Witam.
Mam pytanie. Jak sensownie połączyć D7000, DVD i sprzęt audio (klasyczny wzmacniacz HIFI bez HDMI, optycznego itp.)? Bardzo rzadko oglądam TV, raczej jestem typem słuchacza audio i nie mam aplitunera....ale raz na miesiąc mam ochotę na jakiś koncert z DVD z lepszym dźwiękiem... i tu pojawia się problem.
Może coś przeoczyłem, ale D7000 ma tylko dwa wyjścia którymi można wyprowadzić dźwięk, jack słuchawkowy i gniazdo optyczne.
Przypadek 1. Łączę osobno obraz na TV (SCART lub RCA bo innego nie ma w DVD), a audio na wzmacniacz przez jedyną możliwość czyli RCA. Niby OK, ale obraz spóźnia się o ułamek sekundy w stosunku do dźwięku. Minimalnie, ale np oglądając koncert perkusista nie nadąża za dźwiękiem.

Dla mnie odpada.
Przypadek 2. Rozwiązanie partyzanckie. Łączę DVD z TV, a dźwięk puszczam kablem jack-RCA do wzmacniacza. Obraz na czas tym razem, ale dźwięk gorszej jakości i w dodatku odcięty sygnał z wbudowanych głośników. Trzeba więc mieszać na tylnej ścianie i wyciągać kabel po zakończeniu oglądania.
Zastanawia mnie, czy jest jeszcze inna możliwość? Na przykład gdybym miał możliwość puszczenia obrazu z DVD do D7000 przez HDMI, a dźwięku z DVD ja pisałem powyżej, czy nadal byłoby opóźnienie obrazu?
Chcę zmienić DVD na blu-ray więc na 100% będzie tam HDMI. Pytanie, czy uda się to sensownie połączyć.
Za wszelkie sugestie z góry dziękuję.
Interesal