Tv, lcd badz plazma, ok 3500

mef

New member
Witam...

Jestem tu nowy, to moj pierwszy post.

Planuje kupic nowy tv. Na zakup mam przeznaczone ok 3500. Wolalbym oczywiscie zaplacic mniej niz wiecej.
Prawde mowiac nie wiem co jest lepsze i co sie u mnie lepiej sprawdzi... w ogole sie na tym nie znam.
TV bedzie ogladane z odleglosci ok 3-3,5m.
Do odbiornika bedzie podlaczona Cyfra+, odtwarzacz dvd samsunga (nic specjalnego, zwykly, bez hdmi), oraz komputer z dosc dobra karta graficzna, ktora bez problrmu obsluzy filmy w hd.

Prosze o propozycje, bede wdzieczny za rzetelne propozycje i rady. Jestem kompletnym laikiem, wiec kazda propozycja z jasna argumentacja bedzie na wage zlota:).

Nie wiem gdzie kierowac poszukiwania, w kierunku lcd, czy plazmy...

Czytalem troche forum i dosc pochlebne opinie czytalem o Samsungu Le32r82b, Panasonicu TH-37pv45eh oraz Plazmie Samsunga PS-42C91H (z tym, ze ten ostatni to abolutne maksimum, kupione tylko w razie zdecydowanej przewagi nad popzednimi; raczej takich pieniedzy nie posiadam).

Bede naprawde BARDZO wdzieczny jesli ktos uprzejmy udzieli jakiejs pomocy, oceni wymienione telewizory, badz zaproponuje cos innego, wartego okreslonej przez mnie ceny.

Pozdrawiam i z gory dziekuje,
Mateusz

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nie padałeś wielu informacji.
Poczytaj trochę forum - może Ci się rozjaśni.
Ekran z przeznaczeniem do kompa - to powinieneś sięgać po lcd . A przeznaczone środki mówią że wystarczy na dobry telewizor 32".
I na tym bym pozostał.
W klasie cenowej powinieneś sprawdzić:
Sharp 32 GD 8
JVC g 80
Samsung R 81/82
Panasonic LM 70
Panasonic LX 60
LG LB1
=============
a jak dołożysz to kupisz Sharpa RA1
pozdrawiam

Ostatnia edycja:

mef

New member
Z Twojej wypowiedzi wynika, ze niewarto doplacac te kilkaset zl do tej plazmy?
Osobiscie wole tego nie robic, ale jesli roznica w parametrach i w 'odbiorze' bylaby zdecydowanie na korzysc plazmy, moglbym sie poswiecic.

Co do podlaczenia do komputera:
wychodze z zalozenia, ze jesli bede mial w tv hd ready, to bedzie warto polaczyc go komputerem, zeby prosto z komputera ogladac filmy w hd (podejrzewam, ze nie bedzie to jednak zbyt czeste). Nie jest to dla mnie priotytet. Zdecydowanie wazniejsza jest dobra wspolpraca z cyfra...to z nia aktualny tv (stary crt sony) najczesciej wspolpracuje.

A malo podalem... po prostu malo sie na tym znam;)). Jesli cos moglbym jeszcze dodac, to prosze o pytania (i rownoczesnie dziekuje za nie- za wszystko co mi pomoze dobrze wybrac:) )

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Przy takich założeniach - że komputer tak ale do filmów - to wybierałbym Plazmę . Plazma da Ci obraz łagodniejszy, kinowy. Bedziesz miał też lapszą czerń i głebię , mniejsze ryzyko o smużenie no i większy ekran co do filmów ma duże znaczenie. To nie masz dużego wyboru, albo i naczej masz tylko jeden wybór - tj. właśnie plazma Panasonica PV 45.
pozdrawiam

mef

New member
Wyglada na to, ze mnie przekonales do plazmy...
W takim razie jeszcze jedno pytanie, mam nadzieje, ze juz ostatnie;).
Na agito.pl w podobnej cenie sa 2 modele 37PV45EH i 37PA60. Czym one sie roznia i ktory lepszy? Ktory wearty zakupu?

Z gory dzieki za odpowiedz na te pytania i ogolnie za pomoc.

edit:
Wlasnie przeczytalem w innym temacie, ze plazma duzo lepiej sprawuje sie przy ogladaniu sportu, glownie pilki noznej.
Prosilbym o zweryfikowanie tej infformacji:).
Zalezy mi na tym bardzo, bo pilka nozna to dziedzina, ktora zajmuje sie w pewnym sensie 'zawodowo', wiec milo by bylo gdyby wszystko bylo dla mnie widoczne ;)

Ostatnia edycja:

estor

New member
witam
od kilku dni przeglądam forum ,czytam .
na początku byłem zainteresowany kupnem LCD 34-37"
nastepnie zaczołem interesowac sie 42" plazmy Panasonica , jednak popdałem w zwątpienie po przeczytaniu ostanich wypowiedzi.
Martwi mnie fakt przejmowania sie takimi sprawami jak zbyt długie oglądanie jednego programu , znaczek kanału itp, a to z tego powodu iż w większości w ciagu dnia nie ma mnie w domu , a tv jest włączony, ogląda bajki moja córka i jak znam ją leci cały czas jeden program przez 2-3 godziny. Martwię sie że może to byc w związku z tym problemem ? Czy może jednak w moim wypadku bedzie lepsze TV LCD czy moge wziąść większa plazmę.
chyba że ja źle do tego podchodzę.
Prosze o rade bo nie wiem co mam zrobić

Lech

New member
Bez reklam
estor napisał:
witam
od kilku dni przeglądam forum ,czytam .
na początku byłem zainteresowany kupnem LCD 34-37"
nastepnie zaczołem interesowac sie 42" plazmy Panasonica , jednak popdałem w zwątpienie po przeczytaniu ostanich wypowiedzi.
Martwi mnie fakt przejmowania sie takimi sprawami jak zbyt długie oglądanie jednego programu , znaczek kanału itp, a to z tego powodu iż w większości w ciagu dnia nie ma mnie w domu , a tv jest włączony, ogląda bajki moja córka i jak znam ją leci cały czas jeden program przez 2-3 godziny. Martwię sie że może to byc w związku z tym problemem ? Czy może jednak w moim wypadku bedzie lepsze TV LCD czy moge wziąść większa plazmę.
chyba że ja źle do tego podchodzę.
Prosze o rade bo nie wiem co mam zrobić

Idź do naprawdę dużego sklepu z rtv. Najdziesz tam setki grających odbiorników ustawionych często jeden obok drugiego i jeden nad drugim. Nie obawiaj się lcd bo są coraz lepsze. Smugi i brak czerni dotyczyły modeli z poprzedniej epoki. A odsyłanie do artykułów [ j/w ] pisanych przez gościa, który nie jest na bieżąco z techniką może naprawdę namięszać w głowie. Dla przykładu choć trochę z innej beczki powiem Ci, że jeszcze kilka lat temu fotografia cyfrowa przedstawiana była jako tzw. gadżet bez przyszłości, a jak jest teraz każdy widzi.

Do góry