TV ok 55" do 2500zł

kamskow

New member
Poszukuje tv do salonu.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 18-20m^2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? ok 2-2,5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? pomieszczenie nasłonecznione, TV używany zazwyczaj nocą
7. Jaki masz obecnie telewizor? Samsung LE37B554
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Możliwie jak najlepsze kolory i czerń (na OLED kiedyś przyjdzie czas)
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? -
10. Jakie urządzenia ? MiBox s, laptop
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 2-3h
12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program ? -
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Netflix, HBO
14. Czy zamierzasz surfować po internecie? Nie
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Nie
16. Preferencje co do marki? Nie
17. Preferencje co do wielkości? 55-58"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? -
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? wieczory
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? Chciałbym wydać 2500
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu ? -
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych ? Często z Netflixa/HBO Go.

Przesiadam się z 37" FullHD, dlatego do tej pory myślałem na czymś najtańszym, np. THOMSON 50UD6306. Po przeczytaniu kiliunastu tematów na forum, wolałbym coś większego, czyli 55". Myślę nad:

-Hitachi 55HAL7250
-THOMSON 55UG6400
-TCL 55P615
-TCL 55EP680
-TCL 55EC780

Rozważałem też dołożenie do TCL 55C815 lub Panasonic TX-58GX830E, tylko czy jest sens? Nie zależy mi na funkcjach smart, od tego mam MiBoxa. Mój obecny Samsung LE37B554 kulał jeżeli chodzi o czerń i kolory, dlatego tutaj chciałbym coś zmienić na lepsze. Wiem że są TV OLED, ale na nie jeszcze kiedyś przyjdzie czas w moim mieszkaniu.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Masz kilka bardzo dobrych modeli :
- LG 55Nano 863
- TCL 55C715

Jeśli rozważałeś również TCL 55C815.
To masz specjalna cenę z pakietem.
To Qled, niski input lag, bardzo dobry dźwięk.
Został wybrany jako najlepszy telewizor LCD w Europie w klasie cena do jakości.
Masz test na portalu.

kamskow

New member
Z racji że sporo sklepów z TV jest zamknięta to ciężko zobaczyć na żywo jak coś świeci, a raczej nie chciałbym zamawiać i zwracać. Co raz bardziej myślę o Panasonicu 58XH820E, obawiam się tylko krawędziowego podświetlania matrycy oraz faktu że jest błyszcząca. Co do TCL podchodzę niepewnie, opinie mówią że brak upłynniacza sprawia że obraz "klatkuje". Rozważam teraz jeszcze Sony 55XH8096, który cenowo wychodzi podobnie do Panasonica, na plus podświetlanie strefowe. Zakładając że 90% treści wyświetlanych na TV to będą filmy i seriale w FullHD wieczorową porą, który TV najlepiej będzie sobie radzić ze skalowaniem do 4K?

Petru23, widziałem Twoje zdjęcie podświetlania z Panasonica GX8xx, w HX8xx tak samo to wygląda?

Ostatnia edycja:

Petru23

Banned
Praktycznie te same konstrukcję z czego hx poprawiono względem gx. Nie miałem u siebie, nie sprawdzałem. Ale to Panasonic gdzie jak mało który jakość jakaś gwarantuje.
W przypadku 65" są problemy z podświetlaniem no ale rozmiar i krawędź. Przy 55" nie znalazłem żadnych wpisów, zdjęć potwierdzających ten problem. Tak czy inaczej krawędź musi zaświecić i będzie to widoczne w skrajnych sytuacjach. Ważne, aby nie waliło podczas normalnej pracy tv.

kamskow

New member
Praktycznie te same konstrukcję z czego hx poprawiono względem gx. Nie miałem u siebie, nie sprawdzałem. Ale to Panasonic gdzie jak mało który jakość jakaś gwarantuje.
W przypadku 65" są problemy z podświetlaniem no ale rozmiar i krawędź. Przy 55" nie znalazłem żadnych wpisów, zdjęć potwierdzających ten problem. Tak czy inaczej krawędź musi zaświecić i będzie to widoczne w skrajnych sytuacjach. Ważne, aby nie waliło podczas normalnej pracy tv.

Po przejrzeniu tego wątku wiem tylko tyle że najlepiej jakbym oba te TV postawił obok siebie i zdecydował co wybrać. Nie mniej dzięki @Petru23 za pomoc, bo w jakimś stopniu jestem już ukierunkowany na wybór pomiędzy Panasonic a Sony.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Masz wątpliwości to dozbieraj już nie wiele do Oleda.
Nie musisz iść wówczas na kompromis.

.

Krystynka

New member
Dzień dobry. Mama kupiła sobie taki telewizorek i nie wie co robić bo jak ogląda skoki narciarskie to tam jak skoczek szybko skacze i jest ciemna postać na jasnym tle to takie rozmazanie jest dziwne takie nieoste to wszystko. A jak już wylonduje to jest dobrze i ostro. Coś można z tym zrobić gdzieś w menu? proszę o pomoc bo ona się denerwuje strasznie ze tyle pieniędzy wydała a stary lampowy telewizor był lepszy :(

Krystynka

New member
No a olinpiada zaraz bedzie i skakać bedą dużo . Fajnie jak by się udało coś zrobić bo ona szaleje na punkcie tych chudych facetów w kombinezonach.
Ja się nie znam na tych ustawieniach ale widziałam sport moze to ustawić?

mpDante

Member
Bez reklam
Może zacznijmy od tego jaki to model TV, bo może się okazać, że pomoże tylko wymiana nalepszy...

Do góry