TV ok 3tyś, najważniejsza jakość obrazu i rozmiar

nedved

New member
Witam
Szukam TV z budżetem ok 3000 zł. Zależy mi na jakości obrazu podczas oglądania filmów wysokiej rozdzielczości, to jest najważniejszy czynnik determinujący mój wybór. Im więcej cali tym lepiej (od 47" i więcej). Telewizja tylko naziemna więc skalowanie powinno być dobre. Poza filmami oglądam jeszcze sport. Mogę poświęcić takie rzeczy jak smart TV, 3D w zamian za jak najlepszy obraz. Filmy z USB ale nie koniecznie, mogą być przez HDMI.

nedved

New member
Dodam odpowiedzi, może ktoś pomoże.

1. Odległość od ekranu: ok. 4m.
2. Na jaką stroną wychodzi pokój: bez znaczenia - są rolety
3. Jak duży jest pokój: 5,5x5
4. Preferowana technologia: LCD LED
5. Jakie programy najczęściej oglądasz? filmy fullHD, sport
6. Oglądasz w dzień czy wieczorem: wieczorem
7. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? bez różnicy
8. Wolisz obraz ostry czy łagodny? Ostry
9. Preferowana wielkość telewizora? 46" i więcej
10. Jakie urządzenia będą podłączone? komputer
11. Siedzicie na wprost telewizora czy również z kątów bocznych? Na wprost.
12. Czy ważne jest wifi? nie
13. czy będziesz korzystać z widgetów? nie
14. czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? Nie muszę
15. czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? dobrze by było
16. ma mieć 3D? Nie musi
17. ma mieć slot na karty SD? Nie musi
18. ma mieć tuner DVB-S? Nie musi
19. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? komputer - HDMI
20. Jaki masz sygnał: cyfrowa telewizja naziemna
21. ile programów HD? cyfrowa telewizja naziemna
22. ma stać czy wisieć? stać.
23. Rozdzielczość: Full HD
24. Na czym najbardziej Ci zależy: ogólnie na jakości obrazu do filmów HD, płynność obrazu bez tych różnych efektów rozmazania, szumów itp
25. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 4h

nedved

New member
Ta Toshiba 47L7453 jest bardzo interesująca, trochę chyba ponad 3,5tyś kosztuje, jest to trochę ponad mój budżet. Czy opłaca się dołożyć do tego modelu? Gdzie można dostać go najtaniej?

nedved

New member
Teraz pytanie który z nich najlepszy? Jak już pisałem najważniejsza jakość obrazu filmyHD, sport i skalowanie SD.
- Toshiba 47L7453
- Panasonic TX-47AS650E
- Philips 47PFS7109

nedved

New member
Cena Panasonic TX-47AS650E jest najniższa a opinie porównywalne jak w w/w modelach. Już jestem prawie zdecydowany, potrzebuje tylko jakiegoś potwierdzenia od znających temat i utwierdzeniu mnie w decyzji. Czy to dobry wybór i czy tamte modele nie są jednak znacząco lepsze?

nedved

New member
W cenie do ok 3tyś nie znalazłem nic lepszego. Jutro jeszcze małe oględziny w sklepie i chyba dokonam zakupu.

Chyba, że ktoś ma jeszcze jakąś rozsądną propozycje w tej cenie?

BLACK_KNIGHT

New member
Kolego dostałeś propozycje bardzo dobrych tv na matrycy va czyli Samsunga h6400 i Panasonica as640 a ty do oglądania wieczorem i na wprost wybierasz tv na ips z niskim kontrastem no cóż wolna wola.Musisz się sam przekonać że kontrast natywny na va rzędu 3000:1 to nie to samo co ips 800:1

nedved

New member
I o takie odpowiedzi mi chodzi. Gdybym się znał na tym to bym nie pisał na forum tylko polegał na swojej wiedzy. Niestety jest ona mała więc pytam Was, co polecacie?

Z tego co napisałeś wynika, że Panasonic as640 jest lepszy od AS650.

piteron

Active member
Bez reklam
Nie jest lepszy - ma inne parametry.
a ja bym raczej sie skłaniał do konkluzji że jest skierowany do innego targetu
Napisze tylko tyle sąsiad kupił 650 panasonica ja co kupiłem mam w stopce.od 3 dni jednak sąsiad sie juz nie delektuje obrazem z IPS Panasonica tylko z S-PVA Samsunga,nie wiem dlaczego ale oddał do sklepu i dopłacił do gorszej matrycy?
Kolego w skrócie ,oglądasz TV pod kątem,oglądasz w dzień kup IPS czyli 650 Panasonica
oglądasz wieczorem,siedzisz na wprost TV zdecydowanie lepiej sprawdzi się 640 Panasonica
Dlaczego......było juz o tym sekstyriald razy,kazda z tych matryc ma zalety i wady
zalety IPS
lepsze kąty,bardziej wysycone kolory
Wady IPS
kiepski kontrast zdecydowanie gorsza czerń przy słabym oświetleniu zewnetrznym
Zalety VA
zdecydowanie lepszy kontrast,lepsza czerń przy słabym oświetleniu zewnętrznym
Wady VA
zdecydowanie gorsze kąty ogladania

Ostatnia edycja:
Do góry