TV ok. 50 cali do 2500 zł

galant

New member
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? ok. 12 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2,5- 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? docelowo wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? świeci tylko rano, więc nie będzie przeszkadzać
7. Jaki masz obecnie telewizor? nie mam żadnego
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? matrycę 100 Hz, wi-fi
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? kablówka Multimedia
10 .Jakie urządzenia ? laptop
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 2-3
12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program ? nie
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? przede wszystkim sport, czasami filmy
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? przydałby się youtube, reszta poprzez laptopa
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? nie, sporadycznie np. PES
16. Preferencje co do marki? brak
17. Preferencje co do wielkości? około 50 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? brak płynności ruchu przy oglądaniu piłki nożnej
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? wieczorami
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 2500 zł przy jednorazowej opłacie; przy ratach 0 % mogę zwiększyć delikatnie budżet
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu ? planuję dopiero jak się zepsuje
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych ? nie

Proszę o pomoc w wyborze. TV będzie służył głównie do oglądania sportu przez kablówkę. Chciałbym również używać go jako monitor podłączony do laptopa. Nie musi mieć 4K, najważniejsze będzie komfortowe oglądanie piłki nożnej. Dobrze gdyby miał aplikacje Youtube i Player tvn, ale nie jest to konieczne.
Ostatni raz wybierałem tv kilka lat temu dla rodziców, ale wtedy były dostępne plazmy i nie miałem problemu.
Moim faworytem był LG 50LF562V, ale w sklepach zostały praktycznie tylko powystawowe.
Rozważam TCL 50S7806, ale nie jestem do niego przekonany.
Większość polecanych na forum modeli spełniających moje wymagania albo przekracza budżet, albo trudno je już dostać.
Potrzebuję sprzętu, który posłuży mi wiele lat.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Masz 3 metry więc możesz brać nawet 58".
I tu TCL 58S7809 jak znalazł tyle ze za 3250 zł .
Do 2, 5 tys zł masz:
- LG50LF652 - full hd i 100Hz
- Sony 50W755 - full hd i 100Hz
- TCL 50S7806 - 4K i 100 Hz
A za dopłatą masz 49PUS6561 - 2999 zł , czyli 4K, 100Hz, HDR, VP 9.

galant

New member
Sony do 2,5 tys.? Ja widzę od 2799 zł wzwyż...
Jakość obrazu z kablówki raczej nie będzie rewelacyjna, więc obawiam się, że na ekranach powyżej 50 cali będzie mocno widać piksele. No i budżet musiałbym zwiększyć.

galant

New member
Czy ktoś się orientuje na 100 % jaka matryca jest w modelu LG 49LF631V? Na wielu anglojęzycznych stronach znalazłem informacje, że jest 100 Hz. Z kolei na większości polskich, że 50 Hz...

galant

New member
Dziękuję za odp.
Jeszcze jeden model rozważam- Samsung UE50J6240, ten ma matrycę 120 Hz. Czy ktoś miał z nim styczność? Jakieś opinie?

galant

New member
W moim budżecie jedynym modelem z 4K i 100 Hz jest TCL 50s7806. Opinie na jego temat na tym forum jednak mnie zniechęcają do zakupu. Czytałem o nim długo i nigdzie nie znalazłem potwierdzenia, że ma matrycę 100 Hz (w wersji z ekranem 50'')
Świadomie odpuszczam 4K, ponieważ do kablówki mi się nie przyda, a filmy w full hd w zupełności mi wystarczą.
Kupię chyba tego Samsunga UE50J6240, gdyż muszę jednak wziąć tv na raty, a ten model ma niezłą cenę przy ratach 0% jednym z elektromarketów.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ma matrycę natywną 100Hz i 4K.
Kto ma ten wie, że gra dobrze. Najwięcej opisów jest od tych którzy go nie mają a często nie widzieli go na oczy.
FullHD Samsunga jest dobry ale na 3-4 lata.

Jak często zmieniasz telewizor ?

ArekBDG

New member
Ten ma 100Hz ale to fullhd. Więc czeka Cię kolejna wymiana .
Powinieneś brać 4K i 100 Hz.

Witam.
Szukam informacji na potwierdzenie, że model 50 cali posiada matryce 100hz. Ponieważ nie daje mi spokoju to, że w J6200 który mają moi rodzice są dwa suwaki Auto Motion Plus, a w niby następcy jest tylko jeden. Co jak wyczytałem świadczyło by o matrycy 50/60. Sprzedawcom nie ufam, bo oni powiedzą co chce usłyszeć klient :D

ArekBDG

New member
Ten opis dotyczy 50J6200 a nie 50J6240 nadal nie jestem pewien :/
Ewentualnie czy jest jakaś możliwość, by sprawdzić matryce w sklepie ?

Ostatnia edycja:
Do góry