Tv "n" plus tv cyfrowa naziemna jednym kablem

mały73

New member
Witam. Aktualnie jestem abonentem Cyfrowego Polsatu w trakcie wypowiedzenia umowy. Jedynym jak dla mnie słusznym wyborem będzie Telewizja"n". Niestety nie mieszkam sam więc drogą ustępstw muszę jakoś podłączyć kanał Polsatu. Pozostaje Naziemna Telewizja Cyfrowa. Mieszkam w okolicy Czerwińska nad Wisłą(45km w linii prostej od Raszyna). I tu nasuwa się problem, nie mogę położyć drugiego Kabla. Czy jest możliwość wpięcia się w ten już idący od konwertera np.Sumatorem sygnałów TV/Sat DC-009 Terra i podpiąć np.Antenę telewizyjną UHF Dipol 44/21-69 Tri Digit bez wzmocnienia lub ze wzmocnieniem? Kabel zakończony Gniazdem końcowym Signal RTV-SAT. Następnie dwa przewody,jeden do dekodera ,drugi do Tunera USB oferowanego przez operatora. Jest sens wchodzić w koszty czy ten pomysł z góry jest skazany na niepowodzenie? Pozdrawiam

ktm777

New member
Tak mam zrobione, chyba na innych gniazdach ale zasada ta sama: sumator + gniazdo sat/tv + usb do TV cyfrowej naziemnej i wszystko ok. Antena ze wzmacniaczem.

mały73

New member
A ile km masz do nadajnika tv naziemnej? I czy przez takie podłączenie jakość kanałów HD się nie pogorszyła?

ktm777

New member
Sorry, dawno tu nie zaglądałem :). Zakresy częstotliwości nadajników naziemnych i satelity są zupełnie różne i nie ma raczej możliwości, żeby jedne wpływały na drugie. Jeśli masz taki objaw to raczej błędy w montażu (najczęściej zwarcie spowodowane niestarannym zarobieniem końcówek F-stekera).

Do góry