TV około 50 cali do jasnego pokoju

vorpane

New member
Witam :)

Szukam telewizora 48-52 cale, który przede wszystkim ma sobie radzić w nasłonecznieniu. Wiadomo, że idealnie nie będzie (zwłaszcza za 3-3,5 kzł) ale chcę wyciągnąć, ile się da. Więc potrzebna byłaby w miarę matowa matryca i duża jasnośc. Mam projektor, więc TV potrzebuję do casualowego oglądania. Stąd tak mała przekątna przy 5 metrach i tak mały budżet.

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 24m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? Na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? Okna wszędzie, również na wprost. Rolety są, ale nie chcę być zmuszony ich zawsze zasłaniać
7.Jaki masz obecnie telewizor ? Mam projektor.
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? Ma radzić sobie ze światłem dziennym. Poza tym jeśli się da, to sterowanie smartfonem i płynna regulacja "efektu teatru"
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? głównie NC+ przez amplituner
10.Jakie urządzenia ? amplituner, obsługujący komputery, telefony i NC+
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 3
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? matowych już ponoć nie ma, ale chcę uniknąć 'lustra'
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? wszystko poza bajkami
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? mało
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile godz. dziennie? 0,5h
16.Preferencje co do marki ? Nie mam zaufania do LG
17.Preferencje co do wielkości ? Wyłącznie 48-52 cale
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? Smużenie, nierówne podświetlenie, brak płynności, "lustro", słabe kąty, sztuczne kolory
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? raczej w dzień
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3-3,5 kzł, chyba że przekonacie mnie do czegoś dużo lepszego za niewiele więcej
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne? Jeśli już, to raczej pasywne.

Do tej pory rozważałem:
samsung led ue48h6650
samsung led ue48h6640
sharp LC-50LE760
sharp LC-50LE750

vorpane

New member
Dzięki za odpowiedź. Jednak z Samsungów nie chcę nic poniżej 6600, bo nie mają micro dimming. A Sony 829 jest dość mocno refleksyjny. Pozostałe zobaczę.

vorpane

New member
Samsung ue48h6640 odpadł szybko. Bardzo nienaturalny i wcale nie szybki w obsłudze. Na razie nie biorę go pod uwagę.

Sony 829 jeszcze nie widziałem, ale 828 owszem. Aż tak refleksyjny jak sądziłem nie jest, a obraz super. Doskonale naturalne kolory.

Jedynie Panasonic Panasonic 50AS 650 z nim wygrywa ceną, szczegółowością i czernią, ale jest brzydki i bardzo odbija światło.

Planuję jeszcze Philipsa obejrzeć. I mam taki wniosek - może mało odkrywczy, ale jednak - nie można ufać testom w Internecie. Co ja się naczytałem o Samsungu nie ma za grosz potwierdzenia.

PS. Samsung włącza się w około 10 sekund, Sony w niecałe 5 :-O

Czym się różni Sony 828 od 829? Nie mogę tego znaleźć.

Duch87

New member
Bez reklam
Jak tak, to bierz tego Philipsa co Ci kiki poleca. Niech Pan w sklepie pokarze Ci jak się prezentuje ambilght, to od razu się do niego przekonasz.

piteron

Active member
Bez reklam
Niech Pan w sklepie pokarze Ci jak się prezentuje ambilght, to od razu się do niego przekonasz.
tak tez myslałem bez Ambi nikt by nawet nie spojrzał na te telewizory:razz:
Z tą czernią panasonica oglądanego w sklepie to sie tak zbytnio nie ekscytuj,zabierz do domu na testy i odpal wieczorem,wtedy porozmawiamy o czerni
U znajomego gra 650 w 42 calach i jeśli ktoś mi powie że ten TV generuje dobrą czerń to............
Owszem w dzień jest smolista ale czar pryska jak się ściemni,ekran świeci po prostu szarością
Ja gdybym mial takie warunki jak Ty to poszedł bym wToshibe 47l7453DG,powód prosty jeden z najjaśniejszych paneli na rynku więc świetnie da sobie rade w nasłonecznionym pokoju
Poza tym W829 będzie dobrym wyborem jednak tu nie liczył bym na komfortowe oglądanie w dzień ,ale w wieczorne seanse zrekompensują to w 100%

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jak masz wątpliwości poproś o prezentację modeli w domu .
Wtedy jesteś najlepszym expertem.

