Jakieś 3 tygodnie temu kupiłem telewizor lcd. Lcd nie dlatego żebym był jakimś fanem HDTV czy nowości technicznych ale po prostu dlatego, że moje mieszkanie ma 38m2 i taki telewizor dawał szansę na duże oszczędności miejsca. Po wysondowaniu rynku (m.in. również tego forum) wybór padł na Samsunga Le26r51. Wiem, że kilka odbiorników miało wyższe noty ale był to kompromis finansowy. Niestety teraz już wiem, że kupno takiego telewizora to był zdaje się duży błąd. Przede wszystkim obraz jest najzwyczajniej w świecie rozmazany i to bez względu na źródło! I to tak rozmazany, że się tego nie daje oglądać nie zgrzytając zębami. Zarówno z kablówki (mocny sygnał ponad 70 dB – był Pan i mierzył) jak i z DVD (bez zmian w porównaniu z programem tv). Jako tako jeszcze można oglądać po przełączeniu w tryb 4:3 (rozmazany ale tylko ciut mniej) ale w jakimkolwiek innym trybie jest po prostu katastrofa. Polega to na tym, że dopóki obraz jest nieruchomy wszystko jest dobrze (bardzo dobrze!) i przykładowo widać każdy najmniejszy pojedynczy włosek na głowie. Niestety wystarcza najmniejsze poruszenie się „obiektu” aby wszystko zakryło się mgłą a przykładowe włosy zlały się w ...jednolity kask. Dotyczy to wszystkich szczegółów! A co tu mówić o szybkiej akcji na ekranie?! Jak wiadomo nieruchomych obrazów poza planszą kontrolną (faktycznie żyleta!) nie nadaje się w tv zbyt wiele. Tak więc reasumując, tego telewizora się właściwie nie da oglądać poza transmisjami z turniejów szachowych. Co gorsze zobaczyłem ostatnio ponownie obraz na zwykłym 15-letnim Sony rodziców i żuchwa mi opadła do podłogi – no to jest obraz! to jest super ostrość! wszystko klarowne! Ktoś może powiedzieć, że telewizor się sprawdzi dopiero przy HDTV – jasne – tylko, że to będzie za ładnych kilka lat. A czy wtedy nie okaże się, że dalej smuży i zakrywa się mgłą przy najmniejszym ruchu a ilość szczegółów można podziwiać tylko przy nieruchomym obrazie???
Przy okazji mam pytanie do znających się na rzeczy: co bardziej eksploatuje odbiornik lcd, nastawienie wysokiego kontrastu czy wysokiej jasności? Z góry dzięki za odpowiedź.
Przy okazji mam pytanie do znających się na rzeczy: co bardziej eksploatuje odbiornik lcd, nastawienie wysokiego kontrastu czy wysokiej jasności? Z góry dzięki za odpowiedź.