Minęło trochę czasu, problem nie został rozwiązany. Wczoraj (po świątecznej wódeczce z braćmi) znowu mnie wzięło żeby cos pomieszać w kablach, nie zastanawiąjąc się za wiele wchodzę w menu dekodera Neti (tv) , tam w ustawienia dźwięku i tu niespodzianka pojawiła się pozycja CEC włacz/wyłacz. Dałbym sobie łeb urwać że tej pozycji wcześniej nie było... teraz bym nie miał głowy. Ustawiłem cec włączony i wszystko zaczęło normalnie działać Arc - działa , wszystkie żródła mam znowu podłączone do amplitunera a ten jednym kablem hdmi do tv, działa bez najmniejszego problemu. Nawet teraz jest lepiej niż wcześniej, pilot od tv działa na wszystkie elementy układanki, mogę nim przy jednym naciśnięciu włączyć i wyłączyć wszystkie klocki, przy wejściu na YouTube ampli sam przełacza się na kanał source tv. Okazało się że trzeba tylko dokładnie posprawdzać menu, a ja głupi 3 miesiące byłem przekonany że padło mi gniazdo hdmi arc w tv. Jeszcze raz rada dla wszystkich szukających rozwiązań różnych problemów ze sprzętem: dokładnie czytać menu i skupic się na najprostszych rozwiązaniach