Duch87

New member
Bez reklam
tak tez myslałem bez Ambi nikt by nawet nie spojrzał na te telewizory:razz:
Z tą czernią panasonica oglądanego w sklepie to sie tak zbytnio nie ekscytuj,zabierz do domu na testy i odpal wieczorem,wtedy porozmawiamy o czerni
U znajomego gra 650 w 42 calach i jeśli ktoś mi powie że ten TV generuje dobrą czerń to............
Owszem w dzień jest smolista ale czar pryska jak się ściemni,ekran świeci po prostu szarością
Ja gdybym mial takie warunki jak Ty to poszedł bym wToshibe 47l7453DG,powód prosty jeden z najjaśniejszych paneli na rynku więc świetnie da sobie rade w nasłonecznionym pokoju
Poza tym W829 będzie dobrym wyborem jednak tu nie liczył bym na komfortowe oglądanie w dzień ,ale w wieczorne seanse zrekompensują to w 100%

Ale jak już zobaczą możliwości ambilighta to zapewne się zdecydują na zakup. W końcu tylko Philips ma tą technologię.

firekage

New member
Bez reklam
Ale jak już zobaczą możliwości ambilighta to zapewne się zdecydują na zakup. W końcu tylko Philips ma tą technologię.

Kupując za 50-100 zł taśmę led...ma się samoróbkę ;) Wiesz, pseudo ambi zrobisz samemu, matrycy nie wymienisz, gdy kolory, czerń, podświetlanie będą lipne. Imho ambi dla mnie stoi na ostatnim miejscu, jako kryterium doboru sprzętu.

Duch87

New member
Bez reklam
Wiem, że wielu ambilight przekonał do zakupu. Poza tym jestem ciekawy jak wszyscy znawcy siedzą w domu z lutownicą, kabelkami i ledami i montują "ambilighta" :D

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Niezłe głupoty opowiadasz.
EISA Awards 2013-2014 | EISA - The European Imaging and Sound Association
Sprawdź sobie historię.

Ja mam kablówkę bezpośrednio podłączoną do TV. Jestem zadowolony z jakości obrazu. Na kanałach cyfrowych jest wzorowo, na kanałach analogowych jest dobrze/bardzo dobrze. Zmiana na nowszy model była dobrym pomysłem i kasa wydana na właściwy TV.

Tak, jak piszą poprzednicy, DVB-T działa b.dobrze - obraz również OK

przemo 22627/ sprawdzalem i z anteny naziemnej kanaly hd tvp1/tvp2 bardzo dobre w sd tez nie najgorzej mozna byc zadowolony.ogolnie z tv philips 55/7509 ja osobiscie jestem zadowolony

. Telewizor mi się sprawdził i zostaje u mnie, ambilight fajnie świeci, czerń zarówno w dzień jak i w nocy mi odpowiada. Jestem zadowolony, myśle teraz nad systemem hue.

vorpane

New member
Wracając do tematu...
Ambilight Philipsa jest super, ale TV zbyt refleksyjny a żonie nie podoba się srebrna ramka. Więc odpada. A wczoraj zrobiłem testy Samsunga UE48H6650 i Sony KLD50W828.

Sony:
+ bardzo naturalny obraz
+ ładny
+ 50 cali
- słabe kąty
- nie radzi sobie z niektórymi JPG (?!), filmami i napisami z HDD

Samsung:
+ wyraźniejszy obraz
+ tańszy
+ lepiej sobie radzi ze światłem
- dość sztuczny obraz
- tylko 48 cali

Serce mówi "Sony" a rozum "Samsung". Mam dylemat.

piteron

Active member
Bez reklam
Sztuczny obraz w Samsungu to wina ustawień uplynniacza
Da sie to wyregulowac
Dziwi mnie fakt nie radzenia sobie Soniaka z jpeg i filmami. Fakt multimedialnie nigdy to Samsung nie bedzie.ja osobiscie testowalem w829 i problemow z avi.mkv.m2ts nie bylo.Jedynie co napisy musialy byc w SRT.co do jpeg to sony plik z lustrzanki wczytuje powoli samsung robi to blyskawicznie
Czy serce czy rozum............ nie znamy warunków w jakich tv miał by pracować (wypelnij ankiete) ale oba tv sa godne polecenia

vorpane

New member
Sztuczny obraz w Samsungu to wina ustawień uplynniacza
Da sie to wyregulowac
(...)
Czy serce czy rozum............ nie znamy warunków w jakich tv miał by pracować (wypelnij ankiete) ale oba tv sa godne polecenia

Nie chodzi o upłynniacz. Wyłączyłem go. Chodzi o kolory.

Ankietę wypełniłem na początku.

SLAV7

New member
Bez reklam
Zastanawiam się, dlaczego przy takiej odległości od ekranu nie myślałeś o SHARPIE 60LE652. Ma matowa matrycę QUATRON i dobre skalowanie. Aktywne 3D ale to dodatek. Kosztuje ok. 4 k wiec niewiele więcej.

Do góry