TV LG LA660s + Miniwieża Denon M37

orzech85

New member
Jak połączyć telewizor LG 47LA6660s z miniwieżą Denon M37 tak aby dźwięk z telewizora przesyłać na głośniki wieży.

Wieża ma następujące wejścia/wyjścia:

rearlrg.jpg

rcd37silverlrg.jpg

Telewizor ma następujące wejścia/wyjścia:

lg-42la660s-baglanti090d5.jpg

lm648

Banned
Z Eurozłącza telewizora przejściówką audio na cinche L i R do Aux1 lub Aux2 (do wyboru) miniwieży :) Przewody takie są w sklepach RTV i kosztują "parę złoty" :)

orzech85

New member
Czy jakość adaptera i kabli może mieć dodatkowy wpływ na spadek jakości dźwięku?

Wystarczy najtańszy model adaptera:

EUPR-3669.jpg

Czy lepiej zainteresować się np takim adapterem do Xboxa (może ma lepsze wykonanie)...

Xbox+360+SCART+adapter+2.jpg

Czy tego typu kabel będzie również odpowiedni (spełnia taką samą funkcję jak osobno adapter i kable)?

3627837690

maku99

New member
w pierwszym przykładzie jest ewidentnie in/out. Ty potrzebujesz out (żeby wyprowadzić audio z TV).
Jeśli chodzi o jakość nie usłyszysz różnicy, pamiętaj jedynie żeby EURO miało out. W przypadku złącza od Xbox raczej na pewno będzie IN czyli nie dla ciebie.

orzech85

New member
Dzięki.
Poszukam kabla EURO - 2xRCA takiego aby kierunek przesyłu sygnału był w kierunku od EURO do RCA.

Zawsze stabilniejsze połączenie niż najpierw wtyknięcie w TV adaptera a potem w niego kabli.

Oczywiście rozumiem, że sygnał jaki uzyskam takim kablem (jak na zdjęciu w poprzednim poście) będzie stereo a nie mono. A jakość sygnału nie będzie odbiegała od sygnału przesyłanego kablem optycznym?

maku99

New member
ad1 Będzie stereo jeśli chincze będą Lewy kanał + Prawy kanał
a nie np. audio + video. Można też kubić Video + Audio L + Audio R
ad2 To i tak jedyny sposób w jaki możesz to podłączyć.

Ostatnia edycja:

orzech85

New member
Kupiłem kabel, taki jak na zdjęciu w jednym z poprzednich postów (czyli wyjście EURO -> wejście 2 x RCA). Podłączyłem nim TV i wieżę i jest OK. Dźwięk jest dobrej jakości i jest stereo.

Jest tylko minus - dźwięk przesyłany przez złącze EURO jest tylko wówczas gdy oglądam telewizję z wbudowanego dekodera DVB-T. Jeśli oglądam jakiś film poprzez przeglądarkę internetową lub z podłączonego dysku przez USB to dźwięku brak.

Dźwięk z każdego źródła (TV / internet / USB / HDMI) uzyskam zapewne tylko przez wyjście optyczne.
Czy zatem jeśli zakupię:

Konwerter optical in -> coaxal out ...
thickbox.jpg

... i podłącze kablem optycznym TV z konwerterem. A następnie konwerter z wieżą kablem mini jack -> 2 RCA... (końcówka jack 3,5 do konwertera a 2 x chinch do AUX in w wieży) ...

4003f7fad903ea38760f44a1a3ae162827552.jpg

... to uzyskam dźwięk stereo bez strat ze wszystkich źródeł na miniwieży ?

slako35

New member
Nie. Konwerter ten zmienia sygnał s/pdif z optyka na elektryczny, ale wciąż pozostaje sygnałem cyfrowym, a wieża posiada tyko wejście analogowe.
Ten kabel w ogóle nie pasuje do tego konwerter, tam nie ma wejścia jack 3.5 tylko RCA, ale możesz spróbować tego kabla do podłączenia pod wejście słuchawkowe, tylko pamiętaj żeby zmniejszyć głośność na 1,i ewentualnie spróbować delikatnie zwiększać, tak żeby nie było zakłóceń.

Wysłane z mojego LG-P760

orzech85

New member
Ok, zatem znalazłem inny konwerter i wydaje mi się że ten powinien się sprawdzić...

703623741_192.jpg

Na obudowie jest opisany jako "Digital to Analog" zatem można wprowadzić analogowy sygnał cyfrowy kablem optycznym. A wyprowadzić kablem 2xRCA i wprowadzić do wieży 2xRCA.

Będzie tak jak myślę?

lm648

Banned
.............Będzie tak jak myślę?

Tak jest :) ........... będzie tak jak myślisz :eek:k:

......albo zobacz ten...........

Szanowny Kolego teraz na "albowanie" jest z późno :) nie mieszaj, jak miałeś propozycje to należało je przedstawić trochę wcześniej a nie wprowadzać zamęt typu "albo".
A tak na marginesie Twoje "albo" zasilanie ma z USB i znowu wprowadzasz czynnik niepewności pytającemu :)

Ostatnia edycja:

tdx

New member
Bez reklam
jeśli ten temat po zakupie zostanie usunięty to masz rację
Jeśli nie, skorzysta ktoś inny przeszukując forum :)

jedno i 2gie urządzenie zasilane jest przez DC 5V więc żadnej niepewności nie ma

slako35

New member
Osobiście wybrał bym rozwiązanie zaproponowane przez TDX, właśnie że względu zastosowania zasilania USB. Podłączasz kabel do wejścia USB w TV, a nie dodatkowy zasilacz, zawsze to mniej kabli.

Wysłane z mojego LG-P760

orzech85

New member
Te 2 konwertery wyglądają bardzo podobnie więc myślę że mają one jednakowe funkcje. A o tym który wybrać zdecyduje więc cena.

I ostatnie pytanie, może ktoś będzie wiedział. Czy za pomocą takiego rozwiązania: (TV LG47la660s -> kabel optyczny -> konwerter -> kabel RCA -> miniwieża Denon m37) prześlę dźwięk DTS?

Czy przy np filmie z dźwiękiem DTS będę miał przynajmiej stereo czy będzie cisza?

Do góry