TV max 43" do 2500zł

Solarr

New member
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2.5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 3/4
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? głównie na wprost, sporadycznie z boku.
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? raczej wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? Z południa, pokój całkiem mocno oświetlony
7.Jaki masz obecnie telewizor ? Stary LG 29" 100Hz
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? Jedyne na czym mi zależy to dobry obraz, matryca natywna 100hz jeżeli miałoby sprawić to obraz lepszym.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? Kablówka(analogowy sygnał)/DVBT, filmy full hd z pendrive
10.Jakie urządzenia ? w przyszłości może jakiś box z androidem, może chromecast
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 3-4h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bez różnicy
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy, wiadomości, 50%TV, 50% filmy z pendrive.
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? Nie jest to wymagane
15.Czy zamierzasz grać w gry -nie
16.Preferencje co do marki ? Brak
17.Preferencje co do wielkości ? 43" max
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? Brak płynności działania, nienaturalny obraz, słaba czerń.
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? 50%/50%
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2500zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie potrzebuje 3D

Zależy mi żeby był możliwie jak najlepszy obraz, nawet na kanałach SD. Chcę żeby telewizor czytał wszystkie formaty filmów i napisów z pendrive, co do funkcji smart TV, jedyne na czym by mi zależało to Youtube w dobrej jakośći.
Jaki TV zapewni mi najlepszy obraz do moich wymagań? Co myślicie o urządzeniu chromecast? Pozwala na bardzo dobre udostępnianie wszelakiej treści z telefonu na TV. Czy może kupić TV do 2000zł, a resztę zainwestować w jakiś odtwarzacz sieciowy który zapewni fukncję smart i udostępniania, albo może jest w tej wielkości TV do którego warto dopłacić (3200zł max)
Pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:

digitalus

Banned
Witam.
Jesli masz telewizor kineskopowy to obraz w lcd bedzie inny.Najbardziej zblizona jakosc obrazu do telewizora z kineskopem ma plazma ale nie jest produkowana.

Z dobrym poziomem czerni jest lcd panasonic tx-40cs520

https://www.youtube.com/watch?v=s8SazEqYsf0

Plus dla panasonica to mozliwosc powiekszenia napisow, zmiany polozenia i koloru napisow w czasie ogladania filmow z usb.Poziom czerni w cs520 na takim samym poziomie jak w telewizorze 4k cx700.

Dobre wyniki w testach i komentarze.

Panasonic TX-40CS520 review | What Hi-Fi?

5 gwiazdek na whathifi.Najwyzsza ocena.

Komentarz nizej dotyczy tx-40cs520

Kilka dni temu nabyłem wymieniony model i postanowiłem, że napiszę kila słów dla rozważających zakup.Mam go od soboty więc nie długo,ale wystarczająco żeby się na nim poznać i coś powiedzieć.
Na wyglądzie się nie skupiam bo nie kupuje tv jako mebel chociaż nie ukrywam, że prezentuje się bardzo dobrze.
Jakość wykonania na świetnym poziomie,nic nie trzeszczy nie skrzypi, idealnie spasowane i cholernie lekkie :).Chyba podstawka cięższa od samego telewizora.
W sklepie stał przy nowym soniaczu z tego roku kdl40w705c więc mogłem sobie porównać bynajmniej w warunkach sklepowych.Dla mnie różnicy nie było.Wiadomo kwestia ustawień i soniakiem nie bawiłem się tak długo.Zdecydowałem się na Panasonica i nie żałuję.
Najważniejsze czyli obraz jest bardzo płynny,dobrze odwzorowuje kolory i ma sporo opcji ustawiania go. Głównych opcji mamy takich ogólnych ustawiania obrazu mamy 5 a resztę dostrajamy sobie według uznania.Ładna czerń, dobre doświetlenie matrycy i odwzorowanie barw.Co ważne matryca dobrze chłonie światło dnia codziennego bo u mnie tv stoi przy oknie i w słoneczne dni komfortowo daje się oglądać bez większej różnicy czy jest to noc czy dzień także dla mnie na plus.
Smart działa ani szybko ani wolno.Tu akurat mi na szybkości nie zależy specjalnie, ważne ze jest to system prosty i spełniający swoją funkcje.Oczywiscie mamy aplikacje panasonica na smartfony z której korzystam i działa lepiej niż pilot :).Jak już przy pilocie jestem to jest prosty,czasami trzeba coś 2 razy wcisnać,ale to chyba jak w każdym pilocie.
Co istotne tv odtwarza najpopularniejsze formaty takie jak avi,mkv itp nawet m2ts którego nie ma w oficjalnej specyfikacji.Ma się wrażenie, że co mu nie podepniemy do odtworzy,Ja oglądam filmy z pendrivea.Odtwarza pliki dual lub multiaudio.Z napisami do filmów nie ma problemów pod warunkiem, że są w formacie srt,ale to zadna wada bo jest pełnego konweterów online gdzie w kilka sekund zmieniamy txt na srt.A txt w ogole nie czyta.
Po całym dniu katowania dziada filmami fullhd w 60FPS nie stwierdziłem żadnego przegrzewania się i z tyłu telewizora nie czuć żadnych zmian temperatur i niech tak zostanie bo przegrzewanie to największa bolączka współczesnych telewizorów.
Wybaczcie, że nie ma w mojej wypowiedzi technicznych terminów, ale jestem laikiem i z takiej perspektywy oceniam ten telewizor.
Największa wada to jedno wejście usb...lepiej nie myśleć co jak się spieprzy :)

Ostatnia edycja:

Solarr

New member
Sony Sony 43W809 prezentuje najlepszy obraz ze wszystkich?
Jakie są różnice pod względem jakości obrazu między Sony 43W809 a Sony KDL-43W755C, android tv i 3d nie jest mi potrzebny, zależy mi tylko na obrazie, co myślicie o jakiś tv od philipsa lub panasonica?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ale liczy się płynność, więc wybór 43w809 warty jest dopłaty.
Jak będziesz niebieski to masz kalibrację gratis. Oczywiście też możliwość przedłużenia oryginalnej gwarancji Sony do 5 lat.

Do góry