TV OLED 77" budżet 10-13 tys.

vidocq-hdtv

New member
Dla Ciebie wszystko gra lepiej od Panasonica którego nie jesteś dystrybutorem....Jako posiadacz Philipsa 819 nie jestem o tym tam przekonany.

Akurat wszystkie recenzje jednoznacznie stwierdzają ,że róznica pomiędzy Philipsem 809/819 a 909/919 nie jest na tyle duża , by uzasadniała tak dużą dopłatę.Owszem ten drugi to MLA jednak 809 jest wystarczająco jasny a MLA to właściwie ten sam panel tylko z dodana warstwą mikrosoczewek.Nie generuje więc ani więcej ani lepszych kolorów-po prostu ogladamy pixele przez lupy.
Swoja drogą , ceny telewizorów Philipsa są moim zdaniem ,w porównaniu do konkurencji "od czapy" i 9 tyś za 65" to jakaś aberracja.
Jaki 65" byś wybrał w granicach 10k? 14tyś za MZ1500 to jednak trochę dużo.. jak na TV :)

mat74

Well-known member
Bez reklam
Ja również miałem go już zamówionego.😉
Ile kosztuje tegoroczny oled Sony w tej klasie 65" ?
Nie bardzo się orientuje w polskich cenach.

mat74

Well-known member
Bez reklam
Cześć, mógłbyś trochę to bardziej wyjaśnić?

No niestety ale matryce LG trafiają się pofalowane (co według producentów nie jest wadą) i z problemami jednorodności podświetlenia.
Uważam , że wydając już kilka tysięcy warto dołozyć jeszcze trochę i zmniejszyć ryzyko wystąpienia takich wad.

vidocq-hdtv

New member
Odległość oglądania ?
Już prawie kupiłem TV w zeszłym roku, ale się pozmieniało i kupuję teraz :) Wtedy polecałeś TX-65JZ1000. Sam z siebie też upieram się na Panasonica. Zawsze miałem i zawsze byłem zadowolony.

Ankieta:
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 30 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? z boku
7. Jaki masz obecnie telewizor? Panasonic TX-L47ET5E
8. Co chcemy aby telewizor posiadał?
wg priorytetów:
* dobrą czerń (TV oglądam głównie wieczorem/w nocy)
* płynny obraz podczas transmisji sportowych
* dobre BT - najlepiej, gdybym mógł mieć symultanicznie dźwięk: słuchawki BT + głośniki TV
* 4 HDMI
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora?
* po HDMI:
* Nvidia Shield - głównie Netflix/Amazon/Canal+
* lapek/stacjonarny PC do grania
* jakieś dekoder TV (prawdopodobnie Orange)
10. Jakie urządzenia? słuchawki BT (pewnie z czasem jakiś Denon AVR)
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 2-3 / w weekend dłużej
12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? NIE
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? filmy/seriale, transmisje sportowe
14. Czy zamierzasz surfować po internecie? NIE
15. Czy zamierzasz grać w gry? sporadycznie
16. Preferencje co do marki? Panasonic
17. Preferencje co do wielkości? 65"
18. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? wieczorami
19. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? do10000 zł (ale zacząłem rozważać wyższą. Jeśli to uzasadni wybór)
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? rzadko
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? tylko streaming. Ale i tak zamierzam używać do tego Shield'a

mat74

Well-known member
Bez reklam
Do 3 metrów to jednak sugerował bym 77" ,właśnie się przesiadłem z 65 na 77 przy podobnej odległości (ok.2.7m) i jednak zamiast wydać 14 tys na 65 to przy 77 będa ogólnie lepsze wrażenia ,nawet gdybys miał się pogodzić z odrobinę gorsza jakością.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Do tych potrzeb wybrałbym też 75-77 "
Jedyny oled który się mieści w klasie cenowej 77" Oled to - LG 77B46 za 8889 zł
No chyba , że mini led jest też do wyboru z dobrych to masz 75C855,75Qned91T.

Z modeli 65" masz większy wybór :
  • Philips 65Oled 909
  • LG 65G45
  • Philips 65Oled 819
  • LG 65 C45
  • Sony 65A80L
  • Panasonic 65z90a
Plus dodatkowo do każdego pakiet gratisów o wartości 500 zł

vidocq-hdtv

New member
Do 3 metrów to jednak sugerował bym 77" ,właśnie się przesiadłem z 65 na 77 przy podobnej odległości (ok.2.7m) i jednak zamiast wydać 14 tys na 65 to przy 77 będa ogólnie lepsze wrażenia ,nawet gdybys miał się pogodzić z odrobinę gorsza jakością.
Może być słabo z miejscem na ścianie. Dlatego celuję w 65. Ale jeszcze pomierzę.

A możecie podpowiedzieć, jaka jest faktyczna różnica pomiędzy Panasonic 65z90a, a MZ1500? Poza soundbarem i FireTV - obie rzeczy dla mnie zbędne, bo planuje używać Shield'a oraz słuchawek BT (ewentualnie jakiegoś ampla). Przegapiłem coś istotnego?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jeśli się zmieści to zdecydowanie więcej radości niesie wielkość 77" o ile wystarczy kasy na dopłatę.
A przecież to zakup na lata.

Modele Panasonica, duża różnica na korzyść Z90
Jest też Panasonic 77z93- ale cena 19.499 zł plus pełen pakiet gratisów dodatkowo.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Tu na BF chyba będzie bez zmian.
Ale jest od jutra nowa oferta dla członków forum za 77C45 - napisz na PW.
Masz taniej niż powyżej i bez czekania na cashback, bez konieczności zakupu kuponu...
Plus dodatkowo pełen pakiet dla członków forum z montażem i dostawą.

mareki

New member
Jaki 65" byś wybrał w granicach 10k? 14tyś za MZ1500 to jednak trochę dużo.. jak na TV :)

Jeśli 65 cali to jest kilku faworytów:

Sony XR-A95L 65 cali → 13,900 zł
Philips OLED909 65 cali → 12,900 zł
Sony BRAVIA XR80 65 zoll → 9,250 zł
Samsung S95D 65 zoll → 8,300 zł

no i jeszcze pewnie LG G4 czy G3 - ale ja właśnie przesiadam się z LG OLED c9 na coś innego. Po 2 latach jak gwarancja minęła padł panel. Nie włącza się, ekran czarny, byli 2 różne ekipy z serwisu LG stwierdzili że to panel. Nowy 5700zł. Pewnie ja, akurat miałem pecha...🤷‍♂️

Do góry