TV + Netia + amplituner = problem ARC

marstef

Member
Bez reklam
Aha, jeszcze jedna sprawa. Konsole mialem podłączoną do amplitunera po kablu hdmi i tv do konsoli kabel hdmi wejście arc. Po włączeniu konsoli jest i obraz i dźwięk czy to może oznaczać ze arc jest sprawny?

Ale gdzie jest dźwięk? Na TV czy kolumnach? Jeżeli ampli był przełączony na wejście TV (tam gdzie jest ARC) to oznacza, że ARC działa.

samfisher74

New member
Dźwięk jest na kolumnach, ale konsola jest podlaczona do ampli na wejściu hdmi 5 Game. Jak wlacze tv i w smarttv wybire Youtube, to na tv mam obraz a dźwięku nie mam wogole

samfisher74

New member
Najgorsze jest to ze ja nic nie robiłem z ustawieniami, wymiwnilem tylko dekoder tv. Szkoda mi tego ARC bo caly sprzęt wlaczalem i wylaczalem jednym naciśnięciem guzika na pilocie, a teaz mala gimnastyka.

gidyja

New member
Podejrzewam że kolego coś namieszałeś w ustawieniach wejścia tv w ampli, sprawdź czy czasem pod wejście tv nie masz przypisanego optyka albo coaxiala zamiast hdmi bo każde wejście można przypisać z czego ma brać domyślnie sygnał, a wcześniej napisaleś że miałeś podpięty tv pod optyczne.

Wytapane z LG-G2

samfisher74

New member
Nie, pod wejście TV jest przypisane Audio - no , Video - hdmi arc. I jest to nie zmienialne, tzn. jest nie podswietlone i nic z nim nid można zrobic

gidyja

New member
Dokładnie tylko że można je ustawić żeby brał sygnał z hdmi 1 gdzie jest arc lub naprzykład z optycznego jeśli telewizor nie posiada kanału zwrotnego, a kolega wcześniej pisał że miał podpięty po optyku.

Wytapane z LG-G2

samfisher74

New member
No i tak ma być. ARC nie ma tu nic do roboty.

A w tym przypadku jakie wejście ma ustawione ampli? Kanał zwrotny audio jest na wejściu TV w ampli.

Wczesniej ten kanał TV na ampli sam sie wlaczal jak zalaczylem youtube, teraz musze go sam wlaczyc a dźwięku i tak nie ma. Wydaje mi sie ze problem nie leży w ampli tylko tv

gidyja

New member
Mnie cały czas utwierdza że masz coś źle poustawiane ale na odległość to takie wróżenie z fusów. Najlepiej zaproś jakiegoś ogarnietego znajomego który ci posprawdza wszystko.

Wytapane z LG-G2

marstef

Member
Bez reklam
Nie, pod wejście TV jest przypisane Audio - no , Video - hdmi arc. I jest to nie zmienialne, tzn. jest nie podswietlone i nic z nim nid można zrobic

To dziwne, bo instrukcja mówi co innego:

image.jpg

marstef

Member
Bez reklam
Wygląda to ok. Sprawdź jeszcze w ustawienia w TV. Nie wiem jak jest w Panasie, ale w Samsungu musi być włączony Anynet. Chyba u Ciebie to jest coś w stylu HDAVI Control, EZ-Sync en VIERA Link. To aktywuje HDMI-CEC, która automatyczne przełączała źródła.

samfisher74

New member
Wygląda to ok. Sprawdź jeszcze w ustawienia w TV. Nie wiem jak jest w Panasie, ale w Samsungu musi być włączony Anynet. Chyba u Ciebie to jest coś w stylu HDAVI Control, EZ-Sync en VIERA Link. To aktywuje HDMI-CEC, która automatyczne przełączała źródła.
U mnie jest Vieralink , jest włączone cały czas

samfisher74

New member
W sumie, jest nawet lepiej niż bylo z arc. Teraz mogę jednocześnie oglądać tv i np. sluchac radia. W zasadzie zastanawia sie nad sprzedażą avr 161 i zakupem amplitunera stereo, KD i tak nie będę rozbudowywal, tv ma problem z arc, a do muzyki stereo mi zdecydowani wystarczy. Może ktoś na forum chętny na zamiane

samfisher74

New member
Minęło trochę czasu, problem nie został rozwiązany. Wczoraj (po świątecznej wódeczce z braćmi) znowu mnie wzięło żeby cos pomieszać w kablach, nie zastanawiąjąc się za wiele wchodzę w menu dekodera Neti (tv) , tam w ustawienia dźwięku i tu niespodzianka pojawiła się pozycja CEC włacz/wyłacz. Dałbym sobie łeb urwać że tej pozycji wcześniej nie było... teraz bym nie miał głowy. Ustawiłem cec włączony i wszystko zaczęło normalnie działać Arc - działa , wszystkie żródła mam znowu podłączone do amplitunera a ten jednym kablem hdmi do tv, działa bez najmniejszego problemu. Nawet teraz jest lepiej niż wcześniej, pilot od tv działa na wszystkie elementy układanki, mogę nim przy jednym naciśnięciu włączyć i wyłączyć wszystkie klocki, przy wejściu na YouTube ampli sam przełacza się na kanał source tv. Okazało się że trzeba tylko dokładnie posprawdzać menu, a ja głupi 3 miesiące byłem przekonany że padło mi gniazdo hdmi arc w tv. Jeszcze raz rada dla wszystkich szukających rozwiązań różnych problemów ze sprzętem: dokładnie czytać menu i skupic się na najprostszych rozwiązaniach

Do góry