TV LCD LED 40-42 cale około 2500zł

greg87

New member
Witam

Poszukuję TV do pokoju, interesują mnie telewizory 40-42cale. Cena około 2500zł.

Przesiadka znaczna bo z małego starego telewizora CRT :)

1. Odległość od ekranu: 2-4m
2. Jak słońce świeci w pokoju: Z lewej strony, ale raczej małe nasłonecznienie.
3. Jak duży jest pokój: 4,5x5,5
4. Preferowana technologia: LCD LED ale nie koniecznie
5. Jaki masz obecnie telewizor: Mały stary CRT
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: Ogólnie wszystkie (przyrodnicze, sport, filmy)
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: W dzień i wieczorem
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: Różnie
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: Ostry z wyraźnymi żywymi kolorami.
10. Matryca błyszcząca czy matowa: Obojetne
11. Preferowana wielkość telewizora: 40-42 cale
12. Preferowana marka: Sony, Panasonic byle nie Samsung
13. Czego nie lubisz w telewizorach: Mdłych kolorów, duszków
14. Jakie urządzenia będą podłączone: Na razie analogowa kablówka, lecz pewnie za niedługo kablówka cyfrowa.
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 100% TV
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: Różnie
17. Czy ważne jest wifi: Obojętne
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: Jeżeli będzie możliwość to tak.
19. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora: Jeżeli będzie możliwość to tak
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD: nie
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: T (bardzo by mi na tym zalezało - fajnie jakby czytało pliki x264 (720p))
22. Ma mieć 3D: Obojętne
23. Ma mieć slot na karty SD: Obojętne
24. Ma mieć tuner DVB-T: Tak
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: HDMI, USB, Cl
26. Jaki masz sygnał: na razie analogowy, ale będzie cyfrowy
27. Ma stać czy wisieć: Stać
28. Ile programów HD: kilka (po zakupie TV)
29. Rozdzielczość: Full HD (1920x1080)
30. Na czym najbardziej Ci zależy: Szybki czas reakcji, żywe kolory, duża ilość szczegółów, odtwarzanie wszystkich popularnych formatów z USB wraz z napisami
31. Ile osób ogląda: 1-3
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 12 h
33. Jaka klasa cenowa: 2500-2700zł

Zastanawiałem się nad modelami Sony KDL-40EX520, albo Panasonic TX-L42E30E (czytałem test i opinie TX-L32E30E i wydawał mi się całkiem ok)

Mój kolega posiada Sony 40EX500 i również podobał mis się jego obraz.

Ale nie wiem co jest teraz dobre, dlatego piszę do Was.

Proszę o pomoc i czekam na odpowiedzi.

Pozdrawiam

greg87

New member
Przedział cenowy wzrósł do około 3000-3200zł i nowy obiekt zainteresowania: Sharp 40LE830 (jaka jest różnica - 40LE820) co myślicie o tym pomyśle? Dobry wybór w tej cenie?

ewoky

New member
Też właśnie się zastanawiam nad tym Sharpem i przekopuję internet na jego temat. Wcześniej rozważałem plazmę Panasonica (odpadła ze względu na szansę na bzyczenie/buczenie) i LED'a Panasonica (znalazłem parę postów na temat poświaty).

Daj znać co wyszukasz o Sharpie :)

greg87

New member
Właśnie też byłem zdecydowany na LCD Panaconica ale posty o artefaktach mnie zniechęciły, dziś oglądałem Sharpa w sklepie i obraz miał bardzo ładny. Test też wypada całkiem OK, puki co jest to jak dla mnie numer 1 ;)

ewoky

New member
To się powoli nakręcamy na Sharpa ;) A pomyśleć, że nie chciałem 3D. Ciekawe co jeszcze się zmieni zanim dokonam ostatecznego wyboru :)

Chociaż może jeszcze Sony HX800?

don111

Banned
za 1400zł jest Samsung 43D450 - obraz będzie lepszy na kablówce, zarówno analogowej jak i cyfrowej, czyli ostrzejszy i z lepszymi kolorami, kątami, czernią, przeczyta też wszystko z usb

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jeśli przedział cenowy wzrósł tak jak podajesz to Sharp 40LE 830 będzie extra.
Ma matrycę matową aktywną. Ma dobre skalowanie i żywe kolory. No i przy 12 godzinach pracy bardzo mały pobór energii.

greg87

New member
Kiki bardzo dziękuję za odpowiedź, będąc w sklepie też Sharp bardzo mi się spodobał, mam tylko jeszcze jeden problem... może powinienem zastanowić się nad tv plazmowym?

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ja mam teraz tego Sharpa i jest naprawdę extra. A u Ciebie przy 12 h oglądania tym bardziej odczujesz i nie tylko finansowo.

greg87

New member
Tylko nie wiem czy warto dopłacać, zastanawiam się w dalszym ciągu nad Panasoniciem TX-L42E30E wszystko mi w nim odpowiada, tylko boje się o te artefakty o których niektórzy piszą, czy to na prawdę aż tak duży problem w tym telewizorze?

Do góry