TV ok 50", cena do 5500zl

huron

New member
Kłaniam się nisko, i pokornie proszę znawców o pomoc.
Ankieta:
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? ok. 4x5m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? ok. 3.5-4m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? na wporst
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? bez roznicy
6.Jak słońce świeci w pokoju ? Okno z lewej strony tv, strona wschodnia.
7.Jaki masz obecnie telewizor ? .... 32" kineskop
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? 100 Hz lub więcej, FullHD, SmartTV, wi-fi (filmy puszczane głównie z dysku zewnętrznego, laptop).
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? UPC z HD
10.Jakie urządzenia ? ps3, laptop
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 4-6
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bez roznicy
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy, przyroda, gry
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? raczej tak
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? sporadycznie, lecz tak
16.Preferencje co do marki ? Brak preferencji
17.Preferencje co do wielkości ? ok 50-55"
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ?
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 5500
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? bez roznicy

Ostatnia edycja:

maciek1422

New member
Sharp 52LE830E
Sony 55HX750
Panasonic 55ET5

Te moim zdaniem najlepsze, po wizytach w sklepach.
Trudny wybór, też szukam i mam wymagania takie jak ty, budżet też podobny i zastanawiałem się między tymi trzema, ale sharpa odrzuciłem, bo jak dla mnie ma troszkę za duży input lag (40ms), tzn może nie jakoś dużo, ale konkurenci mają mniejszy. Sony ma w sumie lepszy obraz, ale sporo minus to to, że nie czyta mkv.

huron

New member
No tak, brak czytania mkv to spory minus, ale zawsze mozna to zastapic np odpalajac go przez laptopa. Jak myslisz? Pozdrawiam

maciek1422

New member
No można i tak, przez laptopa to masz możliwość odtwarzania przez hdmi lub dlna. Ja w przyszłym tygodniu właśnie jadę do sony center zobaczyć jaką mi ofertę na tego HX750 dadzą. Dzisiaj oglądałem też tego Panasa i robi dobre wrażenie też, ale nie widziałem 3D na nim. Za to na tym sony 3d bardzo ładnie się prezentowało :) Nie jestem jeszcze do końca pewny co wybrać, bo Panas jednak sporo tańszy jest i mógłbym dodatkowo jakiś dysk zewnętrzny do niego kupić. Tylko to 3d pasywne, a ja pod lekkim kątem będę oglądał i nie wiem jak to się sprawdzi. Raczej nie będę jakoś często korzystał, ale jak już mieć to fajnie, żeby to jakoś wyglądało :)

huron

New member
Z tym 60le740 to sie chyba wstrzymam, chcialem wlasnie indentycznego kupic, nawet juz żonę przekonalem :D, ale chyba za duzy bedzie jak na odleglosc ok 3.5 metra.

huron

New member
Ciagle ciagnie mnie do tego Sharpa 60", jeszcze upewnilem sie i zmierzylem szerokosc pokoju, gdzie bedzie stac TV, no i wyszlo 3,9 metra. Tak wiec ciapke za malo jak na tyle cali... tak mi sie wydaje, moze ktos ma inne doswiadczenie w tym temacie. Szkoda patrzec jak pieniazki leza i czekaja na jakis TV ;(

huron

New member
No podoba sie, i to bardzo, sporo o nim czytalem. Teraz takie pytanie, jak ten model sharpa wypada w porownaniu z tymi, z ktorymi wymieniliscie tutaj, obraz, jakosc itd, nie wspominam o 3D bo to dla mnie najmniej istotne, no i czy technologia jest jeszcze na czasie, o ile moge to tak ujac. Pozdrawiam serdecznie, i dziekuje bardzo za wszelkie rady i podpowiedzi.

huron

New member
Odswiezam, gdyz co prawda wieksza czesc ankiety sie nie zmienila po za dwoma podpunktami tzn. ... pieniazki, ktorymi dysponuje podskoczyly do ok 7000 zl (ublagalem zone, co prawda musialem sie dobrze w nocy napocic ;), pozdrawiam wszystkich zonatych haha), oraz wielkosc ekranu 55"-60". Prosze o pomoc. Widzialem na zywo prawie wszystkie TV, ktore mi proponowaliscie we wczesniejszym przedziale cenowym, ale skoro teraz moge wydac 7000 to mam wieksze pole do popisu. Pozdrawiam serdecznie.

Karpaj

New member
Bez reklam
W tym przedziale cenowym możesz wziąć coś lepszego niż Sharp :)
Sony 55HX850
Panasonic 55DT50
Toshiba 55YL863

Ja bym nie ryzykował z 60" przy takiej odległości :)

Do góry