TV LCD DO 3500zł

CaLuuu

New member
Witam, na początku stycznia planuje zakup tv do nowego mieszkania i chciałbym prosić kolegów o kilka propozycji oraz na co zwracać uwagę przy zakupie tv.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 18 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? +/- 3 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2,3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost i lekko z boku
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6. Jak słońce świeci w pokoju ? od prawej z możliwością zasłonięcia
7. Jaki masz obecnie telewizor ? brak
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? jaram się ambilight
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: dekoder nc+, cyfrowy polsat
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? w przyszłości pewnie jakiś zestaw kina domowego lub soundbar
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3-4
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? obojętne
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? przeważająco filmy, seriale
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola? rzadko
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? częściej wieczorem
17. Preferencje co do wielkości? brak
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? powolne menu, zbyt duża ilość nie użytkowych przycisków na pilocie
19. Preferencje co do marki ? brak
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? do 3000zł chyba, że warto będzie dopłacić to mogę nagiąć do 3500zł

Do tej pory przeglądają oferty sklepów spodobały mi się takie tv, proszę o wyrażenie swojej opinii ewentualnie o zaproponowanie czegoś lepszego.
-Philips 55PUS8303/12
-Philips 49PUS8303/12
-Philips 50PUS7303/12
-PHILIPS 55PUS7303/12

z góry dziękuje i pozdrawiam :)

agricola

New member
Do Twoich oczekiwań najlepiej pasuje model 7303 - a większy będzie lepszy z wiadomych przyczyn.
Wyboru nie pozostawiłeś sobie za dużego - myślę, że i tak nie musisz już poszukiwać, bo ten 55 7303 jest po prostu bardzo dobrym telewizorem i sprawdzi się w Twoich zastosowaniach.

CaLuuu

New member
Jakieś większe różnice występują między 55PUS7303/12 a 55PUS8303/12 ? Bo szczerze mówiąc bardziej urządza mnie cena modelu 7303 no ale jeśli warto dołożyć to nie ma co się zastanawiać, tv nie kupuje się co miesiąc.

irzi

Member
Jakieś większe różnice występują między 55PUS7303/12 a 55PUS8303/12 ? Bo szczerze mówiąc bardziej urządza mnie cena modelu 7303 no ale jeśli warto dołożyć to nie ma co się zastanawiać, tv nie kupuje się co miesiąc.
Coś za coś ...
8303 ma 120Hz a 7303 jest 60Hz
7303 Direct Led i matryca VA, 8303 ma IPS

irzi

Member

Może być ten problem co swego czasu z telewizorami SONY z serfi XF85 :
"W 55″ Sony XF85 zastosowano 120Hz matrycę IPS, o rozdzielczości 4K. Nie jest jednak przesądzone, że w innych rozmiarach tego telewizora również spotkamy się z panelem tego rodzaju! Historia zna przypadki, gdy duże przekątne (65″ i więcej) posiadały panel typu VA podczas, gdy mniejsze telewizory wykorzystywały matryce IPS. I tak właśnie jest gdyż co nieco zbadaliśmy ten temat. Odwiedziliśmy Centrum Sony gdzie obecnie znajdowały się wersje 75″ oraz 85″. Pierwsza z nich to matryca IPS natomiast druga to VA. Będziemy monitorować sprawę jeżeli chodzi o model 65″ bo może być on niezwykle ciekawy cenowo! Na tę chwilę z bardzo dużą dozą prawdopodobieństwa możemy powiedzieć, że wersja 49″ i 43″ będzie posiadać taką samą matrycę jak 55″ czyli IPS "

Do góry