TV pod PS3 / PS4 do 5 000 zł.

Qcu199

New member
Witam serdecznie wszystkich,

prosiłbym o pomoc wybraniu jak najlepszego TV pod moje potrzeby:

- Aktualnie posiadam już 5 rok samsunga le40a656, z którym nie było dotąd żadnych problemów prócz cloudingu od samego początku, który został zniwelowany kalibracją, ale jest za mały i leci do sypialni, to jak chodzi w grach mi odpowiada, do takiej prędkości z jaką działa też się przyzwyczaiłem więc smart zbędny.
- Rozmiar, który mnie interesuje 55-60", ale bardziej skłaniałbym się ku 60"
- Główne zastosowania to PS3/PS4, żadna telewizja nie będzie podłączona, prócz gier będą oglądane filmy .mkv, ale z dysku podłączonego do konsoli
- Zależy mi na TV z niskim input lagiem, będzie grane w multi
- Najlepsza jakość obrazu, oczywiście mając na uwadze pozostałe wymagania
- 3D nie potrzebne
- Ostatnia nie wiem czy istotna rzecz, ale wolę nadmienić to sprawa głośników. Planuję kupić dwie kolumny, które będą podłączone do amplitunera, a w TV będę miał zajęte wszystkie wejścia HDMI, amplituner podłączę bez problemu do optical w TV czy jest potrzebny slot na HDMI?

jeżeli potrzeba więcej informacji to proszę spytać.

Aktualnie poczytałem trochę na forum, ale jest tego tyle, że za bardzo nie wiem na czym się skupić. Dwa modele, które mnie interesują na tę chwilę to 55w829c i 60w605b, gdzie bardziej przemawia do mnie 60w605b z uwagi na 60 cali. Prosiłbym o opinie na temat tych dwóch telewizorów, ale też i o propozycje pasujących pod moje potrzeby modeli żeby wiedzieć o czym czytać.

Dziękuje i pozdrawiam!

Qcu199

New member
Raczej preferowałbym znaleźć coś do 5 000 zł i nie przekraczać tej sumy. Kiki, jesteś obeznany w temacie, zwłaszcza model w829 testowałeś, może napiszesz coś o tych dwóch modelach lub podasz lepsze odpowiedniki odnośnie moich kryteriów.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ale ten dla niebieskich kosztuje 5300 zł i to z kalibracją.
Nie przekraczając brałbym Sony 55w809, właśnie dziś zrobiłem połowę testy i jestem pod wrażaniem . Wyrasta na przywódcę stada w klasie do 5000 zł.
Jak będziesz niebieski masz specjalna ofertę z profesjonalną kalibracją gratis.

bezel

New member
A ja polecam z czystym sumieniem SONY 60w605b. Zakuiplem ten TV miesiac temu i jestem bardzo zadowolony pod kazdym wzgledem (ps. nie korzystam ze smarta, a w nim jest strasznie ubogi). Dla konsoli rewelacja dla sportu rewaelacja i cena 4400. Czego chcieć więcej :)

sebaka

New member
Jeżeli ze wszystkich wymogów obraz byłby najważniejszy to zdecydowanie poleciłbym sony 60w605. Ma kiepskie multimedia w porównaniu do konkurencji ale będziesz odpalał przez ps3 wiec nie powinno to stanowić problemu. obraz jest szokująco dobry jak na najniższy model z rocznika. Moja mama nie ogarneła 60 cali wiec tv poszedł do kolegi a ja kupiłem samsunga h6500 i do dziś nie mogę odżałować tej decyzji bo samsung nawet po kalibracji nie zbliża się jakością obrazu do dużo tańszego sonego. Jest to oczywiści odczucie subiektywne ale od wielu lat pomagam znajomym w kupnie nowych tv i mam jakieś porównanie.

Qcu199

New member
Ale ten dla niebieskich kosztuje 5300 zł i to z kalibracją.
Nie przekraczając brałbym Sony 55w809, właśnie dziś zrobiłem połowę testy i jestem pod wrażaniem . Wyrasta na przywódcę stada w klasie do 5000 zł.
Jak będziesz niebieski masz specjalna ofertę z profesjonalną kalibracją gratis.

To jest extra jeszcze Panasonic 60AS650 i Sony 60 w855

60as650 i 60w855 ten sam rozmiar, ale dopłata do nich ponad 1000 zł. Naprawdę jakość w nich jest na tyle zauważalna nad 60w605, że warto dopłacić te pieniądze?

Model 55w809 też dopłata, ale jeszcze się mieści w 5 000, chętnie poczytam więcej o tym modelu.

