barteknowack

New member
Bez reklam
Z opisu przypuszczam że źródło obrazu nie pozwala na odtworzenie pełnego 3D tylko na konwersję z 2d na 3D.
Jeśli źródłem obrazu jest np. dekoder, musi być podpięty pod TV przez HDMI i w menu dekodera musi być ustawione jako wyjście koniecznie HDMI oraz rozdziałka na 1080 .
Jeśli odpalasz film natywnie nagrany w 3D z nośnika np. pendrive, opcje nieaktywne powinny się podświetlić.

ibox366

New member
a więc próbowałem odtwarzać film nagrany w 3D z usb i nic. Posiadam telewizje naziemną. Wogóle nie ma tego efektu wyjścia z ekranu:(

DaRcO

Banned
Jeżeli możesz wybrać tylko jedną opcje w 3D, to wynika że materiał nie jest w 3D. Jaki to film? Podaj parametry z media info? Sprawdź inny film, demo ściągnięte z netu.

ibox366

New member
sa 3 opcje
1. to pisze 2D-> 3D
2. to 2ekrany obok siebie lewo/prawo
3. to 2ekrany obok siebie góra/dol
Nawet jak oksy są włączone to i tak widać 2 obrazy a nie jeden:(
działa tylko jedna opcja ta pierwsza

DaRcO

Banned
Ile razy trzeba Tobie pisać, że masz podać parametry techniczne pliku jaki masz na usb? Co to za materiał 3D? ISO, SBS, OU? Jaka rozdzielczość, kontener itp?

RHJG

New member
Bez reklam
1-to konwersja z 2d.>3d,ma być 2.pewnie masz żle nagrany film w 3d (pełno jest takich w sieci)postaraj się o oryginalny film 3d po odpaleniu TV ma sam rozpoznać 3d (co to są oksy?)

Do góry