TV+PC+kablówka+ampli

Ralf58

New member
Koledzy mam pytanie czy dobrze kombinuję z podłączeniem zestawu jak w tytule.
Problem jest taki, że póki co mam dekoder cyfrowy z wyjściem euro i optykiem, nie ma hdmi. Natomiast w komputerze mam zintegrowaną kartę dźwiękową i również możliwość podłączenia optyka. Czy połączenie powinno wyglądać tak:
- dekoder do ampli optykiem,
- dekoder do TV za pomocą Euro,
- PC do ampli optykiem oraz hdmi (czy optyk jest potrzebny?),
- z ampli do TV hdmi
Czy połaczenie jest właściwe? Czy gdzieś będę miał straty na sygnale? Czy warto do komputera dokupić porządną kartę dźwiękową czy przy zastosowaniu optyka nie ma to znaczenia?

Docelowo będę wymieniał dekoder i TV dzięki czemu nie będzie problemu z kablem euro, ale póki co muszę sobie poradzić z tym co jest. Jeśli to ma znaczenie to ampli obsługuje ARC.

sapsa

New member
Koledzy mam pytanie czy dobrze kombinuję z podłączeniem zestawu jak w tytule.
Problem jest taki, że póki co mam dekoder cyfrowy z wyjściem euro i optykiem, nie ma hdmi. Natomiast w komputerze mam zintegrowaną kartę dźwiękową i również możliwość podłączenia optyka. Czy połączenie powinno wyglądać tak:
- dekoder do TV za pomocą Euro,
- PC do ampli optykiem oraz hdmi (czy optyk jest potrzebny?),
- z ampli do TV hdmi
Czy połaczenie jest właściwe? Czy gdzieś będę miał straty na sygnale? Czy warto do komputera dokupić porządną kartę dźwiękową czy przy zastosowaniu optyka nie ma to znaczenia?

Docelowo będę wymieniał dekoder i TV dzięki czemu nie będzie problemu z kablem euro, ale póki co muszę sobie poradzić z tym co jest. Jeśli to ma znaczenie to ampli obsługuje ARC.

- jasne - dekoder do TV za pomocą Euro,
- jasne - PC do ampli optykiem oraz hdmi (czy optyk jest potrzebny?),
wystarczy HDMI (hdmi idzie video i audio) - z ampli do TV hdmi
- jasne mozesz tez, zamist deko do ampi optykiem, zrobic tv - ampi optykiem.

Ralf58

New member
Koledzy mam problem. Wszystko grało jak należy aż dziś chciałem polepszyć i wyszło jak to zazwyczaj przy takich zabawach. Przy odtwarzaniu niektórych filmów nie miałem dźwięku w ogóle więc zainstalowałem dziś K-Lite Mega. Niestety po tym zabiegu wszystko co puszczam odtwarzane jest w stereo - nie mogę ustawić w żaden sposób 5.1 ani innego systemu. Komputer pełen zestaw widzi. Co może być przyczyną? Co należy inaczej ustawić?

finger

Member
W kodekach ustaw 5.1
Jest to dostępne podczas instalacji K-Lite, później też, ale musisz poklikać bo nie pamiętam w którym miejscu.

Ralf58

New member
udało mi się wymusić ustawienie 5.1, ale mam ProLogic oraz DTS coś tam i tylko w filmach. W muzyce nie mogę wymusić więcej niż 2.0 oraz w obu przypadkach nie mogę włączyć Logic 7... Przy instalacji wszędzie było 5.1... Jakieś pomysły?

finger

Member
Co do muzyki to co odtwarzasz? Jaki format pliku?
I dlaczego "wymusiłeś" 5.1, nie można było tego normalnie ustawić?

outcold

Member
Miałem podobny problem VLC rozwiązał wszystko i jest OK. Sam rozpoznaje jaki sygnał itp, tylko poustawiać trzeba dobrze choć nie jest to jakoś specjalnie skomplikowane jak w np KMP.

Ralf58

New member
Format jest nieważny, czy to mp3 czy to płyta. Problem leży gdzieś w sterownikach i ich ustawieniach bo dotyczy każdego playera jakiego sprawdziłem. Znalazłem jak pisałem ustawienia, żeby były wszystkie możliwe źródła (nie ma tylko Logic 7) - ale dotyczy to filmów. Muzyki nie mogę ustawić, nie mogę znaleźć odpowiednich ustawień. Pls help bo nie chcę na nowo stawiać systemu :(

finger

Member
Format jest nieważny, czy to mp3 czy to płyta

Pytałem bo to istotne - nie puszczasz przypadkiem sygnał 2.0 a szukasz przestrzennego?
Jeśli zależy ci na symulowanym przestrzennym dźwięku ze stereo, to jest to tylko kwestia ustawień ampli.

A jeżeli odtwarzasz dźwięk przestrzenny i nie gra mimo wszystko, to na jakim playerze to odtwarzasz?

Ralf58

New member
Ale chodzi o to, że wcześniej działało bez problemu. Dopiero jak zainstalowałem ten pakiet sterowników wszystko się pokiełbasiło i teraz nie mogę ustawić dźwięku przestrzennego na ampli.

Do góry