A ja polecam z czystym sumieniem SONY 60w605b. Zakuiplem ten TV miesiac temu i jestem bardzo zadowolony pod kazdym wzgledem (ps. nie korzystam ze smarta, a w nim jest strasznie ubogi). Dla konsoli rewelacja dla sportu rewaelacja i cena 4400. Czego chcieć więcej :)

Jeżeli ze wszystkich wymogów obraz byłby najważniejszy to zdecydowanie poleciłbym sony 60w605. Ma kiepskie multimedia w porównaniu do konkurencji ale będziesz odpalał przez ps3 wiec nie powinno to stanowić problemu. obraz jest szokująco dobry jak na najniższy model z rocznika. Moja mama nie ogarneła 60 cali wiec tv poszedł do kolegi a ja kupiłem samsunga h6500 i do dziś nie mogę odżałować tej decyzji bo samsung nawet po kalibracji nie zbliża się jakością obrazu do dużo tańszego sonego. Jest to oczywiści odczucie subiektywne ale od wielu lat pomagam znajomym w kupnie nowych tv i mam jakieś porównanie.

Dziękuje panowie za te dwie opinie, na maila też dostałem kolejną pozytywną opinię. Przed wczoraj zerkałem na 60w605b po internecie i był do kupienia za niecałe 4 200, dzisiaj już trzeba dać 4 600, ale myślę, że pod moje wymagania nie znajdę dla siebie w tym przedziale nic ciekawszego i nie kryję, że jestem bardzo zainteresowany tym TV, ale też nie chcę podjąć zbyt pochopnej opinii, bo pewnie następny zakup TV będzie znów za 5 lat.

Miałbym do Was jeszcze pytanie czy zauważacie w swoich egzemplarzach jakiś input lag / smużenie / clouding? Czytałem gdzieś, że obraz na drugim planie potrafi się rozmazywać, ale nie wiem czy to było pisane odnośnie 60 cali.

Kalibrację braliście z jakiegoś forum czy po prostu na standardowych ustawieniach TV dobrze świeci?

Jeszcze jedna rzecz, ostatnio TV kupowałem 5 lat temu i był to sklep, teraz planuję to zrobić przez internet, jak to jest jeżeli dostanę egzemplarz z cloudingiem nie do przyjecia, odbiorą/wymienią bez problemu?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Niestety raczej nie wymienią. Kupuj z kalibracją to podczas kalibracji widać czy wszystko jest extra. Do 5 tyś brałbym Philipsa 55 PFS8209 - ,to model klasa premium. Powyżej brałbym Sharpa UQ 10 ub Panasonica 60 AS650.
Wszystkie są z dla niebieskich członków forum z kalibracją.

bezel

New member
Ja kupiłem go głównie przez ps4 bo gram codziennie. Input lag jest prawdopodomnie taki sam jak w serii 8 bo matryca jest taka sama. Ja jestem bardzo zadowolony. Nie zauważyłem smużenia ani innych dziadostw a gierki wyglądają bosko :)

Qcu199

New member
Ja kupiłem go głównie przez ps4 bo gram codziennie. Input lag jest prawdopodomnie taki sam jak w serii 8 bo matryca jest taka sama. Ja jestem bardzo zadowolony. Nie zauważyłem smużenia ani innych dziadostw a gierki wyglądają bosko :)

Jestem prawie pewny wyboru 60w605, dużo pozytywnych opinii, do moich zastosowań wygląda na idealny i 60" za 4300, wątpię, że coś lepszego w tej cenie znajdę. Mógłbyś jeszcze mi powiedzieć jak wygląda sprawa gwarancji w przypadku sony? Bez problemu można przedłużyć do 5 lat i jaki jest tego koszt?

Kiki z całym szacunkiem, ale żebym dopłacił ponad 1 500 zł do tego sharpa musiała by być między nimi znacząca różnica, a skoro ten sony ma niski input lag i dobrą matrycę to czego więcej wymagać w moim przypadku skoro telewizji nie oglądam, smarta i 3d nie potrzebuję. Zwłaszcza, że kolejny telewizor pewnie kupie za mniej więcej 5 lat, także technologia pójdzie do przodu i nawet taki sharp nie podgoni dużo bardziej, bo pewnie będą w przystępnych cenach oled, a zawsze to 1 500 więcej do następnego TV.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Oczywiście wybór należy do Ciebie.
Ja wybrałem Sharpa bo gra super po kalibracji, ma najlepszą płynność na rynku - bo ma matrycę natywną 200 Hz. Mam też dużo okien i nie muszę już teraz ich zasłaniać aby cieszyć się extra jakością.

Qcu199

New member
Panowie, a powiedzcie mi co sądzicie na obecną chwile o TV 4k? Z tego co wiem to an obecną chwilę jest mało gier i filmów 4k, ale pewnie z czasem się to rozwinie. Warto aktualnie inwestować w taki TV? Są jakieś modele z niskim input lagiem i dobrej jakości obrazem w rozmiarze 55-60" ?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Bardzo dobre modele, zależy ile masz kasy i jakie masz materiały natywne 4K ?
Oczywiście że są.
A ile masz max kasy ?

Qcu199

New member
Aktualnie interesowały by mnie tylko gry w 4k, których jest parę, ale kwestia czasu i będzie więcej.
Do 5 tysięcy jest możliwość znalezienia czegoś?

Do góry