Dla wszystkich wkurzonych na firmę Samsung za to, że nie zapewniła w telewizorze wsparcia dla normalnej klawiatury komputerowej, mam rozwiązanie!
Jest to oparty na Androidzie mini-PC, np. któryś z tych:
Minix neo -airmouse - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Ich ceny rozpoczynają sie od 190 zł, maja wbudowany odbiornik Wi-Fi umożliwiający podłączenie do internetu, co najmniej jedno złącze USB, drugie złącze USB-OTG służące jako port zasilania, wyjście HDMI do podpięcia telewizora, gniazdo na kartę pamięci micro-SDHC oraz miniaturowego pilota zdalnego sterowania.
Oczywiście, droższe wersje mają tego wyposażenia więcej.
Podłączając do złącza klawiaturę komputerową uzyskujemy możliwość używania naszego telewizora w charakterze wielkiego monitora komputerowego i wygodnego korzystania z internetu (youtube, Google-maps, różne aplikacje z androidowego sklepu Google-Play itd.) oraz zainstalowanych w systemie gier.
Ja podłączyłem do niego bezprzewodową klawiaturę Logitech K-400, posiadającą wbudowany touch-pad. Można też podłączyć bezprzewodowy zestaw klawiatura+mysz lub samą mysz bezprzewodową, bez klawiatury.
Po zastosowaniu tego rozszerzenia, mój Samsung D7000 zdecydowanie odmłodniał i uzyskał nowe, niespodziewane możliwości, a wnuk nie może się doczekać, kiedy znowu będzie mógł do mnie przyjść i pograć sobie na TV w Angry Birds