TV ok 50" bez 3D, bez Smart, niski input lag

dqvinci

New member
Koledzy Szanowni, podpowiedzcie proszę czy są jeszcze jakieś inne pozycje na które warto zwrócić uwagę - na chwilę obecną ja brałbym Samsunga 48J5100.

Chcę kupić telewizor oraz Xbox One. Na 3D mi nie zależy, na Smart TV też mi nie zależy. Chciałbym wydać na TV około 2-2,5k max.

Ze wszystkich funkcji Smart w TV korzystam wyłącznie z YouTube a tak się składa, że Xbox ma do YouTube swoją własną aplikację i na pewno będzie to działać znacznie lepiej niż w aplikacji telewizora.

Ten Samsung 48J5100 ma właśnie niski input lag, nie ma smarta, nie ma 3D no i cena bardzo OK, ale zastanawiam się czy nie można znaleźć jeszcze czegoś lepszego.

Teraz część obowiązkowa:
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 25m2
2.Jak daleko siedzimy(leżymy) od ekranu telewizora ? 3-4m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? Lekko świeci z boku, ale tylko rano, więc pomijalne.
7.Jaki masz obecnie telewizor ? żadnego
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? ładny obraz, duży ekran
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? raczej żaden, nie oglądam telewizji
10.Jakie urządzenia ? xbox, laptop
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 6h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bez większego znaczenia, będzie używany wiczorami
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? popularnonaukowe, filmy
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? tak, ale nie przez smart tv
15.Czy zamierzasz grać w gry - tak, na xbox one
16.Preferencje co do marki ? nie mam preferencji
17.Preferencje co do wielkości ? ok 50" ale wiadomo - im więcej tym lepiej ;-)
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? bardzo szerokie ramki
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2,5k zł

Z góry dziękuję za każdą poradę!

dqvinci

New member
No Sony całkiem fajny, ale o prawie 1000zł droższy od Samsunga, o którym mówiłem.
Co ten Sony ma takiego, co uzasadniałoby dołożenie do niego?

racuh

Banned
Sony zawsze stawiało aby gracze mieli jak najlepiej, bardzo niski imput lag, podobno to rekord 13,8 msec, bardzo dobre upłynniacze ruchu no i matryca VA 120hz. Wbudowane Wifi, duży kontrast bo ponad 3000:1, i dużo lepsze wykonanie bo to w końcu SONY.

z3

Member
Kolego, jak można takie rzeczy pisać na forum AV... Zaczynając od tyłu:

Lepsze bo SONY?? może 20 lat temu, co to w ogóle za argument?
kontrast z kosmosu podawany przez producenta?
dobre upłynniacze obrazu? po co komu upłynniacze jak przy korzystaniu z konsoli trzeba je powyłączać, bo inaczej input lag urośnie do kosmicznych wartości?

Nie zaprzeczam, że być może to dobry TV natomiast argumentacja... 1000zł to przepaść.

Ostatnia edycja:

racuh

Banned
Sory ale to są informacje z testu tego modelu. A to że Sony ma lepsze wykonanie to tylko ślepy nie pozna.

Nawet to testów na forum można się doczepić bo kto wypisuje takie bzdury że wadą TV jest brak dotykowego pilota w zestawie (trzeba dokupić). Może powiemy, że jak TV nie ma szczotkowanego aluminium to od razu jest gorszy, a samochód czerwony jeździ szybciej. Producenci tyle ładują elektroniki w TV żeby było lepiej a nie gorzej, zawsze będę powtarzał że najlepiej to sobie Rubina kupić i kijek zamiast pilota.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Sony ma obecnie te same materiały jak inni.
Loewe jest uwielbiany za jakość wykonania.
Więc jakość wykonania ma dla wielu, wielu osób duże znaczenie.
Sony niestety nie ma już żadnej swojej fabryki. Wszystkie modele są zlecane do różnych montowni na świecie. Inne firmy pomału też będą tak robić.

Do góry