TV OLED 77" budżet 10-13 tys.

vidocq-hdtv

New member
Dla Ciebie wszystko gra lepiej od Panasonica którego nie jesteś dystrybutorem....Jako posiadacz Philipsa 819 nie jestem o tym tam przekonany.

Akurat wszystkie recenzje jednoznacznie stwierdzają ,że róznica pomiędzy Philipsem 809/819 a 909/919 nie jest na tyle duża , by uzasadniała tak dużą dopłatę.Owszem ten drugi to MLA jednak 809 jest wystarczająco jasny a MLA to właściwie ten sam panel tylko z dodana warstwą mikrosoczewek.Nie generuje więc ani więcej ani lepszych kolorów-po prostu ogladamy pixele przez lupy.
Swoja drogą , ceny telewizorów Philipsa są moim zdaniem ,w porównaniu do konkurencji "od czapy" i 9 tyś za 65" to jakaś aberracja.
Jaki 65" byś wybrał w granicach 10k? 14tyś za MZ1500 to jednak trochę dużo.. jak na TV :)

mat74

Well-known member
Bez reklam
Ja również miałem go już zamówionego.😉
Ile kosztuje tegoroczny oled Sony w tej klasie 65" ?
Nie bardzo się orientuje w polskich cenach.

mat74

Well-known member
Bez reklam
Cześć, mógłbyś trochę to bardziej wyjaśnić?

No niestety ale matryce LG trafiają się pofalowane (co według producentów nie jest wadą) i z problemami jednorodności podświetlenia.
Uważam , że wydając już kilka tysięcy warto dołozyć jeszcze trochę i zmniejszyć ryzyko wystąpienia takich wad.

vidocq-hdtv

New member
Odległość oglądania ?
Już prawie kupiłem TV w zeszłym roku, ale się pozmieniało i kupuję teraz :) Wtedy polecałeś TX-65JZ1000. Sam z siebie też upieram się na Panasonica. Zawsze miałem i zawsze byłem zadowolony.

Ankieta:
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 30 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? z boku
7. Jaki masz obecnie telewizor? Panasonic TX-L47ET5E
8. Co chcemy aby telewizor posiadał?
wg priorytetów:
* dobrą czerń (TV oglądam głównie wieczorem/w nocy)
* płynny obraz podczas transmisji sportowych
* dobre BT - najlepiej, gdybym mógł mieć symultanicznie dźwięk: słuchawki BT + głośniki TV
* 4 HDMI
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora?
* po HDMI:
* Nvidia Shield - głównie Netflix/Amazon/Canal+
* lapek/stacjonarny PC do grania
* jakieś dekoder TV (prawdopodobnie Orange)
10. Jakie urządzenia? słuchawki BT (pewnie z czasem jakiś Denon AVR)
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 2-3 / w weekend dłużej
12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? NIE
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? filmy/seriale, transmisje sportowe
14. Czy zamierzasz surfować po internecie? NIE
15. Czy zamierzasz grać w gry? sporadycznie
16. Preferencje co do marki? Panasonic
17. Preferencje co do wielkości? 65"
18. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? wieczorami
19. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? do10000 zł (ale zacząłem rozważać wyższą. Jeśli to uzasadni wybór)
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? rzadko
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? tylko streaming. Ale i tak zamierzam używać do tego Shield'a

mat74

Well-known member
Bez reklam
Do 3 metrów to jednak sugerował bym 77" ,właśnie się przesiadłem z 65 na 77 przy podobnej odległości (ok.2.7m) i jednak zamiast wydać 14 tys na 65 to przy 77 będa ogólnie lepsze wrażenia ,nawet gdybys miał się pogodzić z odrobinę gorsza jakością.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Do tych potrzeb wybrałbym też 75-77 "
Jedyny oled który się mieści w klasie cenowej 77" Oled to - LG 77B46 za 8889 zł
No chyba , że mini led jest też do wyboru z dobrych to masz 75C855,75Qned91T.

Z modeli 65" masz większy wybór :
  • Philips 65Oled 909
  • LG 65G45
  • Philips 65Oled 819
  • LG 65 C45
  • Sony 65A80L
  • Panasonic 65z90a
Plus dodatkowo do każdego pakiet gratisów o wartości 500 zł

vidocq-hdtv

New member
Do 3 metrów to jednak sugerował bym 77" ,właśnie się przesiadłem z 65 na 77 przy podobnej odległości (ok.2.7m) i jednak zamiast wydać 14 tys na 65 to przy 77 będa ogólnie lepsze wrażenia ,nawet gdybys miał się pogodzić z odrobinę gorsza jakością.
Może być słabo z miejscem na ścianie. Dlatego celuję w 65. Ale jeszcze pomierzę.

A możecie podpowiedzieć, jaka jest faktyczna różnica pomiędzy Panasonic 65z90a, a MZ1500? Poza soundbarem i FireTV - obie rzeczy dla mnie zbędne, bo planuje używać Shield'a oraz słuchawek BT (ewentualnie jakiegoś ampla). Przegapiłem coś istotnego?

Do góry