TV Samsung. Brak Audio OUT( brak cich ) Kto to wymyślił ?!

ernet

Active member
Bez reklam
Ojciec ma TV ES6900 . Dziś pojechałem aby podłączyć dżwięk z tego TV do wzmacniacza Technisat.
Jest to dobry ale dość stary wzmak bez HDMI i wejścia optycznego/coaxial. Sprawa wydawała
się prosta: TV cinch AUDIO OUT-> Wzmacniacz cinch IN. Pozornie prosta... okazała się,że ten TV ma
tylko audio....uwaga ... IN :confused::confused::fool::fool:. Po cholerę ! Przecież nie używa się zazwyczaj telewizora, jako.... głośników.
Ale się wk@#$%^&łem.Kicha. Tyle idiotyzmów i mojej historii. Ad rem: Jak wyprowadzić dżwięk z TV
do wzmaka, który ma TYLKO Audio In :fool::evil: na cinch'e ?
Czy jest jakaś przejściówka OPTYK->Cinch ?

tdx

New member
Bez reklam
ernet ameryki nie odkryłeś żaden TV nie ma analog audio out od chyba 4 lat :)

Jeśli rodzice oglądają z DVB-T to możesz zrobić przelotkę z euro w tv na L/P chnich out i do wzmacniacza.

Jeśkli będą coś oglądać z USB lub SMARTA to zosaje tylko optyk lub słuchawkowe

ernet

Active member
Bez reklam
ernet ameryki nie odkryłeś żaden TV nie ma analog audio out od chyba 4 lat :)

Jeśli rodzice oglądają z DVB-T to możesz zrobić przelotkę z euro w tv na L/P chnich out i do wzmacniacza.

Jeśkli będą coś oglądać z USB lub SMARTA to zosaje tylko optyk lub słuchawkowe

Dzięki TDX za szybką odpowiedź. A,co do Ameryki... to nie do końca, bo jakiś 3 letni LCD Sony,
który miał ojciec do niedawna, miał cinch audio OUT ;-)
Ojciec ma Nc+ i dekoder Technisat ( cinch audio OUT Technisat do cinch audio In w Technics) więc oglądanie programów TV z głosem przez głośniki nie robi w/w opisanego problemu. ALE... jak podłączę Pena
to już pozostają TYLKO głośniki TV i właśnie ten problem chće ominąć.
A co z przejśćówką Toslink (optyk) - przejsciowka na analog (2X cinch ? Słyszałęś o takiej ?

tdx

New member
Bez reklam
Jasne że tak ale wtedy nie będziesz mieć głosu w TV... trzeba będzie fizycznie wypiąć z gniazda kabel by głos wrócił

ernet

Active member
Bez reklam
Jasne że tak ale wtedy nie będziesz mieć głosu w TV... trzeba będzie fizycznie wypiąć z gniazda kabel by głos wrócił

I o to właśnie chodzi ! :) Już teraz mam(y) wyłączone głośniki w TV przez Meny-> dżwięk .. itd.
Jestem z tych, którzy twierdzą, że telewizory powinny być produkowane bez...
głośników ;-)

Do góry