TV o szerokości max 112 cm

Mati018

New member
Witam, szukam nowego TV do pokoju. Oto mój opis:

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? około 2,5 x 4 m - może troszkę więcej, szkic pokoju wraz z ustawieniem telewizora i sofy link: scr.hu/31no/1j0yb

2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2-2.5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? słońce świecie tylko z samego rana,
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? smart TV, FULL HD (4k mnie nie interesuje - chyba że mnie czymś przekonacie)

9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? laptop przez HDMI - 80%, 20% telewizja naziemna
10.Jakie urządzenia ? xbox i laptop podłączony przez amplituner, kino 5.1 - założyłem temat w dziale amplitunery bo też szukam odpowiedniego - nie mogę dać linka z powodu braku uprawnień (tytuł tematu Amplituner do głośników ze starszego kina)

11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 3h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Obojętne, lepszą w mojej sytuacji
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy, seriale
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? nie wiem, raczej nie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? rzadko - fifa / bijatyki
16.Preferencje co do marki ? brak

17.Preferencje co do wielkości ? proszę zobaczyć link z 1 pkt jest tam szkic pokoju, na tv jest dokładnie 112 cm miejsca - ogranicza go rama drzwi a z drugiej strony ściana - stąd sądzę że 43 cale było by optymalne

19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? około 3000
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie jest mi potrzebne 3d

Przeczytałem sporo tematów i jestem nastawiany na Sony KDL-43W809 chętnie zamówiłbym jego większą wersję 50 cali, niestety wejdzie ona na styk i może to utrudniać korzystanie z niego. Szkoda że nie ma go w wersji 46 cali :( Co sądzicie o tym wyborze po przedstawieniu wszystkich powyższych punktów?

Możecie przy okazji polecić firmę z jakiej powinienem kupić uchwyt? Potrzebuję aby uchwyt był lekko uchylny

Mati018

New member
Powinieneś jednak sięgać po 50w809 .

@Kiki Twoja wypowiedź spowodowała, że jednak zacząłem szukać 50 cali i czytać masę testów. Z telewizorów HD 50 cali w809 jest dla mnie najlepszy (mieści się w szerokości 112 cm - a to max pomiędzy ścianą a futryną drzwi)

Wzrósł ogólnie tez budżet. Więc zacząłem przeglądać inne opcje (jedyne teraz co mnie blokuje to szerokość max 112 cm)

Mógłbyś mi Kiki (lub ktoś inny równie ogarnięty) doradzić czy opłaca się dopłacać do tych telewizorów (porównując je do kdl-50w809) Mam na myśli:

Philips 48PUS7600 (tylko że to już całkiem inna półka cenowa i nie wiem czy bym sie decydował)
PHILIPS 49PUS7170
PANASONIC TX-49CX750E
SONY KD-49x8309c
Samsung UE48JU7000

Czy w ogóle jest tak naprawdę sens inwestowania w 4K? Takiego TV pewnie szybko nie zmienię, oglądam filmy głównie z kompa w 1080p, podłączam go do kompa przez amplituner Onkyo TX-SR608. Ewentualnie mógł bym wymienić amplituner na jakiś obsługując 4K (bo rozumiem że to było by konieczne aby uzyskać jak najlepszą jakość?). Laptop ma wyjście 4K Boje się, że będzie gorzej oglądać sport na 4k niż na HD (zamierzam zainwestować w UPC/nc+)

Jeśli nie ma sensu na kupowanie 4k, a zwiększył się mój budżet to czy powinienem się zainteresować pozycjami typu:
Samsung UE48H8000
Philips 48PFS8209/12

Co do punków z postu pierwszego to się zmieniło:
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3 - 3,5m

Filmy oglądam gdy jest ciemno w pokoju ze zgaszonym światłem, ewentualnie lampka

Tak naprawdę priorytetem dla mnie jest jakość obrazu, obsługa netflixa

Ostatnia edycja:

Mati018

New member
Jeszcze jedna rzecz. Filmy oglądam przeważnie na leżąco i się zastanawiam czy wtedy matryca VA nie będzie tracić na jakości z powodu gorszego kąta widzenia. Może lepiej dopłacić do SONY KD-49x8309c zamiast kupować kdl-50w809, bo te 500 zł mi nie robi różnicy. Tylko czy jakość na nim będzie faktycznie lepsza?

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Przy modelach z dobrym upscalowaniem to ma sens .
Sony 49x8309 dobrze upscaluje .
Modele do porównania :
- Philips 48PUS 7600
- Sharp 49XUE 8772
- Philips 49PUS7100

Mati018

New member
Przy modelach z dobrym upscalowaniem to ma sens .
Sony 49x8309 dobrze upscaluje .
Modele do porównania :
- Philips 48PUS 7600
- Sharp 49XUE 8772
- Philips 49PUS7100

tylko czy jak oglądam 90% przy zgaszonym świetle w nocy to IPS w Sony 49x8309 nie będzie dawał ciała w porównaniu do VA w w809?

jeżeli sam byś wybierał pomiędzy 49x8309 a 49PUS7100 i w809 do oglądania tylko w nocy to co byś wybrał i dlaczego?

Ostatnia edycja:
Do góry